nlc.hu
Horoszkóp

A Szűz szülők kritikusak és magasak az elvárásaik

A Szűz szülők kritikusak és magasak az elvárásaik

A szűz szülő szeret mindent megtervezni, odafigyel a részletekre, és azt szeretné, ha a gyerekei ezt megtanulnák tőle. A tökéletességre hajt, de szerencsére időnként rájön, hogy olykor célszerű engedni egy kicsit a magas elvárásokból, mert ebből is lehet tanulni valamit.

A szűz szülő legfontosabb feladata, hogy a gyerekeit önálló életre nevelje, és elsősorban ennek rendeli alá a gyereknevelési elveit. Akinek ilyen szülőt ad a sors, tudhatja, hogy jó kezekben van, az anyja/apja ugyanis sosem fogja tőle sajnálni az időt és a figyelmet, ami talán a legértékesebb ajándék, amit egy gyerek a szülőtől kaphat.

A szűz szülők értelmesek, okosak, szeretnek mindent megtervezni, és az elvárásaik nemcsak önmagukkal szemben magasak, hanem a gyerekeikkel szemben is. Élvezik, ha megtaníthatják a gyerekeiket a kötelességeik teljesítésére, az egészséges, aktív életmódra és arra, hogyan kezeljék a pénzügyeiket, vagyis azt szeretnék, hogy ha eljön az ideje, a gyerek úgy repüljön ki a szülői házból, hogy már készen áll a felnőtt, önálló életre.

A perfekcionista szüzek

A szűz szülőket perfekcionistának is mondják, akik időnként talán túlságosan kritikusnak tűnhetnek a gyerekeikkel szemben, de ők tisztában vannak a céljaikkal, tudják, hogy csak jót akarnak, hiszen csak azt szeretnék, ha a gyerekük gyakorlatiasan, rátermetten és okosan oldaná meg mindazokat a problémákat, amik majd szembejönnek az életükben.

Persze nem lehet mindig tökéletességet követelni, hiszen a túl nagy nyomás akár rosszul is elsülhet, így bár a szűz szülőnek lelki erőfeszítésébe kerül, ha úgy érzi, hogy a gyerek sokat tett a fejlődésért, de nem érte el a célját, hajlamos időnként engedni, és elismerni a csemete erőfeszítéseit.

A szűz szülő gyakorlatias, segítőkész és stabil, és ezt a gyerekei is érzik, tudják, hogy hozzá mindig fordulhatnak, mert számíthatnak a segítségére. Néha visszatetszést kelthet, hogy spórolós, és nagyon meggondolja, mire költse a pénzét, de ezt is kizárólag azért teszi, hogy stabil anyagi alapokat teremtsen a családjának, mindig legyen váratlan kiadásokra félretett pénz, és a spórolással a gyerekek későbbi, felnőtt életét (egyetemi tandíj, lakásvásárlás…) is támogatni tudja. A szűz szülő felel a családi költségvetésért, ő az, aki felügyeli és fizeti a számlákat, és jellemzően tisztában van azzal is, hogy az üzletekben mi mennyibe kerül.

A szűz szülők kritikusak és magasak az elvárásaik

A szűz szülők minden alkalmat kihasználnak, hogy taníthassák a gyereküket (fotó: Pixabay)

Szülőből barát

A jó szűz szülő nemcsak kritizál és elvár dolgokat: a gyerekeire helyezett nyomást azzal tudja kompenzálja, hogy időről időre elismeri az erőfeszítéseiket, megdicséri és megajándékozza őket ezért, és mindig jelzi, ha azt látja, hogy a gyereke megdolgozott valamiért. Szeret tanítani, ezen keresztül kapcsolódik össze a gyerekeivel, és olykor még a legjobb tanároknál is alaposabb és lelkesebb. Minden játékot és helyzetet képes felhasználni a gyerek fejlesztésére. Bár általában igényes a környezetére, egy szűz szülő nem bánja a rendetlenséget, ha az azt jelenti, hogy gyermeke tanul valamit. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően örömmel főz/süt is a gyermekeivel, és ebben az sem zavarja meg, ha emiatt ötször tovább tart.

Nemcsak a tanítás fontos számára, hanem a gyerekei kiegyensúlyozott érzelmi élete is, emiatt gyakran érdeklődik a hogylétük felől, és ha ölelésre vagy egy nagy beszélgetésre van szükségük, ő mindig rendelkezésre áll. A szüzek gyermekeik legádázabb szószólói, akik valóban hisznek abban, hogy kicsinyük bármit megtehet, amihez csak kedve van, amíg nem árt ezzel másoknak. Idővel – amikor a gyerek már idősebb lesz – hajlamosak az anyai/apai feladatuk mellett a gyerekeik barátaivá is válni, de soha nem lépnek át egy bizonyos határt, nem akarják, hogy ők legyenek a gyerek legjobb barátai, és mindig lesznek határok a kapcsolatban. Független gondolkodóvá próbálják nevelni a gyereküket, és ha ezt elérik, a barátkozással jelzik neki, hogy már egyenlő partnerek a kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top