nlc.hu
Kert
Mi a legjobb időpont a gyep öntözésére?

Mi a legjobb időpont a gyep öntözésére?

A megfelelő öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy szép, zöld maradjon a kertedben a fű. Ezért most hoztunk néhány tippet a témában!

Csodálatosan zöldellő, egészséges gyepet szeretnél minden alkalommal látni, amikor kinézel az ablakon? A gyönyörű gyep kulcsa a locsolás, mi pedig pontosan erről hoztunk tippeket. Olvass tovább, hogy aztán a megfelelő időben, a megfelelő időtartamig öntözhesd a füvet!

Ki korán kel, aranyat lel

A legjobb időpont a gyep öntözésére a kora reggeli órák egyike, amikor hűvösebb van és a légmozgás is viszonylag nyugodt. Ezek garantálják, hogy a párolgás a minimumon maradjon. Emellett a pázsitot hűti is a víz, vagyis a nap legforróbb időszakában sem éri annyi stressz a füvet. Ha kora reggel nem tudod megoldani, akkor a késő délután ajánlott helyette. Ha viszont túl késő este locsolsz, akkor egész éjjel nedves lesz a fű, ettől pedig begombásodhat.

A csavarhúzó-teszt

Nem vagy biztos benne, mennyi ideig érje víz a gyepet? Fogj egy hosszú pengéjű csavarhúzót, amit locsolás után szúrj bele egyenesen a talajba. Legalább 15 cm mélyre le kell tudnod dugni mindenféle ellenállás nélkül. Ha ez nem megy, nem öntöztél elég hosszú ideig. 

öntözés

Fotó: MariuszBlach/Getty Images

Csak óvatosan

Az újonnan ültetett fűmag esetében tartsd a talaj felső 3 centiméterét nedvesen, de ügyelj rá, hogy ne ázzon el. Figyeld és öntözd rendszeresen, amíg a fű úgy 8 centiméter magas nem lesz, majd öntözd a szokásos rendszerben. Nyírás közben vegyél széles, lassú kanyarokat, hogy a fűnyíró kerekei ne tépjék fel az új gyepet.

Jelek, amikre figyelj

A szakértők azt javasolják, hogy az agyagos talajt hetente egyszer, a homokos talajt pedig körülbelül háromnaponta öntözzük. Az alulöntözés jelei közé tartozik a törékeny, száraz vagy barna fű. A túlöntözés jelei a gombák, a gyomok, a szivacsos fű és a lefolyó víz.

Legyél következetes

Ha néha békén hagyod a pázsitot, néha pedig szorgalmasan öntözöd, az kifejezetten rosszat tesz a fűnek. Inkább válassz! Amennyiben a téli hónapokat követően sem akarod locsolással zargatni, nem lesz belőle probléma, amíg nincs egy hónapnál tovább tartó szárazság. A nem öntözött gyep egy kiadós esőzés után új életre fog kelni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top