nlc.hu
Mindennapok

Barabási Albert koronavírus járvány

Tíz éve már megjósolta a járványt a világhírű hálózatkutató, Barabási Albert – senki sem hitt neki

A világhírű fizikus-hálózatkutató azt is elmondta most, szerinte mikor és hogyan lesz vége a járványnak!

A világhírű magyar fizikus, hálózatkutató, Barabási-Albert László tíz éve megjósolta a világméretű járványt. Akkor senki sem hitt neki. Kutatócsapatával előre jelezte a fertőzés terjedését és gazdasági hatásait is. Az RTL riportjában azt is elmondta, mit jósol, prognosztizál a jövőre, mikor hogyan lesz vége a járványnak.

Ekkor lesz vége a jáványnak a hálózatkutató szerint

Barabási-Albert László, hálózatkutató (Fotó: RTL)

Barabási-Albert László már tíz éve mesélt akkori kutatásáról, amelynek lényege az volt, hogy az emberi mozgások megfigyelésével megjósolja, hogyan terjednek a vírusok. „Nem az volt a kérdés, hogy lesz-e járvány és hány ember fog megfertőződni, hanem hogy mennyire lesz életveszélyes és hogyan fogunk rá válaszolni” – mondja.

A Covid egy kontakthálón és utazási hálón keresztül terjed, pont ezeket térképezte fel a tudós kollégáival tíz év alatt, és ezek segítségével jósolták meg, hogyan halad majd a fertőzés. Munkatársai egy része most azzal foglalkozik, hogyan terjed a járvány, másik része pedig a sejtháló segítségével orvosságot, gyógymódot keres a fertőzésre.

Barabási szerint a Covid legalattomosabb része az 5 napos, tünetek nélküli terjedés, ami egy nagyon egyedi dolog. „Mikorra már megfoghatod, lényegében késő” – mondta a szakember.

A hálózatkutató szerint túlságosan felpörgött életet éltünk a Covid előtt, és a Földnek is szüksége van a pihenésre, persze nem ilyen áron. Pedig még messze nem vagyunk túl a járványon szerinte.

A következő négy hét nagyon nehéz lesz az egész világon, és hogy pontosan hol fog leállni, nagyon viselkedésfüggő.

A vakcinák szerinte nem eredményezik szerinte a járvány elmúlását, normális életre csak jövő nyáron van esélyünk. „Tavasszal fellégezhetünk, de ez nagyon attól függ, hogy sikeresek-e a vakcinák, és mennyire vagyunk hajlandóak elfogadni. A következő hónapokban fel kell készülnünk a vakcinaháborúba.”

A teljes riport itt tekinthető meg:

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top