A Colomba, az olaszok kihagyhatatlan húsvéti kalácsa, ami minden családban ott van az ünnepi, megterített asztalon. A Colomba szó jelentése magyarul: galamb, a galamb pedig a béke és az újjászületés szimbóluma Noé és az özönvíz óta (a Noé bárkájára olajággal a csőrében visszatérő galamb volt a jel, hogy az özönvíz véget ért).
A mi fonott, húsvéti kalácsunkkal ellentétben, itt nem kell ugyan fonatokkal bűvészkednünk, de nem árt némi kézügyesség. A megkelt tésztát ugyanis galamb alakúra kell formáznunk sütés előtt. Papír sütőforma híján, ez mindenkinek a fantáziájára van bízva. Megnyugtatásul: az Olaszországban kapható húsvéti kalácsok is csak elég nagy képzelőerővel nevezhetők galamb alakúaknak. A lényeg az ízesítés, a tészta tökéletes állaga és hogy végeredményben ez egy házi készítésű húsvéti kalács lesz, ami nagyban növeli az eszmei értékét.
Húsvéti kalács hozzávalói:
- 450 g liszt
- 0,4 dl tej
- 1 dl víz
- 7 g szárított élesztő
- 140 g cukor
- 100 g vaj
- 100 g mazsola
- 3 tojás
- csipet só
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 50 g kandírozott narancshéj
- 100 g őrölt mandula
- 100 g porcukor
- 50 g egész mandula
- 50 g díszítő cukor
Húsvéti kalács elkészítése:
- 140 g lisztet keverjünk el egy zacskó szárított élesztővel (7 g) és 0,4 dl szoba hőmérsékletű tejjel és 1 dl szintén szoba hőmérsékletű vízzel. Majd lefedve, meleg helyen hagyjuk megkelni, legalább a duplájára.
- Ha meg kelt a tészta, adjuk hozzá 20 g cukrot, majd robotgéppel keverjük el, és további folyamatos keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a 100 g lisztet is. Mikor már teljesen összedolgoztuk, jöhet bele a 20 g puha vaj is. Ezzel is alaposan eldolgozzuk és meleg helyen, lefedve további másfél órát kelesztjük.
- A mazsolát áztassuk negyed órára hideg vízbe.
- Az időközben megkelt tésztához adjunk hozzá 120 g cukrot, a robotgéppel keverjük el teljesen, majd a dagasztókar segítségével adjunk hozzá 210 g lisztet, kanalanként.
- Ha ezzel megvagyunk, jöhetnek a tojások és a só is. Majd 80 g puha vaj, apránként.
- Ezután kerül bele a vaníliás cukor és a kandírozott narancshéj. Jól összekeverjük ezekkel is.
- Végül a lecsepegtetett mazsola kerül a húsvéti kalács tésztájába. A robotgép dagasztó karjával további 20 percig dolgozunk a tésztán.
- Az összedolgozott tésztát, lefedve 16 órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd meleg helyen további 2-3 órát hagyjuk kelni.
- Közben elkészítjük a mázat: 100 g porcukrot 1 evőkanál vízzel, 1 tojással és 100 g őrölt mandulával összekeverünk. Ha megkelt a tészta, tegyük egy kivajazott tepsibe, és formázzuk galamb alakúra (vagy amilyenre sikerül).
- Kenjük meg a mázzal és szórjuk meg az egész mandulával és a díszítő cukorral.
- 160 fokra előmelegített sütőben 50-55 percig sütjük.
Így készül tehát az olasz variáció, de a húsvéti kalácsot ezerféleképpen fel lehet még dobni: mazsolával, csokoládéval, gluténmentesen vagy pisztáciával. A töltött húsvéti kalácsokat se hagyjuk figyelmen kívül: sok gyümölccsel, olajos magvakkal esetleg sonkával megpakolva.