

Télen mindannyian hajlamosak vagyunk a cukros, lisztes, eltelítő ételeket választani. Ezek gyors jóllakást – és lássuk be, örömérzetet hoznak a zimankós napokra. Hosszú távon azonban csak elcsigázottabbak leszünk tőlük. Éppen az ellenkező hatást érjük el, ha a zöldségek, gyümölcsök visszaszorulnak az étrendünkben.
Sokan érvelnek azzal is, hogy a friss termények „megfizethetetlenek” télen. Hogy ez mennyire nem igaz, azt 15 idényzöldséggel bizonyítjuk. Tény persze, hogy bizonyos szeretett zöldségek ára ilyenkor a magasban van. Ez most nem az olcsó petrezselyem, gomba, fehérrépa (gyökér), édeskömény, leveles kel (fodros kel), szárzeller szezonja. Az olyan messziről érkező finomságok, mint az avokádó vagy telente a paradicsom, paprika pedig értelemszerűen drága, és sápadt, íztelen ilyenkor.
Érdemes tehát két fánkozás között, disznótor előtt és után adni az egészséges táplálkozásnak is. Nem, nem ciki és nem is unalmas a szezonális, akár itthon megtermő zöldségeket preferálni. Aztán jöhet persze a szalagos fánk is.
*A hazai szuper- és hipermarketek aktuális árai alapján tájékozódtunk.
Kattints a galériánkra, meghozzuk a kedvedet a szezon zöldségeihez!




