Tesztünk szubjektív és nem reprezentatív. A vaktesztet az NLC szerkesztőségében az újságíró-szerkesztő kollégák végezték.
Fonott kalács nélkül olyan volna a húsvét, mint a karácsony bejgli nélkül – azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a bejglitúladagolás egy-két nap alatt jelentkezik, a foszlós kalácsra nehezebb ráunni.
A kalács azonban nem egyértelmű kategória, ez a szerkesztőségben is gyorsan kiderült. A húsvéti kalács édes vagy sós? És milyen ételekkel esszük? A telt, édeskés tésztájú kalács csak magában és vajjal finom? Esetleg lekvárral megkenve, vagy mézzel csurgatva? Vagy illik a főtt tojás, sonka, torma és a felvágottak mellé is?
Édes vagy sós? A nagy kalácskérdés
Sokan ódzkodnak ez utóbbi párosítástól. A szerkesztőségi teszt közben is elhangzott, hogy az édeskés kalács nem való a sós sonka kísérőjeként – míg az ellentábor azonnal tiltakozni kezdett, hogy a húsvéti sonkához kalács jár.
Kezdjük tehát az elején. Kalács alatt érthetünk töltetlen, foszlós kalácsot, illetve töltött kalácsot. A töltetlen foszlós kalácsokból is készülnek különlegességek, a kakaóval, vaníliával vagy punccsal ízesített tésztájúak például.
A töltött kalácsok sora pedig vég nélküli. Sok magyar családban számít hagyománynak húsvétkor a diós vagy mákos kalács sütése, de a töltelékbe kerülhet bármilyen édes finomság: mogyorókrém, kakaó, csokikrém, narancsos csoki, pisztáciakrém vagy meggyes túrókrém például. Apropó, csokis kalács: a leghíresebb csokis kalács a babka, avagy a jeruzsálemi kalács, ami itthon is nagy kedvenc.
A töltött kalácsok azonban készülhetnek sós töltelékekkel is: a kovászos pékségekben ilyentájt nagy sláger a medvehagymával fonott kalács, de ricottás, spenótos, sajtos-baconös kalács is fellelhető a nagy magyar kalácspiacon.
A kalács két térfélen játszik.
A kalács úgynevezett tejes tésztából készült pékáru (erről lesz még később szó), a tésztája puha és telt, ennek köszönhetően jól bevethető édes és sós fronton egyaránt.
Gondoljunk csak a népszerű éttermi édes-sós előételekre: a séfek előszeretettel teszik étlapra exkluzív fogásként a kecskesajtot, libamájat, kacsamájat pirított kalácson, de ugyanígy patékat (májkrémeket) is. Ebben a felállásban gyakran kíséri füge, karamellizált körte, erdei gyümölcsök vagy az ezekből készült lekvárok. A brunchok kedvence a buggyantott tojás pirított kalácson, besamel mártással, sajttal, sonkával is gyakran párosítják.
Sós & édes, a természetes ízfokozó
Az édes és sós ízek találkozása nem ördögtől való: az ízek intenzitását emelheti az édes és a sós találkozás, természetes ízfokozókként hatnak ugyanis egymásra. Gondoljunk csak néhány nagy klasszikusra. Nem véletlenül kedvelt olasz előétel az édes sárgadinnye a sós pármai sonkával, vagy az érlelt sajtok mézzel, lekvárral, balzsamecettel. Ugyancsak édeset eszünk sóssal a káposztás cvekedliben (a káposzta karamellizálásával), de a vadhúsok mellé kínált gyümölcskompót vagy erdei gyümölcsös szósz, a szilvaszósz és lilahagymalekvár is ezt a kombinációt rejti. Sokak kedvence a sajttal, sonkával, őszibarackkal besütött csirkemell, és innen már csak egy lépésre vagyunk a Hawaii pizzától, amelyben úgyszintén a mézédes ananász érvényesül a sós sonka és sajt mellett. A sós karamella, a Snickers-szelet vagy a karamellás popcorn pedig csak néhány az édes-sós nassolnivalók közül.
