nlc.hu
Gasztro

A gumója vitaminbomba, a levele ízesítő csoda – a magyarok is egyre többet fogyasztják, mi az?

Az egyik legértékesebb zöldségünk, tele van tápanyagokkal, sokoldalúan felhasználható, és minden része hasznosítható a konyhában.

A zeller (Apium graveolens) botanikailag zöldség, de intenzív íze miatt gyakran fűszerként is használják. Levesek, saláták, pürék és smoothie-k kedvelt alapanyaga. A magyar konyhában is egyre népszerűbb, különösen a diétázók és egészségtudatosak körében.

A zeller gumója és szára rendkívül gazdag tápanyagokban:

  • Vitaminok: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, E- és K-vitaminok
  • Ásványi anyagok: kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink
  • Rosttartalom: segíti az emésztést és hozzájárul a szív egészségéhez
  • Alacsony kalóriatartalom: 100 gramm zeller mindössze 42 kcal-t tartalmaz

A zeller levele: ízesítő csoda

A zeller levelei is ehetőek és gyakran használják ízesítésre. Gazdagok illóolajokban, például limonénben és szelinénben, amelyek jellegzetes aromát kölcsönöznek az ételeknek. A levelek C-vitaminban és ásványi anyagokban is bővelkednek, így nemcsak ízletesek, hanem táplálóak is. A zeller vizelethajtó hatását gyógytea formájában is kihasználhatjuk: ehhez a magját vagy finomra aprított leveleit használhatjuk fel. A hideg hónapokban sokan kedvelik a zellerlevet, amelyet gyakran almával vagy répával ízesítenek, és léfacsaróval készítenek el. Vidéken elterjedt szokás a zellersó készítése is, amely nem más, mint zellerlevél és só keverékének finomra őrölt változata. A nagyobb zellergumók pedig sok háztartásban panírba forgatva, rántva kerülnek az asztalra.

Zellerlé felülről

Fotó: Unsplash

A zeller leveles szára és zöldje a konyhában ízletes fűszernövényként hasznosítható, hasonlóan a petrezselyemzöldhöz. A friss zellerlevél aromája jellegzetes: kissé borsos, enyhén kesernyés, intenzívebb ízű, mint maga a zellerszár vagy -gumó. Éppen ezért kiváló ízfokozó és dekoráció is egyben sok fogáshoz.

A zeller jótékony hatásai

A zellerlevél fogyasztása számos előnnyel járhat a szervezet számára, amit részben hagyományos megfigyelések, részben modern tudományos kutatások is alátámasztanak: támogatja az emésztést, vérnyomáscsökkentő és szívvédő hatással is bír, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Mindemellett a zellerlevél vitaminjai (különösen a C-vitamin, béta-karotin mint A-vitamin előanyag és a K-vitamin) és antioxidánsai támogatják az immunrendszer megfelelő működését. 

 

A zellerlevél enyhe diuretikus (vízhajtó) hatással bír – fogyasztása elősegítheti a vizelet kiválasztását. Ez hasznos lehet például vizesedés, ödéma esetén, vagy a húgyutak tisztítására.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a zellerlevél fogyasztása általában biztonságos és kevés kockázattal jár, van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni. A zeller az arra érzékenyeknél erős allergiás reakciót válthat ki. Noha a zellerallergia viszonylag ritka a lakosságban, Magyarországon és Európában ismert allergénként tartják számon, olyannyira, hogy az élelmiszerek csomagolásán a fő allergének között kell feltüntetni, ha zellert tartalmaz – írja a zellerinfo. A zellerallergia tünetei lehetnek például a száj és torok viszketése vagy duzzanata, bőrkiütések, súlyosabb esetben akár légzési nehézség és anafilaxiás reakció is. 

A zellerlevél (és általában a zeller növény) tartalmaz furokumarin típusú vegyületeket, amelyek erős fényérzékenyítő hatással bírnak.

Ezek a vegyületek a bőrrel érintkezve, UV-sugárzás (napfény) hatására fitofotodermatitisz nevű bőrgyulladást okozhatnak: a bőr kipirosodik, égő érzés, hólyagok, súlyos esetben égési sérülés-szerű tünetek jelentkezhetnek.

A zellerlevél jelentős vízhajtó (diuretikus) hatással is rendelkezik, ami a legtöbb egészséges embernél kedvező lehet (segít a méregtelenítésben, vérnyomáscsökkentésben). Vesebetegségek esetén ugyanakkor óvatosság indokolt. Orvosi források megjegyzik, hogy a zeller rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása megterhelheti a veséket; kifejezetten súlyos vesebetegeknek nem javasolt a zeller gyakori fogyasztása a vízhajtó hatás miatt. 

A zeller fogyasztása után nagyon ritkán előfordulhatnak enyhébb gyomorpanaszok, például puffadás vagy hasmenés, különösen ha valaki nincs hozzászokva a magas rostbevitelhez – ezért érdemes fokozatosan beilleszteni az étrendbe. A zellerlevél viszonylag magas K-vitamin tartalmú zöld (bár nem annyira, mint pl. a petrezselyem), ezért vérhígítót (warfarint) szedő betegeknek figyelniük kell, hogy a hirtelen megemelt zöldségfogyasztás (beleértve a zellerzöldet) befolyásolhatja a gyógyszer hatását – ilyenkor konzultáljanak orvosukkal a megfelelő étrendről. Végezetül, a zeller fentebb említett jellegzetes illóolajai egyeseknél reflux tüneteket provokálhatnak (a fűszeres, erős aromájú ételekhez hasonlóan), de ez egyéni érzékenységtől függ.

Forrás, forrás

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top