Kezdők karácsonya

Levél a Jézuskának? Ezeket a szitukat próbáld kivédeni

Közeleg a karácsony, ideje, hogy a gyerekek megírják a leveleiket a Jézuskának. Ám van néhány buktató, amit szülőként érdemes elkerülni.

Sok család visz úgy varázslatot a gyerekek karácsonyába, hogy bevonják a „Jézuskát”, akinek közösen levelet írnak az ünnepek előtt arról, hogy milyen ajándékot szeretne kapni a gyerkőc. Ez remek hagyomány, de néhány dologra érdemes odafigyelni, hogy ne legyen csalódás a vége a gyerek részéről, és a szülőket se érje túl sok stressz vagy extra kiadás. Mutatunk néhány példát.

Az árak

A Jézuskának biztosan nincsenek anyagi korlátai, gondolhatják a gyerekek, így hát sokszor kérhetnek olyan dolgokat, amiket a család nem tud megfizetni, ezért nem árt terelgetni őket egy kicsit a levélírás közben, hogy a szülők pénztárcájához idomuljanak a kérések. A gyerekek egyébként van, hogy éppen nagylelkűségből kérnek nagy dolgokat a Jézuskától. „Decemberben van a születésnapom, így abban a hónapban sok ajándékra számíthattam. Emlékszem mindig igyekeztem figyelni arra, hogy a drágább dolgokat ne a születésnapomra kérjem, hanem karácsonyra a Jézuskától, hiszen az nem kerül pénzbe a szüleimnek. Gondoltam akkor…” – emlékszik vissza egy olvasónk.

A fantázia

Van, hogy nem az anyagiak okoznak gondot, hanem az, hogy a gyerek azt hiszi, hogy a Jézuska képes bármit elkészíteni, és ráadásul azt is pontosan tudja, hogy ő mire gondol, hogy milyennek kell lennie az adott játéknak. Az ilyen kérésekről érdemes lebeszélni a gyerekeket, különben a szülőknek lehetnek álmatlan éjszakáik, miközben azon töprengenek, hogy hogyan teljesítsék a kérést. „A bolti játékok nem nagyon érdekeltek éppen, viszont voltak otthon Micimackós figuráim, így hát úgy döntöttem, hogy kérek nekik a Jézuskától egy Százholdas Pagonyt. Már én sem emlékszem pontosan, hogy mire gondoltam, de biztos, hogy nem azokra a fa bababútorokra, amiket Százholdas Pagonyként kaptam. Egyáltalán nem értettem, mit akart ezzel a Jézuska… Anyukám évekkel később mesélte, hogy ő már arra is gondolt, hogy készít valamit kartonpapírból, de nem nagyon van kézügyessége, így nem mert belevágni a projektbe” – osztotta meg velünk egy egykori Micimackó-rajongó.

Gyerekkorban még varázslatosabb a karácsony

Extra kérések

Akad olyan is, amikor a gyerekek nem megvásárolható dolgokat próbálnak kérni, hanem valami mást, például

  • hosszabb téli szünetet,
  • világbékét,
  • de olyan is előfordulhat, hogy apukát, esetleg kis testvért szeretnének.

Ezekből a kívánságokból szép és megható levelek fogalmazódhatnak, de azért nem árt megbeszélni velük, hogy a Jézuska sem tud mindent teljesíteni, és vannak dolgok, amik más rendszerben működnek.

A címzett

Családonként eltérő lehet a szokás, hogy hogyan jut el a levél a Jézuskához. Van, ahol közösen feladják postán, de van, ahol a szülők „elviszik a Jézuskának”, sőt olyan is akad, hogy egy családi kirándulás során kerül a levél a megfelelő helyre, például egy varázskő alá vagy egy odvas fába, ahonnan „már könnyen eljut a címzetthez”. Idáig rendben van, de fontos figyelni rá, hogy ezután mi lesz a levéllel, mert, ha nem jó helyre rakjuk, könnyen lebukás lehet a vége, és azt bizony nem könnyű kimagyarázni. „Hat-hét éves lehettem, amikor egyszer megtaláltam egy dobozban az összes levelet, amit a Mikulásnak és a Jézuskának írtam. Nagyon rosszul esett, becsapva éreztem magam. Aztán apukámék nagy nehezen kimagyarázták, azt mondták, hogy a Mikulás és Jézuska visszaküldték őket emlékbe miután elolvasták őket. Azt hiszem, sikerült meggyőzniük, de nem volt könnyű dolguk” – írta egy olvasónk.

Tippek levélíráshoz:

  • Legyünk ott a levél írásakor, vagy nézzük át együtt a gyerkőcökkel, hogy tisztázni tudjunk néhány dolgot.
  • Ha valami nem világos a levélben, beszélgessünk róla, és kérjük meg, hogy magyarázza el, hogy mire gondol.
  • Ha szükséges, tisztázzuk, hogy bizonyos dolgokat a Jézuska sem tud teljesíteni, például nem fog kiskutyát hozni, ha a szülők azt nem támogatják, sőt: nem biztos, hogy az összes kérést teljesíteni fogja, ami a levélben van, de majd biztosan választ közülük. Ezen a ponton győződjünk meg róla, hogy van olyan ajándék a levélben, amit teljesíteni tudunk.
  • Időben írassuk meg a gyerekekkel a levelet, hogy legyen elég idő az ajándékok beszerzésére

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top