nlc.hu
Gasztro

2024 legnagyobb gasztronómiai trendjei

A hajdinától a pénztárcabarát desszertekig – Ezek lesznek 2024 legnagyobb gasztronómiai trendjei

A Whole Foods Market elkészítette a 2024-es előrejelzését arról, hogy milyen főbb irányok várhatók a gasztronómia terén.

A közösségi oldalaknak – különösen a TikToknak – köszönhetően soha nem látott sebességgel jelennek meg és tűnnek el a különböző gasztronómiai trendek. Ezek között vannak megosztó vagy éppen botrányt okozó ötletek – mint például a rózsaszínű szósz –, de olyanok is, amelyek könnyedén és gyorsan elkészíthetők, ráadásul finomak is, mint a parmezános tepsis krumpli.

Bár nincs varázsgömbünk, hogy megjósoljuk, milyen gasztrotrendek várhatók a következő évben, a Whole Foods Market készített egy előrejelzést – ez már a kilencedik, – hogy milyen főbb irányokra számíthatunk jövőre az ételek-italok terén. Szerintük ez a 10 nagy gasztrotrend fog uralkodni 2024-ben.

1. Növényi alapú élelmiszerek egyszerű hozzávalókból

A minél több növényi alkotóelemekből álló termékek egyre népszerűbbek, de ha túl hosszú az összetevők listája, az zavaró és fárasztó – ráadásul nehéz megmondani, hogy valóban egészségesek-e. Whole Foods előrejelzése szerint 2024-re a növényi alapanyagokat kiemelő, egyszerűen elkészített élelmiszerek – mint például a két összetevőből álló mandulatej – egyre nagyobb teret hódítanak majd.

Egy nő eszik, és ízlik neki az étel

Az egészség fontos szempont lesz a jövő évi gasztrotrendekben  (Fotó: Unsplash)

2. Kakaó

Az egyik legjobb dolog, ami a kakaóbabokkal történhet, hogy csokoládé készül belőlük. De úgy tűnik, eljött annak is az ideje, hogy a kakaó önmagában is érvényesüljön különböző formákban: ilyen a kakaóvíz, a szárított kakaó és a csokoládéval bevont kakaóbab.

3. Hajdina

Amellett, hogy a Whole Foods szerint jövőre trendi élelmiszer lesz, a hajdina számos jótékony egészségügyi hatással bír. Egy gyulladáscsökkentő, gluténmentes mag, amely gazdag fehérjében és rostokban, így remekül felhasználható a konyhában. Ha ki szeretnéd próbálni, kezdd ezzel az isteni, hajdinalisztes palacsintával!

4. Növényi alapú halételek

A növényi alapú műhúsok piaca hatalmasat bővült az utóbbi években, ezért a Whole Foods azzal számol, hogy 2024-ben a növényi alapú halalternatívák is tarolni fognak.

5. Víztakarékos termékek

Ahogy a vásárlók egyre tudatosabbá és környezettudatosabbá válnak, sokkal inkább odafigyelnek arra, hogy a termékek előállítása milyen környezeti hatásokkal jár. Az egyik ilyen fontos szempont a víztakarékosság. A basmati rizstől és az extra szűz olívaolajtól kezdve, a samponokon és hajkondícionálókon át egészen a szappanokig egyre több vállalat törekszik arra, hogy kevesebb vizet használjon a gyártás során.

6. Csípősség egy kis csavarral

A „komplexen csípős” íz nagyot ment az elmúlt időszakban, és minden jel arra utal, hogy még nagyobb trend lesz belőle. Az egyszerre édes és csípős ételek várthatóan nagyon kedveltek lesznek 2024-ben, és nem csak a megszokott fogásokra kell gondolni, hanem a fűszeres cukorkákra, koktélokra és gyümölcsökre is.

7. Instant tészta feljavítva

Felejtsd el a főiskolás rossz élményeket, és készülj fel arra, hogy megugrik az instant tészták népszerűsége. Mivel az élelmiszerek egyre drágábbak, ha veszel egy csomag instant rament, és felturbózod friss zöldségekkel és fűszerekkel, az egy gyors és költségkímélő módja annak, hogy vacsora kerüljön az asztalra.

8. Pénztárcabarát finomságok

Ha szereted egy finom desszerttel befejezni a vacsorát, akkor biztosan tetszeni fog, hogy az olcsó édességek is szerepelnek a Whole Foods jövő évi trendelőrejelzésében. Ez nem annyira meglepő, hiszen idén is hihetetlenül népszerűek voltak az egyszerű és pénztárcabarát finomságok, mint például a csokoládéval bevont datolya vagy a citromkrém. Akár előre csomagolt édességeket, akár szupergyorsan, otthon elkészíthető desszerteket keresel, 2024 a te éved lehet.

9. Női egészség

A várakozások szerint mind több vállalat fog célzottan a nők egészségére fókuszálni, mert ahogy egyre tudatosabban étkeznek, azt is igénylik, hogy hozzáférjenek a különböző készítményekhez. E trend részeként már most is sok étrend-kiegészítő kapható kimondottan a nőknek, de mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy melyik a legmegfelelőbb számodra.

10. Az új kávé

A kávéba tett gomba nem újdonság, és ez a trend tovább fog bővülni az előttünk álló évben a Whole Foods szerint. A kávéba és az energiaitalokba új, egészségesnek mondott összetevők kerülnek, ami túlmutat az egyszerű ízesítésen vagy fűszerezésen, gondoljunk csak a prebiotikus zöld teára és az L-theaninnel dúsított ásványvízre.

(Eating Well)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top