Horoszkóp

Mi a jegyed a kínai horoszkópban?

Talán tökéletesen ismered a Nap-központú nyugati horoszkóp csillagjegyeit, de vajon otthonosan mozogsz a Hold irányzatú kínai asztrológiában is? A távol-keleti horoszkóp jóval titokzatosabb és izgalmasabb, mint gondolnád. Vajon mi a kínai horoszkóp szerinti jegyed?

A kínai újév a nyugati időszámítástól eltérően nem január 1. napján kezdődik. A kínai horoszkóp szerinti újév, amely a tavasz ünnepe, minden évben más és más napra esik, a február 4-hez legközelebb eső újhold napján kezdődik az év. A tavaszünnep a kínaiaknál január 21. és február 21. közé esik. 2019-ben a föld Disznó éve február 5-én kezdődik, és 2020. január 24-én ér véget.

A nyugati horoszkóp a 12 csillagjegyet négy elemhez – víz, levegő, tűz és föld – párosítja. A kínai filozófia öt elemet számlál (öt fázist), amelyek a világegyetemre ható energiákat jelölik: a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. A 12 kínai jegyet tovább bonyolítja, hogy az 5 őselemen belül mindegyiknek van yin és yang változata: a yin passzív, befogadó, nyugodt energia, míg a yang lendületes, tüzes, meleg energia. A páratlan évszámok yin, míg a páros évek yang energiát közvetítenek. A kínai horoszkóp szerint 2019 is yin év lesz.

kínai horoszkóp jegyek elemek

2019 a föld Disznó éve (Fotó: iStockphoto)

2019 a yin föld Disznó éve a kínai horoszkóp szerint

Fontos információ, hogy az adott évben, mely állat veszi át az „uralmat”, hiszen a kínaiak szerint az adott évben uralkodó állat természetének komoly befolyása van az adott állatjegy szülöttére. A nyugatihoz hasonlóan 12 jegyet különböztetnek meg, de ezek évenként változnak. 2019, tehát a Disznó éve, amely a jegy szülöttei számára különösen kedvező, de ugyanígy szerencsés fordulatokra számíthatnak a Nyúl, a Majom és a Patkány években születettek is.

A kínai horoszkópban a születési év mellett fontos szerepet játszik tehát az öt őselem is. Az öt elem és a 12 állatjegy variációiból adódóan összesen 60 különböző kombináció számolható össze, melyek 60 éves ciklusokban már a születéskor meghatározzák az emberek sorsát. 2019 a yin föld Disznó éve lesz, amire csak 60 évenként egyszer akad példa.

A kínai horoszkóp elemei és az állatjegyek szoros kapcsolatban állnak

  • Föld: Bivaly, Sárkány, Kecske, Kutya
  • Fém: Majom, Kakas
  • Fa: Tigris, Nyúl
  • Tűz: Kígyó, Ló
  • Víz: Disznó, Patkány

Akkor miért a föld Disznó éve 2019?

Nos, igen, még az sem egyértelmű a kínai horoszkópban, ami annak tűnik. A válasz szerint minden egyes elem az állatjegy mellett ural egy-egy évet is, vagyis a születési év alapján megállapítható, hogy melyik elem által uralt évben születtél. Hogyan számold ki, hogy az öt kategória közül mely elemhez tartozol? A születési évszámod utolsó számjegyét vedd ehhez alapul: ha az évszám

  • nullára vagy 1-re végződik – fém az elemed
  • 2-re vagy 3-ra végződik – víz az elemed
  • 4-re vagy 5-re végződik – fa az elemed
  • 6-ra vagy 7-re végződik – tűz az elemed
  • 8-ra vagy 9-re végződik – föld az elemed.

2019-re utolsó számjegye a 9, ezért föld a Disznó évének az eleme.

kínai horoszkóp őselemek

5 őselemet különböztet meg a kínai horoszkóp (iStockphoto)

A kínai horoszkóp elemeinek jellemzői

Fém elem a kínai horoszkópban

Amennyiben a fém elemhez tartozol, szorgalmas, nagy munkabírású ember lehetsz. Tele vagy önbizalommal, jó a kockázattűrő képességed, vezetésre születettél. Gyakorlatias, önálló, jó szervezőképességgel bírsz. Képes vagy előre tervezni, hosszú távú célokat kitűzni. Nem befolyásol mások véleménye, mint ahogy az érzelmei helyett is inkább a logikára hallgatsz. A kínai horoszkóp szerint kemény vagy, akárcsak a fém.

Fa elem a kínai horoszkópban

Amennyiben a fa elemhez tartozol rugalmas, barátságos és melegszívű a személyiséged. Az emberek szeretik a társaságodat, de te is kedveled a nyüzsgést. Segítőkész vagy, gyakran meg sem állsz a vezető beosztásig. A növekedés és a bővülés vezérel, sokan türelmesnek és nagylelkűnek tartanak téged, nem mellesleg árad belőled a nyugalom és a megbízhatóság.

Föld elem a kínai horoszkópban

Ha a föld elemhez tartozol, téged nem könnyű kihozni a sodrodból. Segítőkész vagy, könnyedén lenyugtatod magad körül a kedélyeket. Nagylelkű embernek ismernek a többiek, hiszen mindig szem előtt tartod mások mások érdekeit is. Gyakorlatias, megbízható és kiegyensúlyozott vagy. Fontosabb számodra a korrektség, minthogy mindenáron elérd a céljaidat. Gyakran kérik a tanácsodat, hiszen nagyon jók és pontosak a meglátásaid.

Tűz elem a kínai horoszkópban

Ha a tűz elemhez tartozol, pontosan tudod, mit akarsz elérni, és azért mindent meg is teszel. Amíg igazán érdekel, amit csinálsz, amivel foglalkozol, addig a legjobbat is nyújtod abban. Bátor, vakmerő és karizmatikus alkatnak látnak téged a többiek. A szenvedély vezérel, s nem könnyen gondolod meg magadat. A kínai horoszkóp szerint tele vagy energiával, kreativitással, tudod, miként és hogyan érdemes másokat inspirálni.

Víz elem a kínai horoszkópban

Amennyiben a víz elemhez tartozol, együtt érző típus vagy. Nem döntesz egyhamar, mindig szakítasz időt, hogy alaposan megfontold a válaszodat. Kiváló a megfigyelő- és az emberismerő képességed. Ám nem azért próbálod megfejteni mások viselkedésének mozgatórugóit, hogy ezzel saját magát helyezd előtérbe. Nagy akaraterő, komoly tapasztalat segít, amit mások is értékelnek benned.

(via astrology answers)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top