nlc.hu
Gasztro
Tavaszi-téli receptek szezonális hozzávalókból

Még hogy télen nem terem semmi! 4 recept szezonális zöldségekből és gyümölcsökből

Télen sem kell lemondanod az egészséges alapanyagokról. Olyan elképesztően színes és finom recepteket mutatunk, amiket vétek lenne kihagyni!

Télen nem terem semmi – szoktunk általánosítani, hiszen a nyári időszakhoz képest valóban visszafogott a választék ezen a téren. Ugyanakkor szó sincs arról, hogy teljesen mellőznünk kellene a friss zöldség- és gyümölcskínálatot, mert ezekben a hónapokban is bőven találni olyan alapanyagokat, amelyek szezonálisak, frissek, vitamindúsak és nem mellesleg finomak is.

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend része többek között a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsbevitel, amit a Lidl friss zöldség- és gyümölcskínálatával tesz elérhetővé számunkra. A választék bőségét jól jellemzi, hogy hetente már legalább 150-féle zöldség- és gyümölcsterméket találunk a polcokon.  Válasszunk mindig friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt és zöldséget, ezzel nemcsak az egészségünknek, hanem a bolygónak is jót tehetünk.

És akkor jöjjön a lényeg: négy olyan receptet hoztunk most, amivel rácáfolunk azokra, akik szerint a répa, alma, krumpli szentháromságon kívül semmi nem elérhető ilyenkor.

Csőben sült kelbimbó

A kelbimbónak nincs túl jó sajtója, mondván: nem finom. Pedig nagyon is ízletes fogások készülhetnek vele, ha megfelelő alapanyagokkal van kombinálva. Felejtsd el, hogy egy száraz, natúrhús mellett látod, és adj esélyt ennek a rakott változatnak. Már csak azért is, mert a kelbimbó remek B-, C- és K-vitaminforrás, magas a béta-karotin tartalma, emellett rengeteg ásványi anyagot is magáénak tudhat. 

Hozzávalók:

  • 300 gramm bacon kisebb csíkokra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kg kelbimbó
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 400 ml főzőtejszín opcionális
  • 1,5 teáskanál kukoricakeményítő
  • 20 dkg friss mozzarella
  • 15 dkg friss parmezán
Csőben sült kelbimbó

Fotó: Getty Images/Esin Deniz

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A felcsíkozott bacont szórd egy serpenyőbe és süsd addig, míg egészen ropogóssá válik. Ezután papírtörlőre szedd ki, hogy a kisült zsír egy részét felszívja.

A szalonnazsír nagy részét a serpenyőből is öntsd ki, csak annyi maradjon benne, ami kb. egy-két evőkanálnak felel meg. Add hozzá a vajat, a kelbimbót és sózd, borsozd ízlésed szerint.  Nagyjából 6 perc kell a zöldségeknek ahhoz, hogy a széleik roppanóssá piruljanak. Dobd mellé a fokhagymát, 1-2 percig pirítsd – fontos, hogy ne égjen meg, különben keserű lesz – aztán mehet bele a tejszín. Amikor felforrt, akkor lehet vízzel kikevert kukoricakeményítővel sűríteni, amennyiben igényled, hogy sűrűbb legyen az állaga. Végül a szalonnát is keverd bele.

A keveréket simítsd bele egy tűzálló tálba, és a lereszelt mozzarellával és parmezánnal alaposan szórd meg. Tedd be az előmelegített sütőbe, és nagyjából negyed óra alatt süsd össze – ennyi idő alatt a sajtnak is meg kell pirulnia. Tálaláskor ízlés szerint még friss petrezselyemmel is megszórhatod.

Cékla rizottó

A céklára asszociálva a legtöbbeknek a savanyított verzió ugrik be, ami kétségtelenül finom, de ebben a zöldségben sokkal több lehetőség van. Szokták készíteni levesnek, salátának, mi pedig egy rizottó receptet hoztunk, mert a cékla C-vitamin tartalma kiugróan magas, remek gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, a benne lévő betain – ami a piros színét is adja – a rákmegelőzésben és a májtisztításban is hasznos szerepet tölt be. Ne ijesszen meg a hozzávalók hosszas listája, hamarabb elkészül, mint hinnéd!

Hozzávalók:

  • 300 gramm nyers cékla, szeletekre vágva
  • 200 ml forró víz
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék friss kapor
  • 1 marék friss petrezselyem
  • 300 gramm arborio rizs
  • 250 ml fehérbor
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 150 gramm fetasajt
  • 1 evőkanál vaj
  • fél citrom leve
  • olívaolaj
  • só, bors
Céklás rizottó

Fotó: Getty Images/gbh007

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A céklát tedd egy tepsibe, locsold meg olívaolajjal és sózd, borsozd. 35-45 perc kell neki, ezután a forró vízzel együtt tedd a turmixgépbe és pépesítsd össze.

