nlc.hu
Gasztro
Kipróbáltuk a ChatGPT-t heti menü tervezésére

ChatGPT-szüzek lázadása a konyhában: a mesterséges intelligenciára bíztuk a hetimenü-tervezést

Haranghy Orsi kolléganőmmel úgy döntöttünk, ChatGPT-szűzként megnézzük, milyen lehetőségeket nyújt a mesterséges intelligencia, ha a heti menü megtervezéséről van szó. Lehet vele időt nyerni? Képes minden részletre odafigyelni? Helyén kezeli az érzékenységeket, betegségeket, amelyek alternatív diétát követelnek meg? Jövünk a tapasztalatokkal!

Orsi a virtuális konyhában

A ChatGPT „zsíros-magyaros” főzési tippjeire is kíváncsi voltam: így etetne egy hétig a chatrobot

Nem mondhatni, hogy a technikai újítások függője vagyok. A ChatGPT első prototípusának bemutatása után közel két évvel vettem rá magam, hogy én is letöltsem a rettegett-csodált alkalmazást.

Hallottam hírét, de ezzel együtt is meglepett, hogy milyen könnyen és azonnal használható a chatbot, más appok beállításával hosszabban el szoktam bíbelődni.

Három heti étrend-tervet készíttettem robottársunkkal:

  • egy normál, húsos-halas menüt,
  • egy szigorúan „mentes” menüt szintén hússal-hallal,
  • egy heti menüt „zsíros”, „magyaros” kulcsszavakkal.

Első olvasásra a kapott válaszok sora tömör, de lényegretörő mivoltában is teljes egésznek tűnt. A kiszállítócégek heti menüjére emlékeztetett. De nézzük csak meg közelebbről a menüt.

AI-illusztráció: NLC

AI-illusztráció: NLC

A ChatGPT madárétkűnek és gazdagabbnak nézett a valóságnál

A chatrobot stílusa megnyerően udvarias. Így kezdte: „Figyelembe véve, hogy gyors ételeket szeretnél készíteni, íme egy heti otthoni főzős menü szeptemberre, hétfőtől péntekig, napi három étkezéssel.

Végül így zárta az ételsort: „Ez a menü könnyen elkészíthető ételeket tartalmaz, amelyek gyorsak és egészségesek, és figyelembe veszik, hogy húst és halat is eszel. Ha szeretnéd, bármelyik receptet részletesebben is kifejthetem!” Érdekes, hogy nem is kértem különösebben egészséges menüt, mégis azt ajánlott.

Ha jobban megnézzük, ez valójában egy diétás menü, jóllehet én átlagos ember kosztját kértem. Legalábbis még egy fitneszőrültnél is belefér a natúr csirkecsíkok mellett egy kis párolt rizs, de a ChatGPT csak salátát szavazott meg hozzá. Amikor pedig vacsorára zöldséges omlettet eszem további zöldségekkel, gombával és paprikával, mellé egy kis salátával, az számomra szintén a diétás kategóriába sorolandó. Szerdától már némi szénhidrátot is megenged bulgur, rizs és zöldséges rizs formájában, de a reggeli smoothie után például két órával úgy tud kopogni az ember szeme az éhségtől, hogy valóságos hősnek érzi magát, ha kihúzza délig.

Pénztárca kérdése, de a garnélát, lazacot, tonhalat a hétköznapokra picit drágálltam, összességében pedig azt kell mondanom, hogy a ChatGPT normál heti menüje az áhított, eszményi, tökéletesen evő énemhez szólt, akinek a vacsorája mindösszesen csicseriborsó-saláta fetasajttal és olívával, nekem meg eszembe jut Micimackó örökbecsű mondása, mikor kissé mohó volt a vendégségben, hogy „kenyér nem kell!”

heti menü húsos és halas étkezésekhez

„Ez a menü könnyen elkészíthető ételeket tartalmaz, amelyek gyorsak és egészségesek, és figyelembe veszik, hogy húst és halat is eszel” – mondta a chatbot

Dr. Schwab Richárd is elégedetten biccentene: menüjavaslat a szuperkényes, jó sok mindentől „mentes” kérésemre

Mit monda a ChatGPT annak a manapság a föld alól is kinövő, jellemzően városi fazonnak, akinél tiltólistásak azok a bizonyos élelmiszercsportok, amelyek kivédésére ma már hatalmas iparág épül?

Itt egy heti otthoni főzős menü, amely megfelel a cukormentes, gluténmentes, tejmentes, szójamentes, zabmentes és hüvelyes zöldségeket (bab, borsó) nem tartalmazó igényeidnek” – szólott hozzám a chatbot. Lássuk.

Tulajdonképpen az előző étrendben érzem magam, hiszen mindkettő szuperegészséges, zöldségekben tobzódó, kizárólag egészséges húsokat tartalmazó. Már az előző hetinél is hiányoltam a húsválasztékot, hiszen a méregdrága halak mellett kizárólag lájtos csirkemellet, egyetlen szelet sertést és egy pici sonkát ajánlott.

