nlc.hu
Gasztro

Meg fogsz lepődni: a tükörtojás szintet lép ettől a titkos összetevőtől

A tükörtojás az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető étel – de egyetlen apró hozzávalóval olyan ízt kaphat, hogy garantáltan gyakrabban kerül majd az asztalra.

A titok: egy kanálka paradicsom

Sokan csak sóval és borssal ízesítik a tükörtojást, mások csipet chilit vagy paprikát is szórnak rá. Ám egy kevés paradicsompüré egészen új dimenzióba emeli az ízét. Az enyhén savanykás, sűrű paradicsomkrém különösen azoknak ajánlott, akik szeretik ketchupot vagy friss paradicsomot enni a tojás mellé.

Így készül a paradicsomos tükörtojás

  • Melegíts kevés olajat egy serpenyőben, majd tegyél bele adagonként egy teáskanál paradicsompürét.
  • Pirítsd meg röviden, amíg sötétebb színt kap és illatozni kezd.
  • Üsd rá a tojást közvetlenül a paradicsomkrémre, így ropogós, aromás réteg képződik alatta.
  • Süsd olyan állagúra, ahogy szereted – lágyan vagy teljesen átsütve.
  • Ízesítsd sóval, borssal, chilivel vagy friss fűszernövényekkel, például bazsalikommal és petrezselyemmel.

Shakshuka: a nagy testvér

Ha bejön a tojás és a paradicsom párosa, érdemes kipróbálni a közel-keleti klasszikust, a shakshukát is. Ennél a fogásnál tojások főnek meg lassan egy fűszeres paradicsomszószban, amit hagyma, paprika és fokhagyma tesz teljessé. Egy kevés kömény és koriander pedig garantáltan egzotikus ízvilágot varázsol a konyhádba.

Miért jó a paradicsompüré?

A paradicsompüré koncentrált formában tartalmazza mindazt, amit a friss paradicsom is:

  • Lycopint, amely antioxidáns hatású,
  • C-vitamint és A-vitamint,
  • valamint káliumot és rostokat.

Kalóriában szegény, zsírmentes, és kis mennyiségben is intenzív ízt ad az ételnek. Nem csoda, hogy a világ szinte minden konyhájában alapvető hozzávaló.

via

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top