A légkeveréses sütő az elektromos sütők elterjedésével egy időben váltak egyre népszerűbbé, mivel rövidebb idő alatt és alacsonyabb hőfokon is jól sikerül a benne készült étel. Általánosságban elmondható, hogy a légkeveréses sütő azoknak a fogásoknak a legjobb barátja, amelyek ideális esetben kívül ropogósak, belül pedig puhák, krémesek.
Bár a hagyományos, statikus sütőben készítve sem sikerülnek rosszul, légkeverésesben még ínycsiklandóbbak lesznek a rakott tészták és zöldségek, a sült húsok, illetve az édes és sós torták. A brownie kifejezetten olyan sütemény, ami légkeveréses sütőbe termett, mindenképpen próbáld ki, ha adott a lehetőség!
Így működik a légkeveréses sütő
A légkeveréses sütőben a benne keringő meleg levegőnek köszönhetően egyenletesen oszlik el a forróság, ellentétben a hagyományos statikus sütőkkel, ahol működés közben alul és felül magasabb a hőmérséklet.
A légkeveréses sütőt sokan azért is nélkülözhetetlennek érzik, mert sajátos kialakítása miatt egyszerre több fogás is készülhet benne, aminek az ételek melegítése során is nagy hasznát veheted.
A hőfokot a légkeveréses sütőben akár 20-25 °C-kal alacsonyabbra állíthatod annál, amit a statikus sütőnél megszoktál, és egészen biztos, hogy a sütési idő sem nyúlik hosszúra.
A hagyományos sütők a bekapcsolást követően fokozatosan és lassabban melegszenek fel, az ételeket pedig leginkább az aljához és a tetejéhez közel eső részeken éri a forróság, de a sütési idő alatt a meleg a belsejüket is átjárja.
Süss okosan!
Érdemes továbbra is a statikus sütő mellett döntened, ha olyan ételt készítesz, aminek sütés közben kell megkelnie. Ezek közé tartozik a kenyér, a pizza, minden élesztős lepény, a lepénykenyér, illetve az összes édes kelt tészta.
A légkeveréses sütő a kovásszal készült kelt tésztákhoz azért nem a legszerencsésebb választás, mert a rövidebb sütési idő alatt nem tudnak szépen megemelkedni. Ha például időhiány miatt mégis ezt a módot választanád, mielőtt a tészta a sütőbe kerülne, alaposan kend meg a tetejét tejjel, olvasztott vajjal vagy villával felvert tojássárgájával!
Ez meggátolja, hogy az étel külső része a kelleténél hamarabb ropogóssá és keményebbé váljon, ami azért lényeges, mert ha bekövetkezik, a tészta nem tud szépen megkelni. Ezt nemcsak azért jobb megelőzni, mert laposabb lesz a végeredmény, hanem azért is, mert a belseje sületlen marad.
Ha puha kekszet, pitét, sajttortát, édes vagy sós felfújtat készítesz, inkább a légkeveréses sütő mellett tedd le a voksodat, míg ropogós keksz, habcsók vagy macaron készítéséhez a statikus sütőt jobb választani.
Fotó: imdb.com