Laktózérzékenység

Kézműves sajtok és tejtermékek – de laktózmentesek?

A házi, vagy kézműves finomságok gyakran híján állnak a termékösszetevőket feltüntető címkéknek. Honnan tudhatjuk, hogy a ínycsiklandó sajtválogatások közül melyek azok, amiket laktózérzékeny családtagunkkal közösen is bátran megkóstoltathatunk? Erre a kérdésre keressük a választ, hogy ha már kijöttünk a sajtfesztiválra, ne menjünk haza üres kézzel.
 Kézműves sajtok és tejtermékek – de laktózmentesek?


Tejcukor, megbirkózunk vele

A laktózérzékenyek, egyénileg különböző módon, de csak bizonyos mértékben fogyaszthatják tünetmentesen a tejcukrot. A különböző tejtermékek azonban különböző mértékben tartalmazzák a speciális molekulát. Ha a tejtermékeket laktóztartalmuk szerint pontoznánk, akkor a joghurtok és kefirek állnának – természetesen a tej után – a képzeletbeli dobogó tetején, hiszen decinként átlagosan 2-3 gramm tejcukrot tartalmaznak. A legtöbb érzékeny szervezete azonban még ezt a mennyiséget is tolerálja. Érdemes azonban élőflórás készítményeket választani, mert ezekben ez a szám még alacsonyabb lehet. A túró a joghurtoknál és kefireknél is kevesebb tejcukrot tartalmaz, ezért nem muszáj annyira mélyre ásnunk a túrós-barackos torta receptjét.

A kemény sajt lehet a válasz
A sajtok esetében az érlelési időn és az alkalmazott technológiákon múlik a tejcukortartalom. A lágy és friss sajtok általában többet, míg a kemény, hosszabb érlelésűek kevesebbet tartalmaznak, gyakorlatilag laktózmentesek. Mondhatjuk tehát, hogy minél keményebb a sajt, annál biztosabban fogyasztható. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor a kézműves sajtok esetében egyszerűen kérdezzünk rá az “alkalmazott technológiára”, arra, hogy hogyan és milyen hosszan csökkentették a sajt víztartalmát.

 Kézműves sajtok és tejtermékek – de laktózmentesek?

Emellett még abban az esetben sem kell teljesen lemondanunk a krémsajtos szendvicsről és tejes desszertekről, ha különösen érzékenyek vagyunk a laktózra, hiszen 2015 a laktózmentes termékek éve! Nyitott szemmel járva könnyedén találhatunk magunknak finom – és természetesen tejcukormentes – vaníliafagyit, Pöttyös Rudit vagy akár epres joghurtot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top