Vannak olyan megunhatatlan finomságok, amiket mindenki imád: ilyen például a palacsinta, és persze a Túró Rudi. Mindkettő isteni finom és sosem elég belőlük, de valljuk be egyik sem túl látványos, így, amikor el akarjuk kápráztatni a vacsoravendégeinket, vagy épp egy kivételes alkalomra szeretnénk valami desszertkülönlegességet készíteni, nem a palacsinta vagy a Túró Rudi lesz az első gondolatunk.
Ha viszont kombináljuk az ízeket és újratervezzük a formát, olyan isteni és látványos édességet kapunk, ami után mindenki megnyalja majd a tíz ujját. Ez pedig nem más, mint az ellenállhatatlan Túró Rudi-s palacsintatorta, ami a krémes túró, a lágy csokikrém és a pillekönnyű palacsinta tökéletes egyensúlya. Ráadásul nem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a hagyományos, felgöngyölt változatot. Az egyetlen kihívás, hogy menet közben nem ehetjük meg a már kisült palacsintákat – amit én rendszeresen elkövetek –, szóval kíván némi önfegyelmet ez az ínycsiklandó desszert.
Túró Rudi-s palacsintatorta
Kapjuk elő tehát a palacsintasütőt, és lássunk neki a dupla krémes rakott palacsintának, ami olyan lesz, mint egy emeletes ízorgia.
Hozzávalók
A palacsintához
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 ek. cukor
- 1 kk. só
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 2 ek. olaj
- 1 kk. olaj a sütéshez
A túrókrémhez
- 25 dkg túró
- 1 db citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 8 dkg nyers cukor (vagy sima kristálycukor)
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 ek. tejföl
A csokikrémhez
- 9 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 3 tojássárgája
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 kk. étkezési keményítő
Elkészítés
- A palacsintához egy tálba szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- Ezután jöhet bele fokozatosan a tej, amit simára keverünk a liszttel, majd hozzáadjuk a tojásokat és az olajat is és az egészet csomómentesre keverjük.
- A szódavizet csak ezután adjuk hozzá, amivel már csak finoman elkeverjük a palacsintatésztát, hogy légies palacsintákat kapjunk majd. Fél órát állni hagyjuk, mielőtt kisütnénk.
- A palacsintasütőt felhevítjük, majd az első palacsinta sütése előtt egy kiskanálnyi olajat teszünk bele, a többi palacsintához ez már nem szükséges, mert a tésztában benne van az olaj. Kisütjük a palacsintákat és félretesszük őket.
- A túrókrémhez a túróba keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot és a tejfölt.
- Lereszeljük a citrom sárga héját, és ezt is a túróhoz adjuk, de a fehér rész ne kerüljön bele, különben keserű lesz a krém. Ezután belefacsarjuk a citrom felének a levét is a túrókrémbe, majd hűtőbe tesszük és állni hagyjuk.
- A csokikrémhez egy lábasban kis lángon melegíteni kezdjük a tejet, majd ha már langyos, beletesszük a darabokra tört csokit és a vajat, amiket felolvasztunk benne (nem forraljuk fel), majd lehúzzuk a tűzről a lábast.
- A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és hozzáadjuk a keményítőt, majd az egészet folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk az olvasztott csokiba, ezután mehet vissza a lábas a tűzre és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik a krém.
- Ezután félretesszük és mikor kihűlt beletesszük kakaóport is és alaposan elkeverjük benne.
- A palacsintákat elkezdjük egymásra pakolni és közéjük felváltva kenjük a csoki- és a túrókrémet. A tetejét is megkenhetjük csokikrémmel, és tetszés szerint díszíthetjük, akár Túró Rudi darabokkal is. A palacsintatortát hűtőbe tesszük egy órára, majd felvágjuk és szeletenként tálaljuk.
Bárkit is lepünk meg ezzel a szuper desszerttel, garantált a siker, hiszen nincs is finomabb, mint a Túró Rudi és a palacsinta tortába halmozott találkozása.