nlc.hu
Gasztro
Így főzz isteni, 2 fogásos menüt hússal 460 forintból – Inflációs menü

Így főzz isteni, 2 fogásos menüt hússal 460 forintból – Inflációs menü

Mit főzzünk, amikor így elszálltak az élelmiszerárak? Két fogásos inflációs menü, ha szoros a büdzsé!

Lassan itt az ideje bevezetnünk az inflációs menü fogalmát. Jártak már könnyebb idők is, mint mostanság. Különösen az élelmiszerek drágulnak olyan viharos gyorsasággal, hogy csak kapkodjuk a fejünket az infláció ezen mértékén. Ezen pedig sajnos nem igazán segítenek a különböző intézkedések, mert amit nyerünk a réven, az elveszítjük a vámon, hiába olcsóbb a tejföl, ha 800 forint lett egy kiló alma, a bevásárlás végösszege pedig semmivel sem lett kevesebb, mint pár hete volt, sőt!

Most tehát tényleg nagyon tudatosan kell vásárolni és főzni ahhoz, hogy ne fussunk ki hó végére a költségvetésből. Vannak azonban dolgok, amikből nem szeretnénk engedni: továbbra is egészséges, tápláló és finom ételek kell, hogy az asztalra kerüljenek.

Mindenkinek más a költségvetése, mást engedhet meg magának, bizonyos alapelvek betartásával azonban sokat tudunk spórolni a hasunkon.

Bevásárlás okosan

Az egyik ilyen, hogy lehetőleg ne a sarki kisboltban vásároljunk dupla áron, hanem hetente egyszer-kétszer zarándokoljunk el a szintén nem túl távoli diszkontba, és ott szerezzük be az alapanyagokat! Legyen bevásárlólistánk, amire mindig, folyamatosan felírjuk, ami éppen elfogyott és pótolni kell, a heti menüt azonban ma már nem érdemes megtervezni.

Hatalmasat spórolhatunk ugyanis azon, ha mindig az éppen akciós termékeket vásároljuk meg.

Egyszerűbben: karfiollevest akkor kell főzni, amikor akciós a karfiol. Figyeljük, hogy aktuálisan mit kínálnak olcsóbban, és használjuk bátran a kuponokat, hűségkedvezményeket, mert ezzel is egy csomó pénz a zsebünkben marad.

Szintén most van itt az ideje annak is, amire már régóta készülünk: hogy az egészségünk érdekében lemondjunk az üdítőkről, úgyis csak felesleges kalória és pénzkidobás. Mindjárt itt az akác és bodza szezon, főzzünk inkább saját házi szörpöt!

A legolcsóbb persze az lenne, ha követnénk dr. Schwab Richárd ajánlását, aki szerint napi fél kiló zöldségen el lehet éldegélni, de ha már annyit sikerül belőle betartani, hogy hetente csak néhány alkalommal eszünk húst, szintén sokkal jobban járunk, úgy egészségügyi, mint pénzügyi szempontból. Oké, az én családom is furcsán nézne, ha karalábé szeleteket tennék eléjük ebédre, a hüvelyesek, viszont, mint a bab, a borsó, a csicseriborsó, a lencse és a szója rengeteg fehérjét tartalmaznak, és ár-érték arányban simán verik még a csirkehúst is. Ezekből készíthetünk szendvicskrémet, fasírtot vagy indiai típusú dahl-t, magyarul főételt.

A konzerv hüvelyes drága, amit úgy tudunk meghekkelni, hogy egyszerre megfőzünk egy csomó száraz babot vagy csicseriborsót, majd adagonként lefagyasztjuk, és amikor szükség van rá, előkapjuk. Máris megspóroltunk egy csomó pénzt.

A másik sarkalatos pont, ami szintén nem olcsó mulatság, mégis szeretnénk, ha kerülne az asztalra, az a friss gyümölcs. Sajnos ehhez nem vagyunk jó időben, mivel éppen most a legdrágább, de egyrészt ebből is mindig vannak akciók (szerencsés esetben nem az áfonyát akciózzák le), és hamarosan most már jön a szezon. Addig is a sárgarépa és a káposztafélék legyenek a barátaink, ezek olcsók, ugyanakkor főzve és nyersen elrágcsálva vagy salátának is finomak.

Inflációs menü kevesebb 1000 és 500 forint alatt fejenként

A hagyományos magyar konyha szerencsére tele van olcsó ételekkel. Ott vannak az isteni főzelékek, amihez feltétnek elég egy tükörtojás, vagy a legkézenfekvőbb magyar étel: a paprikás krumpli is olcsó és laktató, főleg, ha jut bele némi füstölt kolbász is. A káposztás tészta, a krumplis tészta, a tojásos nokedli fejes salátával mind olcsó és laktató étel. Plusz egy trükk: térjünk vissza az egyszerű levesekhez, mivel ezek szintén olcsók, laktatnak, és főleg rengeteg zöldséget ehetünk meg velük észrevétlenül. 

