nlc.hu
Mindennapok

Kétszer is férjhez adták a 12 évest

Egy hónapon belül két felnőtt férfihez is feleségül kényszerítették a 12 éves kislányt

Először egy 51, majd egy 35 éves férfi vette feleségül a 12 éves, kenyai kislányt.

Egy hónap alatt két férfihez is feleségül kényszerítettek egy 12 éves, a sajtóban Naisula néven emlegetett kislányt Kenyában.

A maszáj törzshöz tartozó édesapja a kislány nővéreit is kiházasította. Mikor pedig az iskolák bezártak a koronavírus miatt, elérkezettnek látta az időt, hogy a kislánynak is férjet keressen. Az első kérője egy 51 éves férfi volt, aki négy marhát ajánlott érte cserébe és második feleségének akarta. Amikor a kislány közölte az apjával, hogy nem szeretne férjhez menni, inkább a tanulmányait folytatná, az unokatestvérei megverték, amiért nem tiszteli a családot.

Férjhez kényszerítették a kislányt

(Illusztráció: Getty Images)

Végül sor került az esküvőre, Naisula azonban két héttel később megszökött a férjétől. Mivel azonban nem volt hova mennie, kénytelen volt újabb kényszerházasságot kötni, ezúttal egy 35 éves, szintén már nős férfival. Apja azonban rátalált és visszavitte az első férjéhez.

A kislányt végül egy gyermekjogi szervezet segítségével sikerült kimenekíteni. Apját egyelőre keresik a hatóságok, de két férje is elrejtőzött.

Joshua Kaputa, Narok megye békenagykövete és a kislány pártfogója a sajtónak úgy nyilatkozott: az iskolák bezárása és a szegénység miatt újra megsokasodtak a gyermekházasságok Kenyában. A nehéz helyzetben lévő családoknak ugyanis az a néhány marha, melyet a lányaikért kapnak, a túlélést jelentheti.

Kenyában a gyermekházasság egyébként hivatalosan illegális, házasságot csak 18 éves kortól lehet kötni. Ehhez képest azonban a lányok 23 százaléka még a tizennyolcadik, 4 százaléka pedig a tizenötödik születésnapja előtt férjhez megy. 

via

Házasságra kényszerítve

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top