

A rakott krumplit a hagyományos magyar ételek között tartjuk számon. Nem megy ki a divatból, és minden családban egy kicsit más a módi, ha előkerül a tepsi a rakott burgonyának. A tejfölös változatok mellett megjelent a tejszín is, a kolbász olcsósított verziója a virslis rakott krumpli, és örök kérdés, hogy szórjunk reszelt sajtot a tetejére, vagy csak kenjük le tejföllel? No és savanyúság jár hozzá, vagy csak egy kis plusz tejfölt pöttyentsünk a tetejére?
Bár a kolbászos-tejfölös, jó szaftos rakott krumpli kétségtelenül nemzeti kedvenc, valójában a világ távoli tájain is felmerült már az ötlet, hogy a szeletekre vágott krumplit rétegeljük, és tepsiben, netán kemencében más hozzávalókkal egybesüssük.
Magyarországon is számos változata él a sertéshúsos lacikrumplitól a vegetáriánus spenótosig, de ha jobban belegondolunk, a görög muszaka és a francia gratin burgonya is egy-egy rakott krumpli megfejtés. Mind közül az egyik legínyencebb, egyben igazi kalóriabomba a tartiflette, vagyis a savoyai rakott burgonya, amiben eszményien olvad a lágy, érlelt francia reblochon sajt.
Konyhai inspiráció gyanánt hoztunk el 11 rakott krumplit, hogy szabadon ötleteljetek, még milyen rétegekkel gazdagítanátok ezt a hagyományos ételt!
Kattints a galériánkra!




