Amikor minden a feje tetejére állt, és azt se tudjuk, hogy hányba szakadjunk, akkor a pokolra kívánjuk a főzést. Tudjuk, hogy mennyire egyszerű megnyitni a telefonunkon egy alkalmazást, vagy tárcsázni egy vendéglőt, és nemsokára az asztalunkon is találjuk a finom, meleg ételt. Néha megengedhetjük ezt magunknak, mert megérdemeljük.
Hosszú távon ez nem kifizetődő megoldás. Éppen ezért elhoztuk néhány olyan egytálétel receptjét, amelyet percek alatt elkészíthetünk. Ezekkel a fogásokkal nemcsak időt spórolhatunk, hanem megőrizhetjük étrendünk változatosságát.
Az egytálételek elnevezése angolul one-pot meal, és számos kultúrában megtalálhatók hasonló fogások. Például a spanyol paella, az olasz risotto, vagy az indiai biryani.
Időmegtakarítás
Az egytálételek elkészítése sokkal gyorsabb, mint a hagyományos, több fogást magába foglaló recepteké. Egy tálban vagy serpenyőben elkészíthetjük az összes hozzávalót, ezáltal minimalizálva az előkészítéshez és mosogatáshoz szükséges időt. Ráadásul a hozzávalók egyszerűen beszerezhetők és elkészíthetők, így kevesebb időt kell a konyhában töltenünk.
Kreativitás a konyhában
Egytálételek készítésekor a lehetőségek szinte végtelenek. Kombinálhatjuk a kedvenc hozzávalóinkat, és kipróbálhatjuk az új ízeket és a fűszerezéseket. Például egy egyszerű tésztaétel alapja lehet a tészta, zöldségek, hús vagy húsmentes alternatívák, na meg egy ízletes szósz. Ez lehet paradicsomos, tejszínes, vagy akár egy egzotikus curry alapú is.
Egyszerűség mesterfokon
Ezek a receptek nem igényelnek bonyolult vagy ritka hozzávalókat. A legtöbb esetben olyan alapanyagokból készülnek, amelyek könnyen beszerezhetők a helyi élelmiszerboltokban. Például friss zöldségekre, húsokra, halakra, tésztákra és gabonafélékre van szükségünk.
Ráadásul különösebb szaktudást sem igényelnek, így még azoknak is ajánljuk, akik most ismerkednek a főzéssel és a sütéssel.
Kevesebb mosogatás, több szabadidő
Az egytálételek előnye, hogy minimálisra csökkentik a konyhai felszerelések szükségességét. Csak egy tál, serpenyő vagy tepsi szükséges a főzéshez, amelyek után jóval egyszerűbb a takarítás. Ezáltal pedig több idő jut szabadidős tevékenységekre vagy a családi, baráti programokra.
Sajtburger tészta
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 200 g darált marhahús
- 2 evőkanál liszt
- 200 ml paradicsomszósz
- 2 csésze marhahúsleves
- 200 g tészta, főzés nélkül (lehetőleg kagyló alakú, de ez opcionális)
- 100 g cheddar sajt, aprítva
- 2 zöldhagyma, szeletelve (nem kötelező)
Elkészítés:
A hagymát apróra kockázzuk. Tegyük a hagymát, az olívaolajat és a darált marhahúst egy nagy, mély serpenyőbe, és közepes lángon pároljuk, amíg a marhahús teljesen megbarnul, a hagyma pedig megpuhul és áttetszővé válik. Szükség esetén csöpögtessük le a felesleges zsiradékot.
Adjuk hozzá a lisztet, és kevergetés közben főzzük még egy percig. Vigyázzunk, hogy a liszt ne égjen meg. Majd öntsük a paradicsomszószt és a marhahúslevest a serpenyőbe, és keverjük össze, hogy a liszt feloldódjon a serpenyő aljáról. Adjuk hozzá a főzés nélküli tésztát, és keverjük össze. A serpenyőben lévő folyadék nem biztos, hogy teljesen ellepi a tésztát, de ez nem baj.
