A világ legjobb fasírtja darált sertéshúsból készül, ez nem vitás. Kísérletezhetünk csirkefasírttal, halfasírttal, de a király mindig a klasszikus sertésfasírt marad. Fasírt azonban nem csak húsból, halból készülhet, hanem zöldségekből is. A cukkinifasírt talán a legnépszerűbb mind közül, és érdemes is elsajátítani a receptjét, mert igazán olcsón kihozható, nem kell friss darált húst beszereznünk, és még egészséges is.
A cukkini főszezonja itthon (elvileg) június végén, július elején kezdődik, és egészen októberig tart. Az időjárás régi rendje felbomlóban van, mi pedig már most remek áron beszerezhetünk cukkinit, ezer forint alatt kilónként (a hipermarketekben jelenleg 900 forint alakul a kilónkénti ára).
Egyszerű cukkinifasírt recept
A cukkinifasírt a főzelékek egyik legkönnyedebb feltétje. Ha ügyesen sütjük, kívül egy kis kérget kap, belül viszont lágy, igazi zöldséges finomság. Ha nem főzelék-feltétnek szánjuk, bármilyen körethez jól illeszthető. Ez esetben egy tejfölös vagy joghurtos szósz, mártogatós kíváló kísérője.
Több tucatnyi verzióban készíthetjük: reszelhetünk hozzá sárgarépát, izgalmasabbá tehetjük keleties fűszerekkel, és egy igazi ínyenc trükk, ha reszelt kemény- vagy félzsíros sajttal keverjük a zöldségfasírtokat.
Hozzávalók:
- 70 dkg cukkini
- 2 db tojás
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- Só, őrölt bors ízlés szerint
- Opcionális: egy mokkáskanál őrölt kömény
- Olaj vagy más zsiradék a sütéshez
Elkészítése:
- A cukkinit a négyoldalú reszelőnk nagylyukú oldalán lereszeljük, majd besózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.
- A hagymákat megpucoljuk, a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk.
- A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük, vagy (tényleg) egészen apróra vágjuk.
- A friss petrezselymet leöblítjük, és finomra vágjuk.
- Kézzel kinyomkodjuk a levet a cukkiniből, és egy keverőtálba tesszük a halmokat. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, az egész tojásokat, a lisztet, 2 evőkanálnyi zsemlemorzsát, a petrezselyemzöld legnagyobb részét (kicsit félreteszünk díszítéshez), és megborsozzuk. Ízlés szerint köménnyel is ízesíthetjük.
- Gondosan összekeverjük a hozzávalókat, míg egynemű masszát kapunk.
- 3 evőkanálnyi zsemlemorzsát egy külön kis tálkába teszünk, és a kis gombócokba gyúrt cukkinifasírtokat gondosan belehempergetjük. Maradhat golyó alakban, de koronggá is lapíthatjuk. Érdemes korong formában ütni, mert a cukkini lágy, kevéssé tartja a formáját, mint a húsos verziók.
- Felforrósított olajban vagy más zsiradékban közepes lángon sütni kezdjük. Nagy lángon nem jó ötlet: kívül már oda fog kapni, míg belül a tojásos massza még nem sül át.
- Papírtörlőn csepegtessük le a fasírtokat, és frissen sütve, forrón a legfinomabb.