Ha van étel, ami ugyanúgy hozzátartozik a karácsonyhoz, mint Kevin és a karácsonyfa, az a bejgli. Aki nem süt bejglit, az vesz, kap vagy süttet, de olyan nincs, hogy elteljen az ünnep diós és mákos bejgli nélkül.
További nagy igazság a témában, hogy a bejgli egy rizikós dolog. Ha veszi az ember, azért, ha süti, akkor meg azért. Előbbi esetben nem lehet egészen biztos a minőségben, hacsak nem ad érte annyi pénzt, amit a józan esze sikítva utasít vissza, utóbbi esetben meg kireped. Vagyis pontosabban kirepedhet, amit általában kisebbfajta tragédiaként szoktak felfogni, holott nem az.
A repedés valójában könnyen elkerülhető, ha van egy tisztességes receptünk. A bejgli kinézete nem a szerencsén múlik és nem is az alapos megszurkáláson, hogy a gőz ne nyomja szét, hanem a recepten. Az alább megosztott recept egy jó kis zsíros, élesztős tészta (nyugi, nem kell keleszteni), ennek megfelelően rugalmas, ezért jó eséllyel nem fog kirepedni, vagy ha igen, csak oldalt, de az senkit sem zavar.
A másik fontos optikai követelmény a bejglinél, hogy a felülete legyen márványos. Ez bezzeg repedhet, sőt, repednie is kell, de csak a felületén. A márványos felület szintén nem a szerencse kérdése, hogy összejön-e, hanem a technikáé, ami nem egy agysebészet: két rétegben kenjük meg tojással, és köztük hagyjuk, hogy az első réteg jól rászáradjon, ami fél óra pihentetést jelent hideg helyen. Szerencsére télen az egész világ egy hideg hely, a fűtött helyiségeket leszámítva. Teraszosok előnyben, de az ablakpárkány is megteszi. A hűtőben már úgy sincs annyi hely, hogy beférjen.
A harmadik kardinális kérdés a töltelék. Ma már aztán tényleg mindenféle ízűt lehet kapni, a tonkababos-kumkvatostól a marcipános-csicsókásig, ami tök jó, már ha az ember karácsonykor is izgalmakra vágyik. Ugyanakkor, megfigyelésem szerint a hagyományos ünnepekhez fejben mindenki a hagyományos ízeket társítja, úgyhogy maradjunk a jó öreg diós és mákos bejglinél! Lényeg, hogy szaftos és ízletes legyen, de főleg nagyon vastag!
Bejgli recept
Két rúd alatt neki se álljunk! Megmutatjuk, hogy nem egy megugorhatatlan kihívás a jól sikerült bejgli.
Hozzávalók (2 rúdhoz)
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 10 dkg vaj (figyelj oda, mert egy csomó helyen már 125 grammos a kis kocka vaj!)
- 8 dkg zsír
- 4 púpos evőkanál cukor
- fél kocka élesztő vagy fél csomag instant porélesztő
- 1 tojás (aminek csak a felét öntjük a tésztához)
- kb. 1 dl langyos tej, de ez a tésztán múlik
Mákos töltelék
- 30 dkg darált mák
- kb. 1 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 marék mazsola
- 1 citrom héja lereszelve
- 1 savanykás alma reszelve
Diós töltelék
- 30 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 csipet kardamom
- 1 csipet fahéj
- 1 marék mazsola
- 1 narancs reszelt héja és facsarhatunk bele a levéből is.
- kb. 1 dl tej
Elkészítés
- Meglangyosítjuk a tejet, hozzákeverünk egy csipet cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, a cukrot, és összemorzsoljuk a hideg zsírral és a vajjal. Beleöntjük az elhabart tojás felét (a másik felét félretesszük a kenéshez) majd beletesszük az élesztős tejet is és jól összedagasztjuk. Ezután félretesszük és hűvös helyen pihentetjük fél órát.
- Közben elkészítjük a töltelékeket. A hozzávalókat beletesszük egy-egy fazékba és kevergetés közben felfőzzük, ami kb. 3 perc alatt meg is van. Félretesszük.
- A tésztát két egyforma részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb. 3 mm vékonyra, lehetőleg fekvő téglalap alakúra. Mérjük rá a tepsit, hogy hosszában beleférjen. Megkenjük a tésztát a töltelékkel úgy, hogy felül kihagyunk egy két centi széles sávot. Jobb és bal oldalon a két szélét behajtjuk a tésztának, majd alulról felfelé feltekerjük.
- Ugyanezt megismételjük a tészta másik felével és a másik töltelékkel is. Ráhelyezzük mindkét rudat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd megkenjük a félretett tojással. Kitesszük a hidegre egy félórára, majd újra megkenjük és megint hagyjuk száradni egy félórát.
- Ekkor felmelegítjük a sütőt légkeveréssel 180 fokra. Megszurkáljuk a bejgliket egy fogpiszkálóval, de alaposan, tövig beleszúrjuk. Legyen rajta felül vagy nyolc lyuk és mindkét oldalán 4-4. Habár nem ezen múlik, de mi mindent megtettünk.
- Majd pedig toljuk be a tepsit a sütőbe és kb. 20-25 perc alatt süssük gyönyörű márványos aranybarnára!
Szeletelés előtt mindenképpen hagyjuk kihűlni. Jó eséllyel azonban úgyis csak napok múlva kerül rá sor, frissen tartó fóliába göngyölve vidáman elállnak.