nlc.hu
Iskolakezdés

Ennyibe kerül 2023-ban egy alsós gyermek iskolakezdése

„Mindegy, melyiket választod, úgyis piszok drága az összes” – akár 85 ezer forintba is kerülhet a gyermekünk iskolakezdése

A drasztikus áremelkedések, illetve infláció miatt már a tavalyi évben is számíthattunk rá, hogy sokba kerül a gyermekünk iskolakezdése, így hát nyakunkba vettük a várost egy tanszerlistával együtt, hogy kiderítsük, idén vajon milyen költségek terhelik a szülőket.

Az elmúlt év mondhatni másról sem szólt, mint hogy észvesztve kapkodtuk a fejünket az infláció okozta áremelkedés kapcsán. Drasztikusan megnövekedtek például az élelmiszer-, az albérlet, de még a papíripari termékek árai is. Már tavaly nyáron is számos cikk jelent meg arról, hogy az iskola közeledtével az eddigieknél is komolyabb kiadásokra kell számítania a szülőknek, ez pedig úgy néz ki, hogy az idei évben sem változott, sőt… Sokak számára az iskola vége mondhatni „felüdülést” jelentett, hiszen ebben az időszakban nem kell a gyermeküknek különórákat, magántanárt, iskolai foglalkozásokat, adott esetben pedig különböző sportfoglalkozásokat fizetniük.

Ez elméletben persze jól hangzik, de hamar szembesülniük kellett a valósággal, ugyanis a számunkra még oly sok élményt okozó nyári gyerektáborok ára is csaknem a kétszeresére nőtt, így az is elképzelhető, hogy a jövőben luxus lesz táborba küldeni a gyerekeinket. A kiadások tekintetében az igazi stressz azonban még csak a vakáció után veszi kezdetét, hiszen a beiskolázási költségek a tavalyinál is magasabbak. A REGIO Játék friss kutatása alátámasztja, miszerint idén egy gyermek beiskolázása akár 85 ezer forint is lehet. A közleményből kiderült, miszerint a szülők egyre kevesebb, viszont annál jobb minőségű tanszereket, illetve iskolatáskát választanak a gyermekeiknek. 

Már az alapfelszerelés ára is sokkoló

Egy tanszerlistával a kezemben útnak indultam, hogy ellátogassak néhány papír-írószer üzletbe és összeszámoljam ezeket a költségeket. Szorgosan jegyzeteltem és számoltam a listán lévő tanszerek költségeit. Ügyeltem arra, hogy viszonylag jó minőségű, mégis ár-érték arányban megfelelő iskolaszereket válogassak össze.

Úgy tűnt, hogy az üzletlátogatásom során nemcsak én próbáltam meg “matekozni”, hiszen a hátam mögött háborgó szülőkre lettem figyelmes, akik arról panaszkodtak, hogy még egy vízfesték ára is felháborító.

Tolltartók

Tolltartókat néznek lányok egy budapesti tanszerszaküzletben (Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Mikor megpillantottam a végösszeget, bevallom, hogy az én állam is leesett, mivel csak a listán szereplő tanszerek kerültek 27 249 forintba. Kezdetben azt hittem, hogy biztosan az én számításomban lehet a hiba, azonban nem sokkal később egy alsós tanítónő is a rendelkezésemre bocsátott egy tanszerjegyzéket, szerencsére árakkal együtt. Nem tudom, hogy az ár lepett meg jobban, vagy az, hogy ennyire jól kalkuláltam, hiszen ezen a listán is kereken 27 ezer forint tündökölt. Persze ehhez még hozzáadódnak az olyan egyéb költségek, mint például a tisztasági- és, tornafelszerelés, adott esetben iskolatáska, esetleg egy új tolltartó, amely jobb esetben újabb 30 ezer forint. Egy ceruzákkal, illetve vonalzóval ellátott tolltartó 6000, míg egy üres körülbelül 3000 forintba került.

Nem sokkal később áttértem a következő sorhoz, hogy szemügyre vegyem az iskolatáskák árait is, immáron teljesen „átszellemülve”, hiszen éppen Demjén Ferenc: De nehéz az iskolatáska című dala szólt. Ekkor szembesültem vele, hogy az iskolatáska nemcsak nehéz, de még az ára is borsos, hiszen az elfogadhatóbb darabok átlagosan 44 500 forintba kerültek. 

„Mindegy, melyiket választod, úgyis piszok drága az összes”

Annak reményében, hogy talán máshol olcsóbb árakkal szembesülök, ellátogattam egy kisebb üzletbe is. Sajnos ahogyan jártam a sorokat, be kellett látnom, hogy szinte egyáltalán nincs különbség (maximum pár száz forint), de olyan is előfordult, hogy adott esetben sokkal drágább összegekkel találkoztam. 

Gyerekként a tanszer vásárlását szerettem legjobban az iskolakezdésben, hiszen izgatottan vártam, hogy kiválaszthassam a szebbnél szebb füzeteket, amiket majd büszkén mutogathatok az osztálytársaimnak. A gyerekek szemében ugyanezt az elszántságot és izgatottságot láttam, mialatt a szülők kissé gondterhelten próbálták támogatni őket a megfelelő füzet kiválasztásban. 

„Mindegy melyiket választod, úgyis piszok drága az összes”

– hangzott el egy férfi szájából, aki éppen a lányával együtt készült az iskolakezdésre egy tanszerlistával a kezében. A jeleneten akaratlanul is elmosolyodtam, majd nem sokkal később szóba is elegyedtem az említett szülővel. Miután büszkén megmutatták a szerzeményeiket, érdeklődtem arról is, hogy mennyit költöttek eddig a különböző tanszerekre. 

„Pontosan nem tudnám megmondani, de már nem is merem számolni. Nagyon drága dolog, az biztos, és igazából szerintem tök mindegy, hogy hová megyünk, mert mindenhol ennyibe kerül” – mondta kissé letörten. 

Tanszercsomag

Tanszercsomag (Képünk illusztráció – Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Úgy tűnik, hogy a nagyobb bevásárlóközpontok a legolcsóbbak 

Miután kellőképpen sokkolódtam, úgy döntöttem, érdemes lenne megvizsgálni, hogy a nagyobb bevásárlóközpontokban milyen árfekvésben vannak a tanszerek, hiszen korábban már olvashattunk arról, hogy több vállalat is beszállt az iskolakezdési versenybe. A tapasztalatom az volt, hogy a nagyobb üzletláncokban érdemes beszerezni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, hiszen a korábbi 329 és 429 forintos ár helyett az Aldiban például 99 forintért voltak kaphatók az egyszerűbb A5-ös füzetek, azonban a mintásak is csak 100 forinttal voltak drágábbak.

„Alapvetően nem ezért jöttem be a boltba, de ennyi pénzért nem tudom itt hagyni ezeket a füzeteket” – mesélte az egyik szülő.

A drasztikus árkülönbséget jól szemlélteti, hogy míg egy füzetborítót 1190 forintos áron találtam a papír-írószer üzletekben, addig a végső állomásomon ez 399 forintba került. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top