A felkockázott vöröshagymát pici olajon dinszteld meg. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a kapor és a petrezselyem szárát, és 2 percen át pirítsd. Mehet bele a rizs is, 1 percig csak kevergesd, aztán vedd picit feljebb a hőfokot és öntsd fel a borral. Amikor az alkohol láthatóan elpárolog – néhány perc – tegyél bele egy merőkanálnyi alaplevet. Ha elfőtt, még egyet, majd így tovább, míg mind el nem fogy.

Keverd a rizottóhoz a céklapürét, a citrom levét és főzd össze – akkor jó, ha az összes víz felszívódik. Vedd le a serpenyőt a tűzről és olvaszd rá a vajat, ezután fedd le az egészet egy fedővel. Ez azért fontos, mert a párától lesz igazán krémes a végeredmény.

Közben aprítsd fel a kapor és a petrezselyem leveleit, és tálaláskor ezzel, valamint a fetával szórd meg a rizottót. Ízlés szerint rukkola levéllel is díszítheted a színharmónia kedvéért.

Krémes spenótos spagetti

A spenót, akárcsak a kelbimbó elég rossz renomét tudhat magáénak, hiszen a legtöbben még mindig az elsózott és túlfokhagymázott menzás főzelékkel azonosítják. A spenót ennél sokkal többet tud, remek A-, B- és C-vitaminforrás, és kis mennyiségben fogyasztva az íze sem annyira intenzív, szóval mi azt javasoljuk, kezdj el megbarátkozni vele!

Hozzávalók:

  • 200 gramm spagetti
  • 1 doboz ricotta
  • 2 csomag bébispenót
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 kezeletlen citrom héja és leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
Spenótos penne

Fotó: Getty Images/OksanaKiian

Elkészítés:

A tésztát főzd meg a csomagolásán látható utasítások alapján. A ricottát, az olívaolajat, a parmezánt, a zúzott fokhagymát, valamint a citrom héját és levét keverd össze. Jöhet bele a só és a bors is, ízlés szerint.

A spenótot öntsd egy tálba, aztán vegyél ki egy csészével a tészta főzővizéből és locsold rá. 1-2 percig hagyd a leveleket, majd öntsd le a vizet róla és a leszűrt tésztával együtt tedd a spenótot egy edénybe. Mehet rá a ricottás szósz – ha krémesebbre szeretnéd, tegyél bele kevés főzővizet – és keverd össze alaposan.

Még egy kevés parmezánnal megszórva tálald.

Kéksajtos-körtés saláta

Felejtsd el az almát és a narancsot, használj inkább körtét! A körte C- és K-vitaminban gazdag, valamint biztosítja a napi káliumszükségletünk egy részét. Emellett magas rostatartalmával a bélrendszer egészségéért is sokat tesz.

Hozzávalók a salátához:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csésze felezett pekándió (vagy ha nincs, akkor sima dió)
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 csomag bébispenót, római saláta vagy zöldsaláta-mix
  • 3 érett körte vékonyra szeletelve (inkább picit keményebb)
  • 10 dkg kék sajt

Hozzávalók a dresszinghez:

  • fél csésze olívolaj
  • 1 fél apróra vágott mogyoróhagyma
  • negyed csésze balzsamecet
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • só, bors
Körtesaláta

Fotó: Getty Images/DronG

Elkészítés:

A dresszinghez tedd a hozzávalókat egy kisebb, zárható üvegbe, rázd össze, és rakd a hűtőbe, amíg a saláta elkészül.

A salátához egy közepes serpenyőben olvaszd fel a vajat. Szórd rá a pekándiót és néhány percen keresztül pirítsd, ezután tedd rá a cukrot és ízlés szerint sózd is meg. Nagyjából 1 perc kell így neki, ezután papírtörlőre szedd ki a diódarabokat.

A zöldeket tedd tányérra, mehet rá a pekándió, a csinos körteszeletek, valamint a morzsolt kék sajt is. Ezután vedd elő a dresszinget és locsold meg vele alaposan – ne sajnáld a mennyiséget – és már tálalhatod is.

Ízletes és friss zöldségek

A Lidl áruházak polcain hetente legalább 150-féle friss zöldség és gyümölcs érhető el, köztük számos szezonális és magyar termékkel. A diszkontlánc kiemelt figyelmet szentel a frissességnek és a minőségnek, amiért az üzletekben a frissességfelelősök felelnek.

További információ

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top