Nos, ha lehet hova tovább fokozni, íme. A paleolit és ketogén címkékkel is bátran ellátható a mentes menüm, amiben a számos ételcsoport kizárása miatt még a tészta is idézőjelbe került. Nem csoda, hiszen a cukkinispagettit nem holmi búza vagy egyéb gabona, netán olyan „csaló” márkák termékei alkotják, amelyek gluténmentesen ígérnek tésztamennyországot, hanem egyszerűen csak cukkinispirálok alkotják. Olyan izgalmak is belekerültek már ebbe a menübe, mint a tojásmuffin, a sült zeller köretként vagy a töltött paprika darált hússal és rizs helyett zöldségkeverékkel. Szuperegészséges, zöldségekben tobzódó, fekete öves paleo-keto étrend született.

heti menü mentes étkezéshez

Paleolit és ketogén címkékkel ellátható menüterv született

Disznósajt és töpörtyűkrém reggelire: Németh Szilárd-osra vettük a figurát

Végül jöjjön egy kis gasztrogeg. Kiadtuk az ukázt, masszív „zsíros”, „magyaros” menüt kértünk a ChatGPT-től. Íme. Te ennéd?

heti menü magyaros étkezéshez

Instant szívroham és érelzáródás a jussa, ha valaki ezt a menüt követi

Andi a menütervezés nyomában

Szeretek főzni, még jobban szeretek enni, de az elmúlt néhány évben az ételekhez és a főzéshez való viszonyom is erős hullámvölgyön ment keresztül. Különböző egészségügyi problémák miatt hol ezt, hol azt, hol amazt nem ehettem – ehhez még hozzájött, hogy amúgy is válogatós vagyok –, és egy ponton azt éreztem, hogy már nem okoz örömet enni, mert mindenhonnan mást hallok. Az egyik tanácsadó azt mondja, ne egyél glutént, mert az ördögtől való. A másik, hogyha nem vagy gluténérzékeny, akkor nyugodtan fogyaszd. Egy idő után olyan mértékű zűrzavar lett a fejemben, hogy dietetikushoz fordultam, aki segített helyére tenni a dolgokat. (És végre tudom, hogy szűrjem meg az infókat az egész témakörrel kapcsolatban.)

Azzal, hogy a főzés újra örömtelivé és izgalmassá vált az életemben, elkezdtem nyitni az új receptek, ötletek felé, ezért amikor felmerült, hogy a ChatGPT-vel remek menüket lehet tervezni, rögtön lecsaptam a lehetőségre. Mert noha főzni szeretek, a menütervezés messze nem a kedvencem, és kíváncsi voltam, tényleg lehet-e ilyesmire használni a mesterséges intelligenciát.

Egy vega hét

Január óta vegetáriánus étrendet követek, így adta magát, hogy ehhez kérjek segítséget. Korábban sosem használtam még a ChatGPT-t, így azt hittem, hogy ennél sokkal bonyolultabb körre számíthatok, de nem. A chatbot tényleg pofonegyszerűen használható, egyszerűen csak be kell írni, hogy milyen szempontok alapján szeretne az ember egy heti menüt készíteni. Nálam ez első körben így hangzott: „Szeretnék egy heti menüt, hétfőtől-péntekig, gyorsan elkészíthető, vegetáriánus receptekkel.”

Alig egy perc múlva már az egész menü a kezemben volt, viszont rájöttem, hogy nem elég, ha szimplán csak a gyors és vegetáriánus hívószóra apellálok, mert voltak részletek, amikkel nem voltam elégedett. Ezért újabb keresést csináltam, immár így: „Gyors, vegetáriánus heti menü, hétfőtől-péntekig, tofu, gomba és curry nélkül.”

Lássuk a medvét!

A gombát és a curry-t nem szeretem, a szójára pedig érzékeny vagyok, ezért ezeknek menniük kellett. Leginkább az érdekelt, hogy a változatosság mellett a tápanyagok is kiegyensúlyozottan kerüljenek bele az étrendbe és ezt a ChatGPT-nek sikerült megugrania. Sőt, még annál is többet, ugyanis – bár nem kértem – magától teljes kiőrlésű pékáruval számolt, és olyan alternatívákat adott, amik fehérjében és rostban gazdagok, jelezni sem kellett, hogy erre külön figyeljen oda.

Az általa ajánlott opciók valóban egyszerűek, azok is könnyen el tudják készíteni, akik nem annyira tapasztaltak a konyhában. Gyorsan összedobható ételekről van szó, amikkel nem kell sokat bajlódni és külön tetszett, hogy változatos alapanyagokat használt – és nem csak zabkásával próbálta például a reggelit letudni.