Miért kalács, miért nem kenyér?
A kalács hivatalos besorolása szerint úgynevezett tejes tésztából készült pékáru (a kalács mellett például a sós kifli is az). Az különbözteti meg a kenyértől, hogy a liszt, élesztő és só mellett tojást, vajat, tejet és cukrot is teszünk a tésztájába. Ettől lesz kalácsszerű.
A Magyar Élelmiszerkönyvben foglaltak szerint a kalács cukortartalmának legalább 1,5%, sótartalmának legfeljebb 1,8%, zsírtartalmának legalább 2,2%-nak kell lennie az összes száraz hozzávalóból. Látható tehát, hogy kalácsnak akkor nevezhető a pékáru, ha meghatározott cukor- és zsiradékmennyiséget tartalmaz, és egy bizonyos arányon felül nem tartalmaz több sót. Ez a kombináció adja a kalácsok puhaságát, teltségét, foszlós állagát.
A töltetlen kalácsok sülhetnek formában és lehetnek szabadon vetettek is. A fonott kalácsok kettő-, három-, négy- és ötfonatúak is lehetnek, de akár minikalácsot vagy kalácskoszorút is formázhatnak belőlük.
Abban megegyezhetünk, hogy jóval egyszerűbb megvenni, mint otthon magunk sütni. A legjobb minőséget a kézműves pékségekben kapjuk. Ehhez a legtöbb helyen előrendelés szükséges, és mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, mintha az alábbi hipermarketek és nagy üzletek kínálatából válogatunk.
Ha pedig magunk állnánk neki: a kelt tészta kényes jószág, a siker viszont mámorító, ha sikerül a saját kalácsunk. Itt mutatjuk meg többféle imádott házi kalács receptjét.
Az NLC 2024-es húsvéti kalácstesztje
Az országosan elérhető üzlethálózatokban és online piactereken válogattunk. Tíz foszlós, fonott kalácsot választottunk ki, az egyetlen töltött kalács pedig egy kis hiba volt a gépezetben, ugyanis kakaós tésztájú fonatokra számítottunk, de a lázas válogatásban véletlenül egy jó csokis kalács is került vele a felhozatalba.
A tesztelés során az értékelési szempontjaink voltak:
- Megjelenés, első benyomások – küllem, szín, illat, héjszerkezet
- Bélzet – A tészta belső szerkezete, textúrája és íze
- Összbenyomások
1. „A többi kalácsot végigkóstolva jöttem rá, hogy nem szabad lebecsülnünk az egyes számút!”
Jókenyér vajas kalács – 9 pont
„Nekem ilyen »a« kalács. A klasszikus, amit a húsvéti asztalon elképzelek.”
„Kívánatos külső. Jól állnak neki ezek a nagy cukordarabok látványban is, és az állaga és íze sem okoz csalódást.”
„Édeskés, jó puha a tésztája, és a cukordarabok kiemelik a finoman édes kalácsízt.”
„Egészen puha a belseje, belül pedig édes, de nem túl édes. Szívesen enném vajjal vagy húsvéti sonkához is.”
Jókenyér vajas kalács
Súlya és ára: 350 g, 1190 Ft
Beszerzési hely: Kifli.hu
2. „Wow, ez valójában egy Sport-szelet ízű kalács! Vagy babka?”
Ceres Sütő császárkalács kakaós töltelékkel – 8 pont
„Rumos-kakaós ízt érzek, meglepően csokis. Összességében finom, kérek még!”
„Ez egy becsomagolt babka? Én nem nevezném kalácsnak, de finom.”
„Ez inkább egy sütemény. Engem egy jó csokis kakaós csigára emlékeztet.”
„Gyerekek, ezt nehogy húsvéti sonka mellé egyétek, mert töményen édes, csokis. Amúgy finom, kérhetek még egy szeletet?”
