nlc.hu
Gasztro

8 élelmiszer, amit hatalmas árréssel vásárolunk meg

Érdemes figyelni: 8 élelmiszer, amit hatalmas árréssel vásárolunk meg

Ijesztő belegondolni, de számos termék előállítási költsége csupán csak a töredéke annak, mint amennyit kifizettetnek velünk értük!

Biztosan mindenki találkozott már az életében olyan esettel, amikor egy bizonyos terméket olyan horrorisztikus áron vásárolt meg, hogy maga sem hitte el, hogy képes kiadni egy ilyen nagy összeget az adott üdítőért vagy édességért. Az alábbi válogatásunkban most összeállítottuk azoknak az ételeknek a listáját, amelyek a legnagyobb árréssel és profittal futnak a hazai és a nemzetközi piacokon.

Íme, a legnagyobb árréssel bíró ételek listája! (Fotó: Getty Images)

Íme, a legnagyobb árréssel bíró ételek listája! (Fotó: Getty Images)

Popcorn

Kétségtelen, hogy egy jó moziélményhez elengedhetetlen egy jó sós popcorn majszolása. Ilyenkor – már csak azért is, hogy ne rontsák el vele az élményt -, kevesen gondolnak bele abba, hogy az a pattogatott kukorica, amit megvásárolnak, valójában mennyibe is kerülhet az azt forgalmazó mozinak. Ha valaki azonban mégis tudni akarja, hogy mi a sokkoló igazság, azoknak eláruljuk, hogy egy popcorn átlagosan 70-80% haszonkulccsal fut a piacon. Hogy miért? Nos, ezek a magok alacsony költségráfordítással is elkészíthetőek, könnyen ízesíthetőek, mégis mindenki által kedveltek, így garantált a sikerük!

Üdítőitalok

A szénsavas üdítőitalok pezsgő sikert aratnak a profitszerzésben. Egy pohár üdítő feltöltésének ára ugyanis fillérekbe kerül a cégeknek, mi azonban egy kisebb vagyont fizetünk ki értük szomjunk csillapítására. Ha azonban legközelebb pezsegni halljuk a számunkra kiadott hűsítő italokat, gondoljunk arra, hogy átlagban 53%-os nyeresége van rajta az azt forgalmazónak.

Kávé

Egy kávé nem csak bennünket ébreszt fel egy borongós reggelen, hanem a profitot is. Az egyszerű feketekávétól egészen a bonyolult, minden hájjal megkent tejeskávékig az elkészítési költség gyakran a töredéke annak, mint amit mi kifizetünk értük. Hogy mégis mi kerülhet bennük akkor ennyibe? A kávéipar felára a minőségi babból, a szakképzett előkészítésből és a hangulatos kávézók üzemeltetéséből származhat. Ez azonban számokban kifejezve 70-80%-os haszonkulcsot jelent a forgalmazónak.  

Tésztaételek

Bár fontos leszögezni, hogy nem minden étteremre igaz az alábbi állítás, de biztosan vannak olyan helyek, ahol a tésztaételeket olcsó és egyszerű hozzávalók felhasználásával varázsolják méregdrágává. Ezzel egy ízletes, nagyjából 80-90%-os hasznot főzve ki vele maguknak. Bár kétségtelen, hogy ennek a profitszerzési praktikának tökéletes a receptje, biztosan mindenki jobban örülne annak, ha az árak helyett inkább az adagok nagyságát növelnék meg ezekben a flancos éttermekben.

Kétségtelen, hogy mindannyian vásároltunk már horrorisztikus áron palackozott vizet (Fotó: Getty Images)

Kétségtelen, hogy mindannyian vásároltunk már horrorisztikus áron palackozott vizet (Fotó: Getty Images)

Palackozott víz

Az üveges vizek nagyszerű példái annak, hogy hogyan lehet brutális mennyiségű profitot csinálni bolygónk egyik legalapvetőbb erőforrásából. Hogy számokkal is alátámasszuk az állításunkat, a víz haszonkulcsa 50-200% között mozoghat, attól függően, hogy hol árusítják azt. Egy koncerten, színházban, szórakozóhelyen vagy turistalátványosságnál biztosan aranyáron mérik majd.

Saláták és természetes összetevőjű ételek

Egy olyan világban, ahol az egészségtudatosság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, már nem is számít csodának, hogy ebben is meglátták a kínálkozó lehetőséget. A bio- és természetes élelmiszerek anyagilag rendkívül jövedelmezőek lettek a vállalkozások számára, ropogós, 70%-os haszonkulcsot hozva általuk. Bár ezek a fogások tényleg tele vannak hasznos tápanyagokkal és friss összetevőkkel, összeállításuk a legtöbb esetben csupán fillérekbe kerül. Így az egészséges alapanyagok helyett inkább a prémium csomagolást és a tudatos választást fizettetik meg velünk.

Fagylaltok

Egy gombóc fagyi – bár életmentő tud lenni egy forró nyári napon vagy egy fájdalmas szakítás után, – a legédesebb örömöt nem a vásárlónak, hanem az azt árusító vállalkozónak hozza. Egy fagylaltosautó ugyanis rendkívül magas, akár 75%-os haszonkulcsot is magáénak tudhat egy-egy vásárlás során.

Alkoholos italok, koktélok

Az efféle italok közül különösen a borok és a koktélok azok, amelyek igazán nagy nyereséget hozhatnak az azokat forgalmazóknak. Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy miután kikértük magunknak a képek alapján igencsak ízletesnek tűnő koktélunkat, a végén nagyot csalódtunk benne, ugyanis szinte csak szirupot és üdítőitalokat éreztünk, pedig nem alkoholmenteset kértünk. Bár kétségtelen, hogy a szakképzett keverést és a luxus helyszínt is meg kell valamiből fizetnie a vállalkozónak, a jelentős, sokszor 62%-os hasznot talán mégis túl soknak találjuk ebben az esetben is.

Forrás: (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top