Tegyünk fedőt a serpenyőre, állítsuk a hőfokot közepesre, és hagyjuk, hogy a folyadék felforrjon. Amint eléri a forráspontot, keverjük meg gyorsan, hogy a tészta lejöjjön a serpenyő aljáról. Tegyük vissza a fedelet, és csökkentsük a hőfokot alacsonyra. Hagyjuk a tésztát főni, időnként megkeverve (mindig visszatéve a fedőt), körülbelül 10 percig, vagy amíg a tészta megpuhul, és a szósz besűrűsödik. Ezután lekapcsolhatjuk a tűzhelyet.
Végül adjuk hozzá a reszelt cheddart, és keverjük addig, amíg beleolvad a mártásba. Szeleteljünk a mártás tetejére zöldhagymát. Tálaljuk melegen.
Kókuszos currys ramen
Hozzávalók:
- 1 csésze fagyasztott vegyes zöldség
- 1,5 csésze víz
- 1 db kb. 100 grammos csomag instant ramen tészta
- 1/2 csésze teljes zsírtartalmú kókusztej (használjunk kókusztejkonzervet, ne pedig a tejhelyettesítőnek szánt dobozos kókusztejet)
- 1 teáskanál currypor
Elkészítés:
Tegyük a fagyasztott zöldségeket és a vizet egy kis lábasba. Helyezzünk fedőt az edényre, kapcsoljuk a hőfokot magasra, és forraljuk fel a vizet. Ha felforrt, adjuk hozzá a ramen tésztát (fűszerezés nélkül). Forraljuk tovább 2-3 percig, vagy amíg a tészta megpuhul.
Mérés előtt rázzuk meg jól a kókusztejes dobozt, hogy a szilárd zsír és a folyadék összekeveredjen. Öntsük a kókusztejet a lábasba, és keverjük össze. Végül adjuk hozzá az instant ramenből származó fűszercsomagot és a curryport. Keverjük össze. Tálaljuk melegen.
Marhahúsos, karfiolos taco serpenyőben
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 200 g darált marhahús
- 3 csésze karfiol, felaprítva
- 250 g kockára vágott paradicsom zöld chilivel
- 400 g feketebabkonzerv
- 1 evőkanál chilipor
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál só
- 1/8 teáskanál bors
- 50 g cheddar sajt, reszelve
- 1 avokádó
- 1 paradicsom
- 1/4 csésze finomra vágott lila hagyma
- 1 marék friss koriander
Elkészítés:
Aprítsuk fel a fokhagymát. Ezután tegyük bele egy nagy serpenyőbe, az olívaolajjal és a darált marhahússal együtt. Főzzük közepes lángon, amíg a darált marhahús meg nem barnul. Ha magas zsírtartalmú marhahúst használunk, akkor a következő lépés előtt érdemes a felesleges zsírt lecsepegtetni.
Csöpögtessük le a konzerv feketebabot, és adjuk hozzá a zöld chilis paradicsomkockákat (nem lecsepegtetve), a chiliporral, a füstölt paprikával, a köménnyel, az oregánóval, a sóval és a borssal együtt. Keverjük meg, és főzzük addig, amíg a serpenyőben főni nem kezd.
Tegyük ezután a serpenyőbe a karfiolt (ha fagyasztott, nem kell felolvasztani). Folytassuk a keverést, és főzzük közepes lángon, amíg a karfiol megpuhul (kb. öt perc). Amíg a marhahús és a karfiol melegszik, kockázzuk fel a paradicsomot, az avokádót és a lila hagymát. Vágjuk durvára a koriandert.
A marhahúsos-karfiolos keveréket hintsük meg a reszelt cheddarral. Tegyünk fedőt a serpenyőre, és közepes hőmérsékleten hagyjuk melegedni néhány percig, vagy amíg a cheddar megolvad. Ha a sajt megolvadt, tegyük a serpenyő tetejére a paradicsomot, az avokádót, a lila hagymát és a koriandert. Azonnal tálalhatjuk is.
(Forrás: Budget Bytes, Fotó: Getty Images)