Gondoskodni együtt jó
Szponzorált tartalom

Vállalom, hogy átengedem a kamasz fiamnak az online ebédrendelést, miközben mi mesét olvasunk a kislányommal

Ha egy kamasznak háromféle ételből rendelhetünk ebédet az iskolába, akkor soha nem tudunk elég okosak lenni. Tudjuk, hogy itthon mit szeret, és mit nem, így ezt a tudást próbáljuk alkalmazni az online étlapot tanulmányozva is.

Bármilyen meglepő, kamaszok tömege állítja, hogy a menzán szinte minden ehetetlen, kivéve pár ételt, ami viszont sokkal jobb az otthoninál. Hamar kiderülhet, hogy azért, mert a mi spenótunkat még soha nem ette meg, az iskolában pont az az egyik kedvence, mert mindig bundászsömlével készítik, szemben a mi béna tükörtojásunkkal.

menza, ebédrendelés

Nem árt, ha meg is eszi, amit rendelt (Fotó: Unplash)

Hiába kedvence a rántott hús vasárnaponként, ha az iskolaival valami nem stimmel, éhesen fog hazajönni.

Egy idő után át lehet adni a gyereknek az ételválasztás lehetőségét, de az az igazság, hogy elég nehéz elengedni annak a lehetőségét, hogy a gyerekünk tápláló és egészséges ebédhez juthasson, és ne tésztát válasszon a hét öt munkanapján.

Rendelni felelősség!

Csakhogy az ebédrendeléssel több dolgot is megtanítunk a gyerekünknek: előre tervezést, előre gondolkodást. Nem árt tudni, hogy amikor például tornaóra lesz ebéd után, nem túl jó ötlet nehezet enni.
Fontos, hogyha egyszer átadjuk ezt a feladatot a gyereknek, akkor lehetőleg ezt ezentúl mindig ő csinálja, és ne csak az első hónapban. Biztosan lesz olyan alkalom, amikor inkább mással foglalkozna a menü olvasgatása helyett, de hát ilyen a felelősség. Ebédet muszáj rendelni, és kész!
Gyerekünk elsajátíthatja a bankkártyával való online rendelést, biztonságos netes bankolást is egy ilyen egyszerű feladat átvállalásával. Sokan nem szívesen engedik meg a gyereküknek, hogy tranzakciókat hajtsanak végre a bankkártyájukkal, pedig felügyelettel ez is egy nagyon fontos feladat, amit bizony meg kell tanulni.

Kisebb testvérnek rendelni pedig a felelősség mellett gondoskodást is jelent. Tudni kell mit szeret a másik, de legalábbis jól kell tippelni, de még jobb, ha a másik fejével képes gondolkodni, a sajátja helyett, ezzel is fejlesztve a beleérző képességét.

menza, ebédrendelés

Előrelátás és felelősség (Fotó: Unplash)

A heti ebédrendelés eddig egy órámat vette el. Mióta a fiam átvette a feladatot, pont egy órával több mesét tudok olvasni a kislányomnak a kanapén összebújva. Ha kész a rendelés, legtöbbször a kamasz is csatlakozik hozzánk, mesét hallgatni. Ami még különösen jó abban, ha nem az én felelősségem az iskolai ebédrendelés, az az, hogy nem én tehetek róla, ha nem finom az aznapi étel. Nem én választottam, vessen magára az, aki szerint a Kukutyin módra elkészített csirke jobb a tökfőzeléknél!

Hatvan perc mese

Talán nem tűnik nagy dolognak egy óra plusz meseolvasás, amikor különben is minden este mesélünk, igenis nagyon sokat jelent. Először is, teljesen más a hangulata egy nappal elolvasott történetnek, másodszor esténként ritkán jut egy egész óra mesére. Az olvasást igény szerint le lehet cserélni társasjátékra is, sőt, szinte bármire, amit szívesen csinálunk együtt, csak ne házimunka vagy tanulás, hanem valamilyen kellemes tevékenység legyen.
 

Olvass többet a témáról a Zewa oldalán.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top