Gazdiképző
Szponzorált tartalom

Halálos is lehet kedvencünkre a kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség

Ha kullancsot találsz a kutyádban, és utána az alábbi tüneteket veszed észre rajta, azonnal, gondolkodás nélkül vidd állatorvoshoz kedvencedet!

Még szinte véget sem ért a tél, amikor a lépcsőházban élő border collie gazdija lesújtva mesélte, hogy kedvence babéziás lett. Ez talán az egyik legrosszabb hír, amit mostanában egy kutyás hallhat. Bár a kullancsok által terjesztett betegség jól kezelhető, ha a gazdi nem figyel fel időben a tünetekre, és nem viszi gyorsan állatorvoshoz kedvencét, az könnyen a kutya halálával végződhet.

A szomszédunk története nagyon meglepett. Hozzá hasonlóan én sem számítottam arra, hogy már február végén félteni kellene kutyánkat a kullancsoktól. Hiszen még hideg van, a tél szinte el sem múlt, a fák még éppen csak elkezdtek gondolkozni arról, hogy rügyezni kezdjenek. Ilyenkor még nincsenek kullancsok – gondoltuk férjemmel együtt.

Tévedtünk, és nagyon megrémültünk. Tudtuk, elég csak egy kósza kullancs, ami beleeszi magát kis keverék kutyusunkba, Bugacba, és pár nap múlva már könnyedén egy halálos betegség terjedhet szét szervezetében, a kutyások között csak babézia néven ismert babéziózis, amelyet ennél rémisztőbb néven is emlegetnek: kutyamalária.

Étvágytalansággal, bágyadtsággal jelentkezik a leggyakoribb fertőzés

A Magyarországon meglehetősen gyakorinak számító betegséget egy, a kullancsokban megtalálható egysejtű parazita, a Babesia canis canis okozza, amely az ebek vörösvérsejtjeit támadja meg, azokon élősködik. A vörösvérsejtek szétesését okozó paraziták a kullancs csípésével jutnak be az állat szervezetébe, és az első tünetek pár nappal, de az is lehet, hogy csak egy héttel később később jelentkeznek.

Ezeket a tüneteket érdemes minden gazdinak ismernie, hogy minél hamarabb felismerje a bajt. A korai diagnózis ugyanis a kutyus életét mentheti meg. Az első intő jel a magas, akár 40-42 Celsius-fokos, hirtelen jelentkező láz, ami több napig is megmaradhat. Ehhez étvágytalanság, bágyadtság és elesettség társul, a kutyus kedvetlenné válhat. A szem és a száj nyálkahártyái sárgává válnak, a lép pedig jól kitapinthatóan megnagyobbodik.

A legfeltűnőbb és a bajt legjobban jelző tünet a vizelet színének megváltozása. A parazita miatt károsodott vörösvérsejtekből kiszabadul a színét adó vérfesték, amit a vese kiválaszt, és a vizeletbe juttat. A kutya vizelete ekkor a megszokott sárga szín helyett sötétbarnává, csokoládészínűvé változik. Olykor idegrendszeri tüneteket is észre lehet venni az állaton. Támolyogva, imbolyogva kezd el járni, esetleg nyáladzani kezd. Hányás és hasmenés is előfordulhat, ezek mellett a végtagok is legyengülhetnek, sőt még bénulás is felléphet. A betegség szövődményeként súlyos vese- és májkárosodás alakulhat ki.

Ha a gazdi nem veszi időben észre a jeleket, a betegség akár pár napon belül is az állat halálával végződhet, ezért nagyon fontos, hogy már az első tünetek észlelése után azonnal vigyük állatorvoshoz kedvencünket. A betegséget egy vérteszttel jól lehet azonosítani, és a korai szakaszban elkezdett kezeléssel hamar ki is lehet gyógyítani belőle a kutyákat.

1. Lyme-kór

De nem csak ez az egyetlen betegség, amit a kullancsok terjesztenek. Az emberre is veszélyes Lyme-kór a kutyákat is megtámadhatja. A baktérium okozta betegséget a csípés körüli bőrpírról lehet a legkönnyebben felismerni, de a kutyáknál ez nehezen vehető észre. Így leginkább az étvágytalanság, valamint az ízületi fájdalmak lehetnek árulkodó jelek, a sántaság és a duzzadt ízületek, amivel láz is járhat.

2. Agyvelő- és agyhártyagyulladás

Elkaphatják az ebek a vírus okozta agyvelő- és agyhártyagyulladást, a kullancsencephalitist is. Az idegrendszeri zavarokat okozó betegség lázzal, görcsökkel, mozgászavarokkal és bénulással jár, és viselkedési zavarokat is okozhat.

3. Vérzéses kullancsláz

A kullancsok terjesztik az Ehrlichiosist, azaz a vérzéses kullancslázat is, ami a kutyák fehérvérsejtjeit támadja, és vakságot, visszafordíthatatlan szervi károsodást okozhat. Tünetei a bágyadtság, étvágytalanság, hányás és ízületi és izomfájdalmak, valamint az orrvérzés és bőr alatti vérzés.

A legfontosabb a megelőzés

Ha kullancsot találsz a kutyádban, és utána az előbb említett tüneteket veszed észre, nagyon fontos, hogy azonnal, gondolkodás nélkül vidd állatorvoshoz kedvencedet, hiszen az időben megkezdett kezelés az életét mentheti meg. Azonban még ennél is fontosabb a megelőzés, a kullancsok elleni védekezés. Ez a legegyszerűbb mód arra, hogy megakadályozd, hogy kedvenced elkapja a fenti betegségek bármelyikét.

Ahogy a cikk eleji példa is mutatja, nem lehet abban bízni, hogy most nincsen kullancsidőszak. A vérszívó élősködők egész évben veszélyt jelentenek a kedvenceinkre, főleg mostanában, hogy ilyen enyhék a telek. Éppen ezért azzal tesszük a legjobbat kedvencünkkel, ha egész évben biztosítjuk számukra, hogy védve legyenek a kullancsoktól.

Támogatta a Foresto és az Advantix

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top