nlc.hu
Gasztro

Konyhai előkészületek, hogy megkönnyítsük a karácsonyi teendőket

Pánik helyett: 5 praktikus konyhai művelet, amivel már most előkészülhetünk az ünnepekre

Karácsony hajtépés nélkül? Most még időben vagyunk!

Ha az improvizálás nagymesterei vagyunk, akkor is van néhány olyan jeles alkalom az évben (és az életben), amikor érdemes jó előre készülni. Ilyen a karácsony és az esküvő, egy karácsonyi esküvőbe pedig belegondolni is szédítő. Az év végi ünnepek lényege az oldott hangulat és jó kedv lenne, de kinek ne lett volna már része idegbajban, kapkodásban, rohangálásban?

December első felében viszont még időben vagyunk. Ekkor még kényelmesen sorra tudjuk venni a feladatokat, és meg tudjuk írni a teendők listáját. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Konyhai teendőlista adventre a nyugodt karácsonyhoz

1. Menütervezés. Gondoljunk a kicsikre, a válogatósokra és az ételallergiával vagy -intoleranciával élőkre is!

2. Receptek okosan. A menü összes elemét nézzük át: legyenek meg a receptjeink a hozzávalólistákkal és a leírásokkal.

3. Bevásárlás több szakaszban. A receptek hozzávalóinak listáját osszuk kétféle. Az előre beszerezhető alapanyagokat már most megvehetjük, a szigorúan friss beszerzések így csak egy rövidke bevásárlólistát jelentenek majd, ezt kell karácsony előtt néhány nappal intéznünk. A speciális alapanyagok beszerzésére hagyjunk időt: egyes hozzávalókat kizárólag termelői piacokon, delikáteszekben, nemzeti konyhák boltjaiban vagy a széles választékú élelmiszer-áruházakban tudjuk beszerezni. December első felében az online rendeléssel sem fogunk befürdeni.

4. Speciális eszközök. Egyes ételekhez ritkán használt eszközök szükségesek, ilyen például húsdaráló, kuglófforma, sütinyomó, habzsák, fondüszett és a többi. Ha valami hiányzik, kölcsön is kérhetünk vagy beszerezhetünk.

5. Asztalteríték, dekoráció. A szépen megterített asztal a karácsony egyik fő színtere. Ha tavaly kilyukadt, pecsétes vagy viaszos lett az asztalterítőnk, vagy hiányos az étkészlet, intézkedjünk. Ne 24-én jöjjünk rá, hogy nincsen egy ép kínálótálunk, étkészletünk vagy díszszalvétánk. Ha egész évben nem is, ilyenkor varázsoljunk tényleg ünnepi környezetet. Ez már önmagában meghozza a karácsonyi hangulatot!

Karácsonyi hangulat otthon

Karácsony káosz nélkül / Fotó: VICUSCHKA, Getty Images

De melyek azok a konkrét konyhai műveletek, amikkel előkészülhetünk karácsonyra? 7 konyhai praktika következik, hogy december 24-én ne hullafáradtan rogyjunk le az ünnepi asztalhoz.

Tésztagombócokat a fagyasztóba!

A kelt tésztákhoz nem árt némi konyhai rutin. Könnyen el lehet csúszni az élesztő felfuttatásával, az alul- és a túlkeléssel, az időre és a hőmérsékletre való odafigyeléssel, amivel az előbbi folyamatokat befolyásolhatjuk. Azonban, ha belejöttünk a liszt, vaj, élesztő, tojássárgája alapú tészta gyúrásába és pihentetésébe, és már tudjuk, hogy milyen állagúnak kell lennie a sütéshez, tovább fejleszthetjük a tudományunkat, elő is fagyaszthatunk belőle.

Ez a művelet jól tud jönni az év végi ünnepekkor, ugyanakkor ne fél órás csodamegoldásként számoljunk vele, sőt. Mi a teendő? A ragacsos állagúra gyúrt tésztát nem tesszük félre pihenni (keleszteni), hanem gombócban vagy lapokra kinyújtva fagyasztózacskóban vagy folpackba csomagolva mélyhűtőbe tesszük. Felhasználás előtt 10-12 órával kivesszük a mélyhűtőből, és áttesszük a sima hűtőbe. Ezután kell majd megkeleszteni, amihez meleg hőmérséklet szükséges, 22 és 30 fok között. Tapasztalataink szerint a kiolvasztott kelt tészta lassabban kel meg, mintha frissen gyúrnánk.

Kelt tészta

Mennyi finomság sülhet ki belőle! / Fotó: Olga Nikiforova, Getty Images

A tészta 6 hónapig is eláll a fagyasztóban, és olyan péksütemények és desszertek alapanyaga, mint a kenyér, stangli, pogácsa, pizza, briós, kalács, lángos, fánk, babka, kuglóf, fahéjas tekercs, pozsonyi kifli, lekváros bukta, aranygaluska.

Sütemények, amik szépen öregednek

Bizonyos édes és sós nassolnivalók köztudottan csak finomabbak lesznek, ha kapnak egy kis időt tálalás előtt. Klasszikusan ilyen a mézeskalács, nem véletlenül népszerűek a neten a „rögtön puha mézeskalács” receptek azoknak, akik későn álltak neki. A kekszeknek, aprósüteményeknek, linzereknek, gyümölcskenyereknek, puszedlinek, zsíros, vajas és hájas tésztás süteményeknek azonban kifejezetten jót tesz, ha légmentesen záródó dobozban tartjuk őket, amiben elnyerik ideális állagukat.