Ceres Sütő császárkalács kakaós töltelékkel
Súlya és ára: 450 g, 1279 Ft
Beszerzési hely: Foodora Market
3. „Ez tejmentes? Vagy gluténmentes? Vagy mitől van ilyen mellékíze?”
Ölz – Zopf édes kalács – 3 pont
„Ez gluténmentes? Valamilyen mentességre gyanakszom, azoknak a péksüteményeknek van ilyen utóíze.”
„Becsapós. Elsőre finom, aztán jön valami furcsa műanyagíz.”
„Indokolatlanul lapos. Külsőre sem túl megnyerő.”
„Érdekes. Elsőre puha és finom, de aztán eluralkodik egy utóíz.”
Ölz – Zopf édes kalács
Súlya és ára: 500 g, 1249 Ft
Beszerzési hely: Kifli.hu
4. „A vaníliaaroma mellett más aromák is beleborulhattak az üzemben”
Rádi vajas fonott kalács – 3 pont
„Ijesztően vérszegény, sápadt. Belül pedig mintha nyers volna.”
„Olyan, mintha beleborult volna egy nagy csomag vaníliaaroma. Kérek egy pohár vizet.”
„Sápadt és sületlen. Nem fog megfájdulni a hasunk a sületlen tésztától?”
„Nem, szerintem a műaromáktól fog megfájdulni. A végén még egy keserű lecsengés is érkezik.”
Rádi vajas fonott kalács
Súlya és ára: 400 g, 599 Ft
Beszerzési hely: Kifli.hu
5. „Ez a legszebb mind közül, de az íze sajnos felejthető”
Kávéházi fonott kalács – 7 pont
„Szép, fényes, nagyon látványos fonatok. A külleme alapján viszont az íze csalódás.”
„Amilyen szép, annyira íztelen. Ennek köszönhetően viszont legalább nincsen olyan mellékíze, mint a 3-asnak és 4-esnek.”
„Szerintem jó sok vajjal megkenve jó lehet, mert önmagában nem túl sok íze van. Végül is egynek elmegy.”
„Ez a legkalácsabb kalács eddig! Szívesen tenném a húsvéti asztalra.”
Kávéházi fonott kalács
Súlya és ára: 500 g, 1190 Ft
Beszerzési hely: Kifli.hu
6. „Ehhez sajnos nincs elég nyálam. Csak rágom és rágom, és nem megy le.”
Ceres Sütő Selyem Kalács – 2 pont
„Menzás kakaós kalács jellegű. Tízóraira és uzsonnára kaptunk ilyet. Száraz, nem jó, ahogy foszlik a belseje.”
„Kesernyés utóíze van. Ez ételszínezék, vagy igazi kakaó van benne?”
„Ez a kalács akar valamilyen lenni, de nem mer semmilyen sem lenni.”
„Megörültem, hogy kakaós, de nincsen kakaóíze ennek a kalácsnak. Enyhén kesernyés, és fullasztó enni.”
Ceres Sütő Selyem Kalács
Súlya és ára: 350 g, 1039 Ft (akciósan)
Beszerzési hely: Kifli.hu
7. „Ez eddig a legnagyobb csalódás, olyan reményteljesen nézett ki”
Sváb fonott kalács – 2 pont
„Fényes, mutatós a külseje. Ehhez képest miért acetonízű?!”
„Szép sárga kívül és a tésztája is. Tetszetős ez a szín, de az ízében jön valami kesernyés. Kár érte. Jól nézett ki.”
„Hát, erre még a vajat is kár rákenni. Úgysem enném meg. Van egy vegyszeres mellékíze.”
„Először mintha édesítőszerízű lenne, aztán kesernyésbe fordul. Jajj.”