Nyilván lehetett volna ezt még cifrázni, hogy szezonális alapanyagokból készítse el a tervet, hogy ne feldolgozott élelmiszerekkel dolgozzon – amit egyébként nem is tett, szóval ismét kap egy jó pontot –, vagy, hogy pénztárcabarát receptekkel készüljön. Összességében azonban ezt a kihívást szerintem akadálymentesen vette. Az egyetlen pro-tipp, amit még érdemes lehet bevetni, ha valaki nem annyira gyakorlott szakács, hogy a kulcsszavaknál konkrét recepteket és bevásárló listát is kérjünk tőle. Alapból én erre nem szorulok rá, ám teszteltem, és így is működik a dolog. Szerintem egy nagyobb családnál, ahol a bevásárlás kevésbé átlátható, ott ez hatalmas segítség tud lenni.

heti menü vegetáriánusoknak

„Itt van egy gyors és változatos vegetáriánus heti menü, tofu, gomba és curry nélkül. Minden étel egyszerűen elkészíthető, és tele van ízekkel és tápanyagokkal” – írja a ChatGPT

Inzulinrezisztenciával a főszerepben

Az inzulinrezisztencia ma már annyi embert érint, nagyon sokan ennek szellemében étkeznek, ezért azt gondoltam, jó ötlet megnézni, hogy ezzel hogyan bír el a ChatGPT. Szándékosan nem a 160 grammos diétát írtam be, mert a legújabb nézetek szerint ez már elavult szemlélet, úgyhogy a következő instrukciókat adtam a robotnak:

Inzulinrezisztencia étrend, hétfőtől-péntekig tartó heti menüvel, vegetáriánusoknak, napi ötszöri étkezéssel.

Ami meglepett, hogy a ChatGPT ezt válaszolta első körben: 

Az inzulinrezisztencia (IR) étrendjében fontos, hogy a szénhidrátbevitel egyenletes legyen, a rostban gazdag ételek segítenek a vércukorszint stabilizálásában, és az összetett szénhidrátok kerüljenek előtérbe. Az alábbi heti menü vegetáriánusoknak készült, napi ötszöri étkezéssel, hétfőtől péntekig.

Jó jelnek tekintettem, hogy képben van az életmóddal járó alapvető információkkal anélkül, hogy idézőjelesen a szájába rágtam volna, úgyhogy kíváncsian néztem meg, mit tud felmutatni. Szándékosan nem írtam ezúttal külön kéréseket, hogy mit nem szeretnék a menüben látni, mert gondoltam, így talán más számára is hasznos lehet a tapasztalat.

Csalódások sora

A ChatGPT jött, látott, de nem tudott meggyőzni, ezúttal nem éreztem teljes elégedettséget. Több hiányosságot is felfedezni véltem, kezdve azzal, hogy a reggeliknél egyet leszámítva minden áldott nap valamilyen zabos fogást készített. A tízóraiknál gyakran jelent meg az avokádó, ami se nem olcsó, se nem szezonális (és a fenntarthatósági szempontot még nem is említettem), szerintem ennél sokkal jobb alternatívák is léteznek a kisétkezésekre. Bár én nem adtam meg, hogy hány főre készüljenek ezek a fogások, azt is problémásnak tartom, hogy nem nagyon számolt azzal, mi történik a maradékokkal. Ha például felbontok egy csomag humuszt (mert mondjuk nem én csináltam), két étkezés alatt nem fogy el, viszont ennél több helyen nem szerepel. Mi lesz tehát a felbontott dobozzal? Kidobni vétek és pazarlás.

Teljes kiőrlésű rizsszeletet – pénteki tízórai – biztosan nem javasolnék a diétát követőknek, itt megint csak létezik sokkal jobb opció. Azt is hiányoltam, hogy csak a növényi tej megnevezést használta sok esetben, pedig a betegség esetén nem mindegy, milyen növényi alternatívát fogyasztunk. És bár a legtöbb helyen megnevezte, hogy milyen zöldségeket ajánl, a pénteki vacsoránál ez megint csak nem volt egyértelmű.

Jó lett volna az is, ha mennyiségeket is ír, de belátom nem optimalizáltam jól, és a másodszori futtatással – ahol megkértem, hogy pontos adatokkal is számoljon – már kiírta a mennyiségeket és a szénhidráttartalmat is. Utóbbit a 160 grammos diétához igazítva, ami – ahogyan írtam – már megosztó nézet.

Azok után, hogy az első, vega kört milyen szépen vette, az IR-barát menüt kissé gyengének érzem, és szerintem annak, aki amúgy is bizonytalan a témában, nem biztos, hogy nagy segítség. Ötletadónak jó lehet, ám egy teljes heti menühöz így, ebben a formában én magam nem használnám.

heti menü inzulirezisztenseknek

„Ez az étrend segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában, a rostokban gazdag ételek fogyasztása és a lassan felszívódó szénhidrátok választása fontos az inzulinrezisztencia kezelésében” – olvasható a mesterséges intelligencia ajánlásában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top