nlc.hu
Gasztro
Ezt add a tojás főzővízéhez, és szinte magától lejön a héja!

Ezt add a tojás főzővízéhez, és szinte magától lejön a héja!

Egy olcsó alapanyagtól egyből leugrik a tojás héja.

Ugyan eltaláltad a kívánt lágyságot-keménységet, de a tojáspucolással nem boldogulsz? Könnyen leszámolhatsz örökre ezzel a problémával egy konyhai trükk segítségével.

Hiába tartod a jéghideg víz alá, mégis ráragad a tojáshéj? Sokunkkal ez történik tojáspucoláskor. Azonban van rá megoldás! Csupán egy plusz hozzávalót adj a főzővízhez, és leugrik a tojás héja! – írja a Nosalty.

A tojáspucolás különösen akkor nehéz, ha túl hideg vízbe tesszük a hűtőhideg tojást a főzés kezdetén. Ilyenkor a fehérje megdermed, és a héjhoz tapad. Szobahőmérsékletű vizet érdemes használni. Ha pedig nem rakjuk egyből a hideg víz alá a forró tojást, szintén rátapad a héj. Ezeket az “ördögi köröket” azonban könnyen kivédhetjük, csupán adjunk szódabikarbonát a főzővízhez – tanácsolja a portál.

E konyhai trükkel íme a tojásfőzés helyes menete:

Vedd ki a tojást a hűtőből! Várd meg, amíg szobahőmérsékletű lesz! A főzővíz is legyen szobahőmérsékletű! Szórj a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát, majd rakd a vízbe a tojást! Főzés után egyből tarts hideg víz alá! Meglátod, milyen könnyen pucolhatod ezek után!

Amúgy a tojást legalább nyolcféleképpen is elkészítheted. A buggyantott a tojások igazi Szent Grálja:

Variációk tojásra (Fotó: nlc illusztráció)

Az pedig örök vita, hogy a tojásoknak a hűtőben van-e a helye vagy sem. Valójában szobahőmérsékleten is jól elvannak 1-2 hétig, de csak abban az esetben, ha nem mossuk meg, így ugyanis eltávolítjuk róla a védőréteget. Hűtve akár 5 hétig is fogyasztható, de hogyan lehetünk benne biztosak, hogy nem romlott-e meg? Íme! Régi konyhai trükk, hogy fogunk egy vízzel teli edényt, beletesszük a tojásokat, majd megfigyeljük, hogyan viselkednek:

  • ha a tojás a tál aljára süllyed, akkor friss és fogyasztható
  • ha csak a csúcsos felével érinti az alját, akkor 1-2 napon belül érdemes felhasználni
  • ha pedig feljön a tetejére, akkor valószínűleg megromlott a tojásunk.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top