nlc.hu
Húsvét

A húsvéti színek jelentése

Ilyen üzeneteket rejtenek a húsvét hagyományos színei

Szinte minden szín mellé társul egy-egy üzenet vagy mondanivaló, azonban az ünnepi időszakokban ezek az árnyalatok teljesen más jelentőséggel bírhatnak. A húsvéti színkavalkád mögött például sokkal mélyebb jelentés rejlik, mint azt elsőre gondolnánk.

Ahogyan azt az évek során már megszokhattuk, minden ünnepnek megvan a maga egyedi színvilága. Gondoljunk csak a narancsra és a feketére, amelyek többnyire halloweenkor dominálnak, vagy a pirosra és a zöldre, amelyek nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony. Húsvétkor azonban a szivárvány minden árnyalatával találkozhatunk. A húsvét színeihez pedig különböző jelentések is társulnak. 

Lila

A húsvéti időszakban a lila a bűnbánatot jelenti, így nem véletlen, hogy ez a nagyböjt hagyományos színe. A húsvét alatt a templomokban gyakran visszaköszön a lila például oltárterítők, ünnepi ruhák, virágdíszek, vagy egyéb díszítések formájában. 

Rózsaszín

A lágy rózsaszín a napkelte, illetve a finom tavaszi virágok színét tükrözi. Ez a szín az örömet jelképezi. A rózsaszínt a nagyböjt negyedik vasárnapján használják. Ez a böjti időszak felezőpontja, így azok, akik ez időre valamit feláldoznak az életmódjukból végre fellélegezhetnek.

Húsvéti tojások

Sokkal mélyebb jelentés rejlik a húsvéti tojások mögött, mint azt elsőre gondolnánk (Fotó: Unsplash)

Sárga és arany

Az arany használatával húsvétvasárnapig, vagyis a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéig szoktak várni. A sárga az új fiókák születésére és a napsütés utal, éppen ezért a megújulást és az újjászületést jelképezi.  

Fehér

A fehér a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja. Rendszeresen felbukkan a húsvét előtti csütörtök utolsó vacsorájának dekorációjaként, azonban húsvétkor is előszeretettel használják. A templomokban lévő virágdekorációhoz gyakran választanak fehér liliomokat. A fehér liliom a Bibliában az újjászületés és az új kezdetek szimbóluma.

Piros

Ez a tüzes árnyalat Krisztus szenvedéséhez és a keresztre feszítésekor kiontott vérhez kapcsolódik. Egyes evangéliumi szövegekben Jézus ekkor skarlátvörös ruhát viselt.

Fekete

A fekete általában a halált jelképezi, így a húsvéti időszakban általában nagypénteken alkalmazzák a gyász színeként. Előfordulhat, hogy ez a jellegzetes szín a templomokban lévő oltárterítőkön is megjelenik ezen a napon. 

Zöld

A zöldet leginkább a húsvéti ünnepségek után használják a remény és a növekedés szimbólumaként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top