nlc.hu
Gasztro
Ezt soha ne tedd a légkeveréses sütőbe!

Mit süss és mit ne légkeveréses sütőben?

A légkeveréses sütő vitathatatlanul szuper találmány, egyes fogások elkészítése során mégis szerencsésebb a hagyományosnak számító statikus sütőnél maradni.

A légkeveréses sütő az elektromos sütők elterjedésével egy időben váltak egyre népszerűbbé, mivel rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőfokon is jól sikerül a benne készült étel. Általánosságban elmondható, hogy a légkeveréses sütő azoknak a fogásoknak a legjobb barátja, amelyek ideális esetben kívül ropogósak, belül pedig puhák, krémesek.

sütő

Fotó: Depositphotos

Bár a hagyományos, statikus sütőben készítve sem sikerülnek rosszul, légkeverésesben még ínycsiklandóbbak lesznek a rakott tészták és zöldségek, a sült húsok, illetve az édes és sós torták. A brownie kifejezetten olyan sütemény, ami légkeveréses sütőbe termett, mindenképpen próbáld ki, ha adott a lehetőség!

Így működik a légkeveréses sütő

A légkeveréses sütőben a benne keringő meleg levegőnek köszönhetően egyenletesen oszlik el a forróság, ellentétben a hagyományos statikus sütőkkel, ahol működés közben alul és felül magasabb a hőmérséklet.

A légkeveréses sütőt sokan azért is nélkülözhetetlennek érzik, mert sajátos kialakítása miatt egyszerre több fogás is készülhet benne, aminek az ételek melegítése során is nagy hasznát veheted.

A hőfokot a légkeveréses sütőben akár 20-25 °C-kal alacsonyabbra állíthatod annál, amit a statikus sütőnél megszoktál, és egészen biztos, hogy a sütési idő sem nyúlik hosszúra.

A hagyományos sütők a bekapcsolást követően fokozatosan és lassabban melegszenek fel, az ételeket pedig leginkább az aljához és a tetejéhez közel eső részeken éri a forróság, de a sütési idő alatt a meleg a belsejüket is átjárja. 

jancsi és juliska

A boszorkány a Jancsi és Juliskából csak a hagyományos sütőt ismerte… (Fotó: imdb.com)

Süss okosan!

Érdemes továbbra is a statikus sütő mellett döntened, ha olyan ételt készítesz, aminek sütés közben kell megkelnie. Ezek közé tartozik a kenyér, a pizza, minden élesztős lepény, a lepénykenyér, illetve az összes édes kelt tészta.

A légkeveréses sütő a kovásszal készült kelt tésztákhoz azért nem a legszerencsésebb választás, mert a rövidebb sütési idő alatt nem tudnak szépen megemelkedni. Ha például időhiány miatt mégis ezt a módot választanád, mielőtt a tészta a sütőbe kerülne, alaposan kend meg a tetejét tejjel, olvasztott vajjal vagy villával felvert tojássárgájával!

Ez meggátolja, hogy az étel külső része a kelleténél hamarabb ropogóssá és keményebbé váljon, ami azért lényeges, mert ha bekövetkezik, a tészta nem tud szépen megkelni. Ezt nemcsak azért jobb megelőzni, mert laposabb lesz a végeredmény, hanem azért is, mert a belseje sületlen marad.

Ha puha kekszet, pitét, sajttortát, édes vagy sós felfújtat készítesz, inkább a légkeveréses sütő mellett tedd le a voksodat, míg ropogós keksz, habcsók vagy macaron készítéséhez a statikus sütőt jobb választani.

Fotó: imdb.com

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top