Indul az adventi láz! De mit tegyünk annak érdekében, hogy a lelkesedés karácsony táján ne csapjon át idegbajba? Hacsak nem szeretnénk fekete karikás szemekkel, nyűgösen állni a karácsonyfa mellett, érdemes beosztani az időt és az energiánkat karácsony előtt. Most még pont időben vagyunk ahhoz, hogy előre tervezzünk.
Van, ami kizárólag frissen finom. Nem kérdés, hogy a nyers halból készült ételeknek – egy jó lazactatárnak például –, a frissen sült húsoknak és halaknak, rántott finomságoknak, vagy a mindig isteni palacsintatortának étkezés előtt kell elkészülniük. A karácsony azonban ideális a gondos előkészületekre. Tucatnyi ünnepi ételt készíthetünk el ugyanis a szenteste előtti napokban és hetekben.
Megmutatjuk, mivel készülhetsz elő – kattints a galériánkra!
A linzert akár már most elkezdheted! Tedd légmentesen záródó dobozba, és tárold el karácsonyig! / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
A bonbonoknak, trüffeleknek vagy a képen látható zserbógolyóknak már most nekiállhatsz, ha nem tejszínes, tejes vagy friss gyümölcsös töltelékkel készül. / Fotó: Nosalty, Nosalty Ételfotó
A habcsóknak akár már 2 héttel karácsony előtt nekiállhatunk! Fontos, hogy légmentesen zárt dobozba tegyük, hogy ne puhuljon meg. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Az aprósütmények és a szárazabb kekszek akár hosszú hetekig is elállnak. Kizárólag a krémes belsejűeket kell néhány nappal az ünnepek előtt megsütni! Ezek romlandóak. / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Minden hájas, zsíros, vajas tészta a barátunk. Légmentesen zárt dobozban tárolva még jól is áll nekik egy kis idő! Akár 2 héttel karácsony előtt megsüthetjük a mindenféle jóval töltött papucsokat. / Fotó: Lakos Benedek, Fotó: Nosalty Ételfotó
A stollen a német karácsonyi gyümölcskenyér, de minden más gyümölcskenyér is korábban megsüthető. Alufóliába tekerve hűvösen, de ne hűtőben tartsuk! / Fotó: Couleur, Pixabay.com
Az ünnepek előtti héten megsüthetjük a bejglit! A zsíros tésztájú sütemények ezt megengedik. Akárcsak a gyümölcskenyeret, alufóliába tekerve hűvösen, de ne hűtőben tartsuk! / Fotó: Lakos Benedek, Image: 830831167, Fotó: Nosalty Ételfotó
A mézeskalács sem frissen sülten, sem megkeményedve nem az igazi. Kb. 2 hétig áll el, ezért érdemes karácsony előtti héten megsütni, hogy még a 2 ünnep között is jó legyen. / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó
A karácsony ikonikus süteménye, a zserbó szintén elkészülhet a szentest előtti héten. Sőt, a fagyasztást is jól bírja! / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó
Csodálatos, ősi hústárolási mód a zsírban konfitálás. Hosszú hetekig eláll így az étel. A lényeg, hogy befedje, így. a levegőtől elzárja a zsír! / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó
Akár liba-, kacsa- vagy csirkemájból készítünk terrine-t, óriási trükk olvasztott zsírral bevonni, majd megdermeszteni. Így jó időre, akár hetekre is tartósíthatjuk. Hűtőben tároljuk persze! / Fotó: Nosalty Archívum
A franciasaláta hűtőben jól eláll 4-5 napig. Kivéve, hogy házi majonézből készül. Ekkor csak 2-3 napig. / Fotó: Nemes Nóra - Dacota, Nosalty Ételfotó
A kocsonya hűtve csak néhány napig fogyasztható, de remekül fagyasztható! Mielőtt asztalra kerül, fel kell olvasztani folyékony állagúra, majd újra megdermeszteni. / Fotó: Hankusz Sára, Nosalty Ételfotó
A töltött dagadó sok családban kedvelt karácsonyi étel. Vágd fel szeletekre, és így fagyaszd le! Kiolvasztás után csak sütőben újra kell melegíteni. / Fotó: Kiki, Nosalty Ételfotó
Hihetetlen, de a töltött káposzta akár 2 hétig is eláll a hűtőben. A fagyasztást és újramelegítést is jól bírja! / Fotó: Bagdi Gréta, Nosalty Ételfotó