Idén akár 10-12 százalékkal is olcsóbb lehet a hal karácsonykor. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke elmondta, hogy a piacon, illetve az árusító helyeken a ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700-2500 forint, míg a harcsáé 4-6 ezer forint között alakul. Egy kilogramm süllő 7-8 ezer forintba kerül. A feldolgozott halat ennél magasabb áron kínálják.
Bár az üzletekben import lazac is várja a vevőket, de a Ma-Hal mindenkit a magyarországi hal fogyasztására biztat. Egyik előnye, hogy “alacsonyabb az ökológiai lábnyoma, és sokkal szigorúbb az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés, mint a távoli országokból érkező halaknál” – fogalmazott Németh István.
Ráadásul magyar halban nem lesz hiány, a csapadékos időjárás ugyanis kedvezett a haltermelőknek.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm, míg az európai uniós átlag 22-23 kilogramm. A tengerrel rendelkező országokban – Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást.
A halas ételekkel érdemes barátságban lenni! Ajánlott az egészséges életmód kedvelőinek, diétázóknak és ínyenceknek. Hoztunk is gyorsan három halas receptet!