Sváb fonott kalács
Súlya és ára: 250 g, 679 Ft
Beszerzési hely: Foodora Market
8. „Kellemes meglepetés, nem túl mutatós, de kifejezetten finom”
Tesco finom fonott kalács – 7 pont
„Vágás közben teljesen szétmállik, nehezen kezelhető. De az íze kárpótol. Jóféle!”
„Ránézésre szerintem nem túl biztató, hiányolom a fényes, feszes felületet, és az állaga is furcsa, szétesős. De ízre remek!
„Hol lehet ilyet kapni? Na, ilyen kalácsot szívesen ennék húsvétkor.”
„Morzsaporszívót igényel, annyira szétesős, de ennek ellenére még mindig az egyik legfinomabb.”
Tesco finom fonott kalács
Súlya és ára: 250 g, 699 Ft
Beszerzési hely: Tesco
9. „Leejtettem, és koppant a tányéron!”
Auchan finom fonott kalács – 1 pont
„Tömör, száraz. Hány napos ez?”
„Ha megdobnak kővel, ezzel a kaláccsal dobd vissza! Vagy ha nem bírod az anyósodat, ezzel a kaláccsal simán kütheted. Jó kemény.”
„Nincs kalácsíze, sokkal inkább kenyér ízű. Száraz kenyér ízű. Megakadt a torkomon.”
„Porlik, kemény. Ha lenne tejünk vagy kakaónk, belemártogatva talán meg tudnánk enni. Sok íze ugyanis nincsen.”
Auchan finom fonott kalács
Súlya és ára: 400 g, 499 Ft (akciósan)
Beszerzési hely: Auchan
10. „Egy igazi puha, édes kalács”
Húsvéti édes kalács – Kemencés kedvencek – 6 pont
„Micsoda kis kerekded forma! Ránézésre nem is annyira fonott kalácsra, mint briósra emlékeztet. Ízre viszont végre kalácsszerű.”
„Kalácsízű, kellemesen édes. Szerintem korrekt, semmi különös. Nem állít magáról túl sokat mondani, cserébe nem okoz csalódást sem.”
„Egy édes, puha kalács. Pont azt hozza, amit egy húsvéti kalácstól várok.”
„Végre nincsen mellékíz! Édes, és nagyon jó hozzá a vaj. Hazavihetem a maradékát?”
Húsvéti édes kalács – Kemencés kedvencek
Súlya és ára: 400 g, 699 Ft
Beszerzési hely: Tesco
Eredmények az NLC 2024-es húsvéti kalács tesztjén
Kerestük a nosztalgiát, a fényes, aranybarnára sült kalácsok puha, vajas belseje adta ízélményt. Ezúttal szerencsére kevesebb volt a műíz, mint az ugyanezen a napon zajló kaszinóteszt során, de összességében megállapíthatjuk, hogy nagy rizikó levenni a mutatós darabokat a polcról – egyáltalán nem garantált, hogy azt a belsőt takarja, amit szívesen falatoznánk a húsvéti asztalnál.
Ez a mi szubjektív ízlésünk és véleményünk tükre, teszteljetek ti is!
1. helyezett: Jókenyér vajas kalács – 9 pont
2. helyezett: Ceres Sütő császárkalács kakaós töltelékkel – 8 pont
3-4. helyezett: Kávéházi fonott kalács – 7 pont (megosztott helyezés)
3-4. helyezett: Tesco finom fonott kalács – 7 pont (megosztott helyezés)
5. helyezett: Húsvéti édes kalács – Kemencés kedvencek – 6 pont
6-7. helyezett: Ölz – Zopf édes kalács – 3 pont (megosztott helyezés)
6-7. helyezett: Rádi vajas fonott kalács – 3 pont (megosztott helyezés)
8-9. helyezett: Sváb fonott kalács – 2 pont (megosztott helyezés)
8-9. helyezett: Ceres Sütő Selyem Kalács – 2 pont (megosztott helyezés)
10. helyezett: Auchan finom fonott kalács – 1 pont