Hogyan kapcsolódik a mákos guba a húsvéthoz? Kalács nélkül nem húsvét a húsvét, de akár túl is kalkulálhatjuk a mennyiséget. A leggondosabb tervezés mellett is előfordul, hogy nem fogy el minden. Húsvéti kalácsból például szinte mindenki hajlamos túlsütni-túlvásárolni magát, mert az milyen ciki már, ha pont a kalács fogy el, és nincs mit enni a sonkához meg a tojáshoz.
A többnapos ünnepek végén pedig már olyan állagot vesz fel a maradék péksütemény, hogy gyakorlatilag szakóca helyett lehetne használni, ha lennének támadó ösztöneink, de mivel nincsenek, gondolkozzunk inkább a békés hasznosításon! Készítsünk a szikkadt kalácsból valami finomat!
Erre több út is vezet: az egyszerű, a bonyolultabb és az időnyerő. Az egyszerű út, ha gyorsan összedobunk a száraz kalácsból egy mákos gubát. Finom is, laktató is, a kalács se került a kukába – főnyeremény.
Ha még húsvét után sincs elegünk a sütés-főzésből, akkor készíthetünk a maradék kalácsból máglyarakást. Főleg, ha télről még egy rakás alma is szottyadozik a kamrában, így rögtön két legyet ütünk egy csapásra.
A probléma prolongálása, későbbre tolása is jó megoldás. Amihez pillanatnyilag se kedvünk, se időnk, azt nem kell erőltetni, megcsinálhatjuk később is. Ebben az esetben egyszerűen daráljuk le a kővé száradt kalácsot, az így keletkezett édes morzsából pedig majd egyszer készítünk valamit. Mondjuk Sport szeletet, kókuszgolyót vagy keksztekercset. Ezzel aztán nemcsak a kalács, de mi is megmenekültünk, hurrá!
Vegyük most górcső alá a mákos guba témát! Mákos gubát többféleképpen is lehet készíteni, mint minden ételt. Van a tíz perces verzió, én nyilván, egy átlagos hétköznap ennek vagyok a híve, főleg akkor, ha ünnep után vagyunk, amikor úgyis tele ettük magunkat mindenféle földi jóval. A bonyolult verzió is nagyon finom, Szulló Szabina, a Stand séfjének a receptjét ajánlom mindenkinek, amit tulajdonképpen, technikailag bárki el tud készíteni, feltéve, hogy hajlandó rászánni az életéből másfél órát egy mákos gubára.
De mi maradjunk csak az egyszerű verziónál, nézzük is a receptet!

Mákos guba, amikor rászánom az időt (Fotó: Belső Olga)
Mákos guba egyszerűen
Maradékmentésnél nehéz mennyiségeket megadni, mert nyilván annyi kaláccsal dolgozunk, amennyi megmaradt, ezért ezúttal az arányokat is megadjuk.
Hozzávalók:
- 20 dkg kalács (kiindulási pont)
- 4 dl tej (vagyis nagyjából kétszer annyi, mint a kalács, de lehet több is, ha jó szottyosan szeretjük)
- kb. 15 dkg mák (vagyis a kalács tömegének kétharmada)
- kb. 10 dkg cukor (a kalács tömegének a fele)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 marék mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
- A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát és a mákot.
- Közben kockákra vágjuk a kalácsot, betesszük egy tálba, majd nyakon öntjük a tejes keverékkel.
- Jól összekeverjük, és hagyunk neki legalább tíz percet, hogy jól felszívja a folyadékot a száraz kalács. Időnként átkeverjük, és ha úgy érezzük, hogy kevés a tej, öntünk még hozzá.
Ennyi, kész is van a mákos guba maradék szikkadt kalácsból. Tálaláskor csorgassunk rá mézet is, ha szeretjük!