Ugyanez igaz a házilag készített trüffelekre, bonbonokra, pralinékre is.

Az öt nagy karácsonyi klasszikus, a mézeskalács, a zserbó, a bejgli, a pozsonyi kifli és a hókifkli is előre elkészíthető, ha gondoskodunk a légmentes tárolásukról.

Akár egy-két héttel fogyasztás előtt már dobozolhatjuk őket!

Mézeskalács-készítés

A kis praclikkal vigyázni! / Fotó: klyots, Getty Images

Jól fagyasztható sütemények

Ez egy olyan téma, amiben érdemes kísérletezni. Na persze nem karácsonykor! A sűrű tésztájú süteményekről általánosságban elmondható, hogy meg sem kottyan nekik, ha kisütjük, majd lefagyasztjuk. Igaz ez a pogácsákra és a leveles tésztás süteményekre (kizárólag, ha friss tésztából dolgoztunk, tehát nem oda-vissza fagyasztjuk őket!) is. Remekül fagyasztható, majd kiolvasztható a karácsonykor rendületlenül népszerű kókusztekercs és a kókuszgolyók is.

Jól bírja a kiolvasztást az isler, a zserbó, bejgli, a gyümölcskenyér, a brownie, az ízesített tekercsek, csigák, sőt mindenféle pite is. Almás, szilvás, meggyes pitét is sikerrel tettünk így el későbbre.

Zserbó

Jó, ha összeérnek a rétegek: zserbó /
Fotó: Réthly Dávid, Central Archív

Mivel ne próbálkozzunk? Lágy kelt tésztás ételekkel, például lángossal semmiképp. A krémes, rétegelt édességek, mint a torta, sem fagyaszthatók. A különböző rétegek más ütemben olvadnak ki, nem fogja megtartani a formáját.

nlc. tipp: A kétszer illatozó pogácsa

Ha a lefagyasztott pogácsát kiolvasztottuk, permetezzünk rá vizet, és pár percig süssük sütőben. Olyan ínycsiklandó illata és állaga lesz, mintha frissen sült volna!

Ízesre érő egytálételek

Egyes ételek egyenesen meghálálják, ha kapnak néhány napot. A süteményekkel lehet előbb kezdeni az előkészületeket, majd karácsony hetére ráfordulva, legelőbb 4-5 nappal karácsony előtt készülhet már a kötelező töltött káposzta, más családokban sólet. A húsokkal, zsíros részekkel, zöldségekkel egybefőzött, laktató ételekkel csodát tesz néhány nap. Bizonyos kémiai összehatások eredményeképp olyan zamatok jelennek meg bennük, amelyek frissen nem jelentkeznek.

Töltött káposzta karácsonyra

Töltött káposzta: ti karácsony hányadik napján eszitek? / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Hálás műfajok: levesek, mártások, szószok, majonézes saláták

Gyakorlatilag minden leves, de különösen a sűrű, húsos-halas leveseknek igencsak jól áll egy kis érés. Egy-két nap alatt szó szerint besűrűsödnek, és az ízek is mélyebbek, koncentráltabbak lesznek. A cérnametélt, gyufatészta, nokedli kifőzését hagyjuk viszont aznapra!

Karácsonyi vegyes halászlé

Lehetőleg ne szenteste napján főzzük: karácsonyi vegyes halászlé / Fotó: Réthly Dávid, Fotó: Nosalty Ételfotó

A mártásokra, szószokra és szószos salátákra ugyanez igaz. Kizárólag a friss zöldfűszerekből érdemes hagyni egy kicsit, hogy tálaláskor megszórhassuk illatos petrezselyemmel, kaporral, snidlinggel a tejföl vagy a mártások tetejét.

Előkészülhetünk a következő karácsonyi finomságokkal: húsleves, halászlé, borleves, francia hagymaleves, fokhagymakrémleves vagy bármilyen zöldségkrémleves, tartármártás, áfonyamártás, barnamártás, zöldborsmártás, francia saláta, orosz hússaláta, krumplisaláta, majonézes céklasaláta, Waldorf-saláta, ecetes hering-saláta, tonhalsaláta és a többiek.

A kényesek: tatár bifsztek, lazactatár, tonhaltatár, bélszíncarpaccio

Ezeknek az ételeknek az előnyük éppen a hátrányuk is: teljesen nyers, illetve marinált (savas közegben pácolt) vagy füstölt alapanyagból, húsból vagy halból dolgozunk. A marhabélszín és -hátszín biztonságosan felhasználható nyersen a tatár bifsztekhez és a bélszíncarpaccióhoz, de számos más változata is az ünnepi asztal része lehet. A nyers lazacból vagy nyers tonhalból készített tatár két könnyedebb, tengeri halas verzió, de a Bűvös Szakács blogon például a kacsatatár készítését mutatják be kacsamellből gyors hűtés után hajszálvékonyra szeletelve.

Fagyasztott alapanyagokból is dolgozhatunk, de a nyers felhasználás miatt tilos elkészítés után visszafagyasztani. Ha kikerült a mélyhűtőből, már muszáj elfogyasztani. Ha túl sok masszát készítettünk, mind a tatár bifsztekből, mind a halas tatárokból formázhatunk hamburgerpogácsákat, és kisüthetjük. Esetükben fontos az átsütés, hogy a nyers tojásban, húsban, halban megindult folyamatok hatására előfordulható fertőzéseket megakadályozzuk. Bátran süssük ki így a pár napos maradékot, indokolatlan félelemből ne dobjuk ki a méregdrága bélszínt vagy tengeri halat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top