Egy új tanulmány szerint a hetente legalább két liter mesterségesen édesített ital fogyasztása – ami körülbelül napi egy közepes méretű gyorséttermi diétás üdítőnek felel meg – 20%-kal növeli a szabálytalan szívverés, az úgynevezett pitvarfibrilláció kockázatát azok szívműködéséhez képest, akik nem fogyasztanak ilyen italokat. A pitvarfibrilláció tulajdonképpen ritmuszavart jelent, melyet sokan úgy írnak le, mintha megremegne vagy kissé összevissza verne a szívük, többnyire erősebb dobbanásokkal a mellkasban.
A jelenség sajnos nem pusztán kellemetlen, de bizonyos esetekben komoly egészségügyi következményekkel járhat: megnöveli a stroke esélyét és szívelégtelenséghez vezethet, növelheti a szívroham, a demencia, valamint a vesebetegség kockázatát, ezért Tom Sanders, a King’s College London táplálkozástudományi és dietetikai emeritus professzora felhívta a figyelmet arra, senki ne vegye magától értetődőnek, hogy az alacsony cukor- és kalóriatartalmú, mesterségesen édesített italok egészségesek, mivel ezek potenciális egészségügyi kockázatot jelenthetnek. (via)