nlc.hu
Gasztro
Recept: citromos-fokhagymás serpenyős csirke

Ha van egy tálca csirkecombod, ezt a citromos-fokhagymás serpenyőst készítsd el belőle!

15 perc munkával és csak 20 perces sütési idővel isteni ételt varázsolhatsz az asztalra! A könnyed, mégis laktató citromos-fokhagymás serpenyős csirke receptje következik.

Ez a citromos-fokhagymás csirke az egyik mentsváram a hétköznapokban. Van ráadásul egy csodás tulajdonsága, számomra mindig újabb oldalát mutatja meg, ha párolt rizzsel, ha bulgurral, ha sütőben sült krumplival vagy krumplipürével eszem. Szuperegészséges fogást varázsolhattok belőle, ha kíméletes módon salátával eszitek, de isten igazából ennek a citromos vajas-fokhagymás szószos csirkének nagyon is jól áll egy tartalmasabb köret.

A receptnek több más változata is remek, készítettem már jó tejszínesen, illetve meglepően jól működik kókusztejszínnel is. Mégis, ez esetben számomra sokkal jobban csúszik az alapverzió, ami egyszerűen csak vajas alapon készül, tejes szósz nélkül. Pezsgést, dinamikát biztosít neki a citrom és az igazán bőséges adag fokhagyma, valamint egy kis frissességet ad neki a petrezselyem (nehogy szárítottat tegyetek bele!). Ez a csirkés fogás valamiért sokkal élénkebb, ízesebb lesz, ha fekete bors helyett tarkaborssal fűszerezitek.

Ha mégsem egy vágtában készül ez az étel, vihettek bele egy kis csavart. Adjatok neki pár órát olajos pácban: olívaolajban keverjetek el egy-két evőkanál mézet, lereszelt fokhagymát, borsot és mediterrán fűszereket. Masszírozzátok bele, és tegyétek be a hűtőbe. Így még finomabb lesz!

Citromos csirkecomb hagymákkal

Citromos-fokhagymás csirkecomb / Fotó: martinturzak, Getty Images

A citromos-fokhagymás serpenyős csirke receptje

Ez a recept valójában egy hosszabban készülő citromos csirkecomb gyorsabb, praktikusabb verziója. Sokáig ugyanis úgy készítettem, hogy a serpenyőben csak megpirítottam a mindkét oldalát, egy kis kérget képezve rajta, majd hosszan, majd egy órán át sütöttem sütőben. Egyszer egy sietős alkalommal jöttem rá, hogy sütő nélkül, egy nagy, lefedhető serpenyőben is milyen remekül működik.

NLC tipp

Ha ti is imádjátok a citromos ízt a csirkéhez, egy pici friss citromlevet is csepegtethettek rá tálaláskor.

Hozzávalók:

  • 6 db bőrös, csontos csirke-felsőcomb
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • Só, őrölt tarkabors, kis kakukkfű ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 2 nagy citrom, lehetőleg kezeletlen héjú
  • 3 evőkanál vaj
  • Opcionális: 2 dl húsleves-alaplé
Csirke felsőcombok nyersen

Bőröstül az igazi! Csirke felsőcombok nyersen. / Fotó: Zoryana Ivchenko, Getty Images

Elkészítése:

  • A csirke-felsőcombokon rajtahagyjuk a bőrét és nem kell filézni sem. Mint tudjuk, a nyers húst nem kell megmosni sütés-főzés előtt. Ha nem hisztek nekünk, higgyetek a szakértőknek!
  • Készítsük elő a hagymákat, tisztítsuk meg őket, majd vágjuk fel nagyobb félkarikákra a vöröshagymát, és aprítsuk a fokhagymát.
  • Először barnított vajat készítünk. Egy nagy serpenyőben elkezdjük olvasztani lassan, kis lángon, míg először aranysárga, majd aranybarna lesz, végül eléri a mély, barna színét.
  • Ekkor mehet bele mindkét hagyma, kicsit vegyük fel a lángot, és pirítsunk rajtuk, majd jöhetnek a csirkecombok, immár nagy lángon. Süssünk kérget a bőrös oldalára, de az alsó oldalát is pirítsuk meg.
  • A kezeletlen héjú (vagy sima) citromot jól mossuk át, és vágjuk fel fél centi vastag karikákra. Amennyire tudjuk, távolítsuk el belőle a magokat. (Ha a végén szeretnénk megcsepegtetni, egy-két karika citromot tegyünk félre erre a célra.) Adjuk a hús mellé a citromkarikákat, és kicsit pirítsuk össze vele.
  • Ezután öntsük fel 2 deci alaplével vagy ennek híján vízzel. Fűszerezzük be, jöhet a só, tarkabors, kakukkfű (ha szeretjük) és a babérlevél.
    Fedjük le, és süssük puhára a csirkecombokat. A végén vegyük le a fedőt, és ha szükséges, süssük el róla a felesleges vizet. 20 perc elég szokott lenni erre a befejező műveletre.
  • Megmosott, apróra vágott petrezselyemmel és tarkaborssal megszórva tálaljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top