Két megoldás van, ha kőkemény és éretlen a kivi

Pásztor Rozi | 2023. November 13.
Könnyen megeshet, hogy nem ideális érettségben jutunk hozzá a kedvelt déli gyümölcshöz. Mi a teendő ilyenkor?

A kivi kényes jószág. Az egzotikus gyümölcs messziről érkezik hazánkba és az avokádóhoz hasonlóan gyakran előforduló probléma vele, hogy vagy éretlen vagy épp túlérett formában kerül a boltok polcaira.

Az éretlen kivi kemény és bántóan fanyar ízű, a túlérett gyümölcs pedig kásás és ízét veszíti, sőt megpucolni is nehézkes, mert a megpuhult gyümölcshúsról nem tudjuk lehúzni a héjat sem hámozóval, sem kiskéssel. Megoszlanak egyébként a vélemények arról, hogy hámozni és szeletelni, vagy félbevágni és kikanalazni érdemes-e inkább a gyümölcshúst.

A kanalazós opció / Fotó: smilingworld, Getty Images

Nemrég azzal borzoltuk a kedélyeket, hogy a kivi valójában szőröstül-bőröstül ehető, de akár ráfanyalogdunk a szőrös, barna héj elfogyasztására, akár nem, problémát okozhat, ha a szemek savanyúak és kőkemények, avagy éretlenek.

Ez persze nem csoda, hiszen az éghajlatunkon – egyelőre… – nem terem ez a gyümölcs. Távoli és közeli országokból is importálják az egzotikus finomságot. Meglepő, de a világ legnagyobb termelője nem egy trópusi ország, hanem Kína. 2021-es adatok szerint a második legjelentősebb exportőr Új-Zéland, a harmadik Olaszország, majd Görögország és Irán következik a sorban.

Kivik Siráz városának piacán, Fars tartományban, Irán délnyugati részén / Fotó: Jason Edwards, Getty Images

A messziről szállított gyümölcsöt láthatóan éretlenül szüretelik és csomagolják, és nehéz eltalálni azt a rövid időszakot, amikor érett, de nem túlérett a termés. Ezt olykor nem is tudjuk olyan könnyen ellenőrizni, de a műanyagdobozos, hálós csomagolás például lehetőséget nyújt, hogy megérintsük a gyümölcsöket.

Összenyomkodni szintén nem a legjobb ötlet, hiszen ezzel sérülést okozunk a gyümölcsön, de finoman megnyomkodhatjuk a szemeket, hogy érezzük: kőkemény vagy érett-e a kivi.

Természet alkotta mandala: a félbevágott kivi mintázata / Fotó: Michelle McMahon, Getty Images

Ha úgy döntünk, hogy megvásároljuk éretlenül, de nem szeretnénk „citromba harapni”, íme a két pofonegyszerű, de hatásos módszer a kivi otthoni utóérlelésére:

Ez utóbbi trükköt ismerhetjük már, az avokádó otthoni utóérlelésének is ez a módszere.

Zöldturmix egészséges hozzávalókból / Fotó: GANNAMARTYSHEVA, Getty Images

Ha mégis egy kicsit túlment a kivink, és már puha – de még nem alkoholosan erjedt, sötétzöld színű és kásás –, ekkor még mindig menthető. Ilyenkor mentő ötlet a smoothie: készíthetünk igazi egészségturmixot kiviből, zöld almából, bébispenótból és banánból, egy kis csokis-kivis smoothie pedig egy vitamindús desszerttel is felér. Télen jól jön minden vitaminbomba!

Exit mobile version