Most pedig jöjjön egy menüsor kétféle főétellel, négy főre, amit személyenként kevesebb, mint ezer forintból hozhatunk ki. A sót, fűszereket és zsiradékot alapfelszerelésnek tekintettük a konyhában, ezért nem számoltuk bele.

A-menü: 870 Ft/fő – Káposztaleves és paradicsomszószos húsgombóc spagettivel

B-menü: 460 Ft/fő – Káposztaleves és hagymás bab kolbásszal

Káposztaleves (4 főre 560 Ft)

Ezt a receptet érdemes elmenteni, mert ezen az elven gyakorlatilag bármilyen zöldséglevest elkészíthetünk. Rengeteg rostot tartalmaz, ezért nagyon egészséges és kiválóan telít, ezért a fogyókúrás menüt is alapozhatunk rá.

Ára egy főre: 140 Ft.

káposztaleves

Laktató káposztaleves (Fotó: istetiana, Getty Images)

Hozzávalók:

  • negyed fej káposzta – 200 Ft
  • 1 fej hagyma – 60 Ft
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 közepes répa – 50 Ft
  • 2 krumpli 50 Ft
  • só, bors, gyömbér, zsálya, petrezselyem és más zöldfűszerek ízlés szerint
  • tálaláshoz tányéronként egy-egy kanál tejföl – 200 Ft

Elkészítés:

  1. A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük az olajon.
  2. Közben megtisztítjuk a répát, karikákra vágjuk és a hagyma mellé dobjuk, szintén megpirítjuk, hogy illatozzon.
  3. Időközben a káposztát is szálakra vágjuk, majd beledobjuk a fazékba, pár percig hagyjuk azt is pirulni, majd felöntjük vízzel, beletesszük a kockára vágott krumplit és a fűszereket, majd fedő alatt puhára főzzük. Kész is a leves.

Paradicsomszószos húsgombóc spagettivel (4 főre 2920 Ft)

Ha akad a mélyhűtőben némi zöldbab vagy borsó, esetleg egy padlizsán, még finomabbá tehetjük ezt a fogást, de plusz zöldség nélkül is simán megállja a helyét.

Ára egy főre: 730 Ft.

Paradicsomszószban főtt húsgolyó

Inflációs menü isteni finoman: a tömeget a tészta adja, a szósz és a húsgolyó pedig nagyon finom. (Fotó: istetiana, Getty Images)

Hozzávalók:

  • fél kg spagetti – 460 Ft
  • fél kg darált sertéshús – 2000 Ft
  • 1 hagyma – 60 Ft
  • 3 evőkanál olaj
  • fél liter passzírozott paradicsom 360 Ft
  • 1-2 gerezd fokhagyma – 40 Ft
  • bazsalikom
  • só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés:

  • Forró vízben megfőzzük a tésztát a csomagoláson olvasható útmutató szerint, majd leszűrjük.
  • A hagymát apróra vágjuk és elkezdjük dinsztelni az olajon.
  • Közben a húshoz hozzáadjuk a fűszereket és pingponglabdánál kisebb golyókat formálunk belőle.
  • A hagymára tesszük a húsgolyókat és körbe pirítjuk. Amikor már teljesen kifehéredett, felöntjük a paradicsompürével, rázúzzuk a fokhagymát, belekeverjük a fűszereket és főzzük legalább 20 percig.
  • Ha van otthon némi zöldség, azt is belefőzhetjük a paradicsomszószba, bár megfigyelésem szerint a gyerekek úgyis a tányér szélére pöckölik.
  • Tálaláskor reszelhetünk rá sajtot vagy morzsolhatunk rá fetát, ha van otthon, de anélkül is simán megállja a helyét.

Van B menü is, ami még olcsóbb, mint az előző: 

Hagymás bab kolbásszal (4 főre 1300 Ft)

Ez az étel attól jó, hogy van benne ugyan hús (kolbász), de mégsem az dominál. A finom, füstös-fűszeres íze azonban sokat hozzátesz az ételhez.

Ára egy főre: 325 Ft.

hagymás bab

Inflációs menü ütős hozzávalókból: a kolbász fűszerezi meg a babot. (Fotó: Carlo A, Getty Images)

Hozzávalók:

  • fél kg száraz tarkabab – 740 Ft
  • 1 fej hagyma – 60 Ft
  • 3 evőkanál olaj
  • víz
  • 10 cm füstölt kolbász – 500 Ft

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk. Másnap feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi, meg még egy kicsi. Időnként ellenőrizzük és az elfőtt vizet pótoljuk.
  2. Amikor megpuhult a bab és besűrűsödött a leve, egy másik fazékban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd az egész babot, a levével együtt ráöntjük.
  3. Karikára vágjuk a kolbászt, ez fogja fűszerezni az ételt, és további 15 percig együtt főzzük. Kész is az étel.

Természetesen, ha konzerv babból csináljuk, akkor ez egy 20 perces étel, csak sokkal-sokkal többe kerül. Ebből is látszik, hogy pénz helyett az időnkkel is fizethetünk az ételért. Már ha abból van még felesleges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top