nlc.hu
Gasztro

Maradék felmelegítése

Nyakadon maradt egy csomó maradék? Így melegítsd meg!

Az ünnepek után előfordul, hogy annyi étel halmozódik fel, hogy még a hűtőben sem fér el. Hogy lehet a maradékot ismét vonzóvá tenni a családnak? Melegítsd meg úgy, hogy olyan legyen, mint frissen elkészített korában.

Szakemberek gyűjtötték össze, hogy melegítésnél milyen szabályokat érdemes betartani ahhoz, hogy az étel ízvilága olyan legyen, mintha frissen készült volna. A felhalmozódott ételmaradékot ne dobd ki, inkább próbáld ki ezt a házi praktikát.

Hogyan melegítsd fel biztonságosan az ételmaradékokat?

A maradékok biztonságos fogyasztásához arra kell nagyon figyelni, hogy a készítésüktől számított 2 órán belül a hűtőbe kerüljenek. Ezt mindenképp be kell tartani, mert elszaporodhatnak bennük az ételmérgezést okozó baktériumok, és senki sem szeretne a két ünnep között hasmenés miatt órákig a mellékhelyiségben tartózkodni, igaz?!

A melegítésnél a legfontosabb szabály, hogy az étel legalább 70 fokos hőmérsékletre hevüljön.

A maradékot bármilyen készülékkel felmelegítheted: főzőlapon, mikróban, sütőben. Ha szeretnéd kihozni a maximumot a maradékból, akkor letakarva melegítsd meg, mert ebben az esetben megtudják őrizni nedvességtartalmukat, nem száradnak ki, és mindenhol, egyenletesen átmelegednek.

Ételmaradékok felmelegítése

(Fotó: Getty Images)

Hogyan melegítsük fel a csirkét?

Nem mindegy, hogy a csirke melyik részéről van szó, és hogyan készítetted el.

  • A sült csirkemellet vagy csirkecombot tedd edénybe, engedd fel annyi húslevessel, hogy ellepje, majd melegítsd 5-10 percen át a tűzhelyen. Isteni finom lesz, meglásd!
  • Ha a csirkét szósszal készítetted el, akkor mikrózhatod is, a lényeg, hogy 70 fokra felhevüljön.
  • A rántott csirke esetében a sütő lesz a befutó. A melegítés időtartama attól is függ, hogy mekkora darabokból áll, de 190 fokon 15 percre érdemes bent hagyni.

Steak felmelegítése

Ha a steak-et szeretnéd felmelegíteni, benne van a pakliban, hogy a hús teljesen kiszárad, keménnyé és rágóssá válik. Esetében a legjobb megoldás, ha apró csíkokra felvágjuk és egy serpenyőben, egy kis olajon, közepes lángon megsütjük. Salátákhoz isteni finom lesz.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top