nlc.hu
Mindennapok

A szorongás csak önsajnálat?

„A pszichológusom is azt mondta a szorongásomra, hogy ez csak önsajnálat”

A szorongós embert gyakran nem megértés, hanem ítélkezés veszi körbe, mintha direkt magának gyártaná a szorongását, mert szeret szenvedni.

A szorongás nem úri huncutság, mégis gyakran előfordul, hogy a szorongós ember környezete nem veszi elég komolyan a problémát és nem empátiával, támogató attitűddel, hanem épp ellenkezőleg: ítélkezéssel fordul a szorongással küzdő felé. Egy olyan anya mesélt a saját szorongásáról, aki nemcsak a családjában, de még a pszichológusnál is ezzel a fajta elítélő reakcióval találkozott.

„Az alvászavarom miatt kezdtem pszichológushoz járni, egyszerűen képtelen voltam végigaludni egy éjszakát. Ha el tudtam aludni, akkor is felébredtem hajnali kettőkor és nem jött utána álom a szememre. De már maga az elalvás is csak gyógynövényes nyugtatókkal ment, ha egyáltalán. Egyértelmű volt, hogy a gondolataim nem hagynak aludni, tele voltam félelemmel, aminek általában semmi valóságalapja nem volt.

Például azon kezdtem rettegni, amint párnát ért a fejem, hogy kirúgnak az állásomból, pedig amúgy erre semmilyen jel nem mutatott a valóságban, a főnökeim elégedettek voltak a munkámmal, és a kollégák is szerettek.

Én mégis azon görcsöltem az ágyban órákig, hogy mi lesz, ha nem lesz állásom – egyébként semmi nem lett volna akkor sem, ha tényleg kirúgtak volna, mert a férjemnek is volt rendes jövedelme, szóval reálisan átgondolva nem dőlt volna össze a világ és nem kerültem volna a híd alá. Mégis, ez a félelem ébren tartott éjszakánként. És mellette még volt úgy száz hasonló, a valóságtól teljesen elrugaszkodott szorongásom, ami miatt nem aludtam normálisan.”

Szorongás miatt alvászavar

A szorongás alvászavart okozott az anyánál (Kép: Getty Images)

Mi van a szorongás mögött?

Az alapgondolat minden szorongás mögött az, hogy nem vagyunk biztonságban – írja Dr. Sheryl Paul pszichológus, a The Wisdom of Anxiety című könyv szerzője. Márpedig sosem vagyunk teljesen biztonságban, minden változik körülöttünk, ez pedig folyamatos stresszt jelent, amit meg kell tanulnunk kezelni, ha csökkenteni szeretnénk a szorongást.

Az anya közvetlen környezete, férje, családtagjai nem vették komolyan a félelmeit és szorongását, legyintettek, amikor megpróbált velük erről beszélni, és csak annyit mondtak, hogy ugyan, szedje már össze magát, hát minden rendben van az életében, minek gyártja magának a problémákat. Végső elkeseredésében ezért pszichológushoz fordult, ám nagy döbbenetére ott is hasonló hozzáállással találkozott:

„A pszichológusom is azt mondta a szorongásomra, hogy ez csak önsajnálat, és inkább legyek hálás azért, amim van, ne problémázzak azon, ami nem is létezik. Azt hittem, leesek a székről, amikor meghallottam.

Amikor azt elemeztem a pszichológusnak, hogy szerintem anyám nevelte belém gyerekkoromban ezeket a félelmeket és azért rontja az életemet a szorongás, akkor azt reagálta, hogy ne sajnáljam magam és ideje lenne felnőni.

Talán mondanom sem kell, hogy nem lett hosszú távú a kapcsolatunk, inkább átmentem egy másik terapeutához, aki normálisan állt a problémámhoz, és fel akarta fejteni a lelki okokat, hogy miért érzem ennyire veszélyben magam, amikor pedig az életem minden területe rendben van?”

A pszichoterápia persze nem két nap, a megszólaló anya is két évig járt a terápiára, mire megoldódott az alvásproblémája, de a szorongásnak nincs lejárati ideje, azóta is folyamatos, mindennapos küzdelem számára. A terápia és a szorongás mögött rejlő folyamatok felderítése azonban segített neki mélyebben megérteni, hogyan működik a lelke, és olyan eszközöket kapott a kezébe, melyekkel fel tudja venni a harcot a stressz és szorongás ellen. Azoknak pedig, akik azt hiszik egy szorongós emberről, hogy csak magának generálja a problémákat és „miért nem szedi össze magát”, annyit üzen, hogy gondolják át kétszer, hogyan reagálnak, amikor kiderül egy szerettükről, hogy szorongással küzd, mert egy rossz reakció akár még mélyebbre is lökheti az amúgy is mélyen lévő embert.

Lélegezz mélyeket!

A légzés csodálatos dolog, ha tudatosan végzed. Amikor bizonytalanságot, értéktelenséget, azaz stresszt és szorongást érzel, akkor állj meg és lélegezz mélyeket. Közben pedig gondold át, hogy az, ami ezeket az érzéseket okozza, az állandó, természetes változás velejárója, és mondd el magadnak, hogy biztonságban vagy, mert szereted magad.

A stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top