nlc.hu
Iskolakezdés

Uzsonnacsomagolás

Így kell uzsonnát csomagolni, hogy ne folyjon az iskolatáskába

Talán nincs is olyan szülő, aki ne talált volna kékre penészedett szalámis zsemlét, vagy megcefrésedett banánt a gyereke iskolatáskájában. Sokszor csak a szerencsén múlik, hogy mindez belefolyik-e az iskolatáskába. Elmondjuk, mit hogyan érdemes csomagolni, hogy megelőzzük a baleseteket.

Talán nincs is olyan szülő, aki ne talált volna kékre penészedett szalámis zsemlét, vagy megcefrésedett banánt a gyereke iskolatáskájában. Sokszor csak a szerencsén múlik, hogy mindez belefolyik-e az iskolatáskába. Elmondjuk, mit hogyan érdemes csomagolni uzsonnára, hogy megelőzzük a baleseteket.
 
Kézenfekvőnek tűnik az uzsonnásdoboz, ha arra gondolunk, hogy mi az, amiből garantáltan nem folyik ki semmi. Csakhogy az uzsonnásdobozok sem egyformák, és a gyerekek is szeretik próbára tenni a záróképességüket. A kísérlet általában a gyerekek győzelmével végződik.

Nem mindegy, hogyan csomagoljuk az uzsonnát (Fotó: GettyImages)

Nem mindegy, hogyan csomagoljuk az uzsonnát (Fotó: GettyImages)

Az az igazság, hogy az egyetlen biztos megoldás, ha nem szeretnénk semmi ragadósat, vagy folyósat a füzetek között viszontlátni az, ha soha semmit nem csomagolunk a gyereknek.
Erre a gonoszságra természetesen egyik szülőt sem biztatnánk, ezért adunk pár praktikus tanácsot.

Az uzsonnásdoboz jó, de nem elég

A doboz azért nagyon praktikus, mert ami benne van, az nem nyomódik össze. Ez egy szendvicsnél nem feltétlenül szempont, de ha igyekszünk valami vitamint is a gyerekbe táplálni, és gyümölcsöt csomagolnánk, akkor nem nagyon van más választásunk.

A legegyszerűbb uzsonnásdobozok, amiknek nem lehet levenni a tetejét, és elöl egy klipsszel záródnak. Akkor tudjuk vele elérni a célunkat, ha a gyerekünk egészen biztosan visszazárja, miután befejezte az uzsonnát, különösen akkor, ha még marad benne pár szem szőlő, esetleg egy cikk narancs. Legnagyobb biztonságban akkor van a táska, ha mindig betesszük a dobozt egy zacskóba is, amit esténként elkérünk a gyerektől. Ha zacskó nélkül veszi elő a dobozt, akkor beszéljük meg vele a fontosságát, egy idő után menni fog.

Banán és almaalakú műanyagdobozok

Tökéletesen feleslegesnek tűnhet, de egy iskolásnál messze nem az. Az almásba felcikkezve, kimagozva is beletehetjük az almát, így pedig majdnem biztosak lehetünk abban, hogy az alma a gyerek gyomrában, és nem a kukában végzi két falat után. A banánt talán nem is kell indokolni, a reggeli tömegben a buszon, vagy a földön dobált iskolatáskában egyszerűen máshogy nincs biztonságban egy ilyen puha gyümölcs.

Alufólia és zacskó

A papírszalvétát csomagolásként felejtsük el!  Elázik, elszakad, nem tartja össze a szendvicset. Az alufólia, vagy a folpack ebből a szempontból sokkal jobb megoldás, és hát az alufóliából remek galacsint is lehet gyúrni, ami még mindig ugyanolyan jó játék, mint a mi gyerekkorunkban volt, de nem túl környezetbarát. Azt viszont el kell ismerni, hogy akkor is akad otthon, ha a szuper uzsonnásdoboz bent maradt az iskolában, vagy éppen elveszett. A fólia általában kevés, mert könnyen megsérülhet egy táskában, és akad, amit nem is érdemes bele csomagolni. Ilyen például az esküvői torta. Akadnak ugyanis olyan gyerekek, akik a hétvégi lagziban csomagolt tortát szeretnék megosztani hétfőn a barátaikkal, de nem szólnak a padtársuknak, hogy ne üljön rá az alufólia-csomagra. Aztán harminc évvel később is emlékeznek arra, amikor az alufóliából kibuggyanó vajas csokoládékrém beborítja a padtársuk hófehér nadrágját.

Újraszalvéta a környezettudatos családoknak

Erre a problémára lehet megoldás az úgynevezett újraszalvéta, ami általában egy tapadós anyaggal bevont textil, így nem nyílik ki, nem engedi kiszáradni a zsemlét, viszont bent tartja az esetlegesen kifolyó szószt, vagy zsírt. Nem utolsó sorban, sokféle mintával kapható, némelyik egész csinos. Tortát csomagolni természetesen ez sem alkalmas.

A tökéletes megoldás az uzsonnástáska

Természetesen nem arra kis kofferre gondolunk, amit mai napig óvodás táskaként árulnak, hanem egy kis tornazsákszerű zacskóra, amit jó esetben soha nem felejt se otthon, se bent az iskolában a gyerek. Az uzsonna ugyanis a legnagyobb biztonságban az iskolatáskán kívül van. Ha mégsem terhelnénk egy plusz táskával a gyereket, akkor még most törődjünk bele, hogy talán nem is lehet úgy felnőni, hogy egyszer valami ne folyjon bele a táskába, méghozzá a legrosszabb helyre.

Uzsonnatippek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top