nlc.hu
Gasztro

A legegészségesebb almafajták

Melyik a legegészségesebb almafajta?

Egyes almafajtákban több az antioxidáns, mások jobb rostforrások. Lássuk, melyik fajta miben a legjobb, ha az egészségről van szó!

Ha azt mondjuk, gyümölcs, akkor a legtöbben az almára gondolnak. Nem véletlenül, hiszen mi, magyarok átlagosan tíz kilónyit elfogyasztunk belőle fejenként egy évben. Köztudott, hogy jót teszünk az egészségünknek, ha almát eszünk, mert nemcsak A- és B- és C-vitamint, hanem folsavat, kalciumot, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Emellett az almában többféle flavonoid, azaz növényi alapú antioxidáns is megtalálható, amelyek csökkenthetik a rák, a szívbetegség és a demencia kockázatát.

Sötét szín = több antioxidáns

Rengeteg almafajta létezik, és természetesen ezek mindegyike nagyon egészséges, de némi különbség azért van a beltartalmukat illetően. Danielle Crumble Smith dietetikus az USA Todaynek mesélt arról, hogy a mely almafajták a legegészségesebbek.

A szakember szerint az antioxidánsok szempontjából a Red Delicious alma a legjobb választás.

Mint elmondta, minél sötétebb egy alma, annál gazdagabb antioxidánsokban. Ezek segítenek semlegesíteni a szervezetünkben lévő szabad gyököket, amelyek sejtkárosodáshoz és betegségekhez vezethetnek. „Ha különböző mély színű almákat választunk, azzal biztosíthatjuk, hogy változatos antioxidánsokhoz jussunk” – tette hozzá a dietetikus.

Red Delicious almák a fán

Red Delicious almák a fán (Fotó: Getty Images)

Persze más szempontok szerint is választhatunk almát:

  • Akinek a C-vitamin-bevitel a legfontosabb, keresse a Pink Lady vagy a McIntosh fajtákat.
  • Ha a magas rosttartalom a lényeg, akkor a Granny Smith vagy a Honeycrisp a legjobb választás.

Fogyaszd nyersen és héjastul!

Akármilyen fajtájú alma mellett is döntünk, Smith szerint az a legfontosabb, hogy nyersen és hámozatlanul együk. „A héj elfogyasztása biztosítja, hogy valóban megkapjuk az összes rostot, antioxidánst, mert ezekből a héjban van a legtöbb” – mondta a szakember. Hozzátette, hogy főzés vagy sütés során a C-vitamin-tartalom csökkenhet, mivel ez a vitamin vízben oldódik és érzékeny a hőmérsékletre, ezért a legjobb, ha nyersen esszük az almát.

Melyik almában van a legkevesebb cukor?

A savanykásabb fajták – például a Granny Smith zöldalma – általában kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a többi. Ám ez az eltérés nem olyan jelentős, hogy az alma ízén kívül mást lényegesen befolyásoljon. Például a Granny Smith almában 100 grammonként 9,6 gramm cukor található, míg a Fuji fajtánál ez csaknem 12 gramm.

A dietetikus szerint az almában lévő cukor nem ártalmas, sőt, segíthet leküzdeni a délutáni levertséget. A természetes gyümölcscukor egészséges energiaforrás, a fehérjével fogyasztott gyümölcs pedig hasonló löketet adhat, mint a koffein.

„A gyümölccsel rengeteg különböző vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst kapunk, amelyek segítenek a szervezetnek csökkenteni a gyulladásokat és pótolni a tápanyaghiányt – magyarázza a dietetikus. – Emellett rostot is kapunk, ami segít lassítani a cukor emésztését, vagyis nem olyan hatással lesz ránk, mintha édességet fogyasztottunk volna.” Ezért a szakember a cukorbetegeknek vagy a vércukorszintjükre odafigyelőknek azt tanácsolja, hogy az almát párosítsák valamilyen fehérjével.

Top 5 almafajta

A Healthline cikke szerint ez az 5 legegészségesebb almafajta.

  1. Red Delicious. Gazdag antocianinokban – amelyek felelősek a piros színéért – és számos más, a polifenolok csoportjába tartozó antioxidánsban. Emellett több kalciumot is tartalmazhat, mint más almafajták.
  2. Granny Smith. Ebből az almából származó rostok javíthatják a bél mikrobiomját, ami a testsúly szabályozásában is segíthet – legalábbis állatkísérletek szerint, arra még nincs elegendő bizonyíték, hogy embereknél is működik.
  3. Golden Delicious. A polifenolok mellett a Golden Delicious alma gazdag karotinoidokban, amelyek szintén antioxidánsként hatnak, és segíthetnek a betegségek megelőzésében. Emellett jó kálium-, vas- és cinkforrás is.
  4. Fuji. Több benne a polifenol, mint más fajtákban, és állatkísérletek szerint jótékony hatással lehet a szív és a máj egészségére.
  5. Gala. Számos egészségvédő antioxidánst tartalmaz. Kisebb emberi- és állatkísérletek arra utalnak, hogy védheti a szív egészségét.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kellene a többi almafajtát, hiszen mindegyik nagyszerű forrása a fontos tápanyagoknak, rostoknak és hasznos növényi vegyületeknek, de jó tudni, hogy milyen különbségek vannak az egyes típusok között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top