nlc.hu
Gasztro

Egészséges reggeli zöld smoothie

Ez a zöld smoothie a tökéletes reggeli az orvos szerint

Ez a gondosan összeállított reggeli keverék tartalmazza mindazokat az összetevőket, amelyek alapvetőek az egészségünkhöz. Mutatjuk részletesen a hozzávalókat.
Zöld reggeli smoothie

A tápláló reggelinek nagy szerepe van abban, hogy energikusan induljon a nap, de a hétköznapi rohanásban nem mindig jut idő arra, hogy egészségesen étkezzünk. És az sem biztos, hogy képben vagyunk, pontosan milyen összetevőket tartalmazzon a reggelre elkészített étel, hogy a legtöbbet tegyünk az egészségünkért. Most egy orvos megmutatta a tökéletes reggelit, vagyis azt, hogy tudományos-egészségügyi szempontból mit kellene ennünk reggelente.

A testünk megfelelő működéséhez körülbelül 90 létfontosságú tápanyagra van szükségünk: 60 ásványi anyagra, 16 vitaminra, 12 aminosavra és három zsírsavra – mondja a TikTokon megjelent videójában dr. Orlando Thomas. Az orvos bemutatott egy zöld smoothie-t, amelyben minden létfontosságú tápanyag megtalálható. Lássuk az összetevőket!

1. Zöldségek

A zöldségekben található rostok táplálékként szolgálnak a bélrendszerben élő mikroorganizmusok számára, és segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét. Remek választás a spenót és az uborka.

2. Mandulatej

A smoothie alapját mandulatej adja, de használhatunk kókusztejet vagy más, magból készült növényi tejet. Ez olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a kalcium és a magnézium, és abban is segít, hogy finom legyen az italunk.

3. Fehérjepor

Adjunk a keverékhez két kanál növényi alapú, GMO-, glutén- és szójamentes fehérjeport. Ebben megtalálhatók az alapvető aminosavak, javítja a smoothie ízét és textúráját, valamint segít abban, hogy hosszú ideig jóllakottnak érezzük magunkat.

4. Diófélék

Tegyünk mandulát is a smoothie-ba, de más diófélét használhatunk. A földimogyorót viszont nem ajánlja az orvos, mert erősen allergiziáló hatású lehet. Inkább a fán vagy bokron termő mogyorót válasszuk, de akár el is hagyhatjuk. Extra krémessé varázsolhatjuk a keveréket, ha magvakból készült vajat vagy pasztát is belecsempészünk, jöhet a mandulavaj vagy a kesudióvaj.

5. Magvak

A rostok és az ásványi anyagok miatt nagyon fontosak a magvak. Dr. Thomas cinkben és szelénben gazdag nyers tökmagot javasol, ami a segíti a pajzsmirigy működését – a nők 20 százaléka pajzsmirigy-alulműködéssel küzd –, a férfiak számára pedig különösen ajánlott a prosztataproblémák megelőzésére.

Lehetőség szerint kerüljön a reggeli keverékbe chiamag is, de lenmaggal vagy kendermaggal is helyettesíthetjük. A bennük rejlő omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az egészséges szív- és érrendszerhez, memóriához, hormonháztartáshoz és idegrendszerhez. Ízületi fájdalmak esetén is érdemes minden nap fogyasztani belőlük.

6. Vanília- és mandulakivonat

Nem olcsó, de egy kevés vaníliakivonat is nagyon feldobja a smoothie-t, aminek így ellenállhatatlan lesz az aromája. Fontos, hogy ne mesterségesen előállított vaníliautánzatot, hanem valódi vaníliából kinyert kivonatot használjunk. Mehet a edénybe némi természetes mandulakivonat is.

7. Fahéj

Két szerepe van a fahéjnak a tökéletes reggeliben: az íz mellett segít kordában tartani a magas vércukorszintet. Cukorbetegek számára ezért ajánlott, hogy minden nap egyenek fahéjat.

8. Tengeri só

A hagyományos asztali sóval ellentétben a finomítatlan kelta tengeri só sokkal több ásványi anyagot tartalmaz, ezért dr. Thomas ezt is tesz a smoothie-ba. Ugyanakkor más vélemények szerint hiába található meg ebben a sóban valóban több ásványi anyag, olyan kis mennyiségről van szó, hogy nem tud pozitív egészségügyi hatást kifejteni. Másrészt a legtöbb ember eleve sok sót fogyaszt. 

9. Banán

Végül adjuk hozzá a keverékhez a turmixok és smoothie-k leggyakoribb összetevőjét, a banánt. Rostokat, természetes cukrokat, hasznos enzimeket és vérnyomáscsökkentő káliumot tartalmaz.

Ha minden benne van az edényben, el is indíthatjuk a gépet, és pár másodperc múlva már élvezhetjük is a tökéletes egészséges reggelit. Aki szereti hidegen a smoothie-t, használhat fagyasztott zöldségeket vagy fagyasztott banánt.

Dr. Orlando Thomas azt mondja, minden egyes reggel megiszik 6-7 decilitert ebből a finom smoothie-ból, ami annyira tápláló és sok energiát ad, hogy általában csak délután 2-3 órakor eszik újra.

(Kiemelt kép: TikTok/thomasmedicalcenter)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top