nlc.hu
Család

Technika a járványstresszre

Mutatunk egy pofonegyszerű technikát a járványstresszre

Ha feszültnek érzed magad, magányos vagy, esetleg csak úgy érzed, tele a fejed a sok információval, ami rádömlik az internetről, akkor bizony itt az ideje, hogy naplóírásba kezdj.

Tudtad, hogy Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Mark Twain és Charles Darwin is vezetett naplót? Azt nem állítjuk, hogy emiatt voltak zsenik, de tény, hogy jót tesz az agyműködésünknek, ha a napi rutin részévé tesszük a naplóírást. Mostanában amúgy is rengeteg információ kerül elénk, ami rápakolódik a jó kis stresszre és frusztrációra, ami már állandósult az életünkben a járvány miatt, aztán meg csodálkozunk, hogy a belső egyensúlyunk már rég sehol sincs. Jönnek az alvásproblémák, koncentrációs nehézségek vagy épp a túl sok evés és ivás… Itt az idő, hogy kitisztítsuk egy kicsit a fejünket!

A naplóírás felszabadít

A napi szinten végzett naplóírásról már bebizonyították, hogy hatásosan képes a mentális és érzelmi terheket könnyíteni. Most pedig van bőven mindkét teherből az életünkben. Egy átlag keddi napon, járvány nélkül is nagyjából 6200 darab gondolattal kell megküzdenünk egy nap (nem én mondom, hanem a neurológusok fedezték fel ezt a számot), jó eséllyel ezeknek legalább a fele jelenleg olyan stresszes, hogy nem csoda, ha hetente legalább egyszer produkálunk egy kisebb idegösszeomlást.

Ez az egyik legegyszerűbb stresszoldó technika

Az egyik legegyszerűbb stresszoldó technika a naplóírás (Kép: Unsplash)

A napi szinten bevezetett naplóírás egyik legjobb tulajdonsága, hogy ítélkezéstől mentes környezetben írhatjuk ki magunknak a gondolatainkat, velünk történteket vagy világmegváltó ötleteket. Közben pedig lefoglaljuk az agyunkat, azaz az írás meditációs hatását is kihasználjuk, és leállítjuk a folyton kavargó gondolatfolyamot a fejünkben. Jól látható, hogy a naplóírást épp az ilyen kétségbeesett időkre találták ki gyógyírnek, mint amilyen a mostani, járvánnyal terhelt időszak is.

Napi pár perc elég

A napló írása közben az összevissza gondolatok rendszerezve kerülnek a lapokra, értelmet nyernek vagy épp felismerhetjük, ha egyáltalán nem érdemesek arra, hogy energiát fecséreljünk rájuk. A következő hét jó hatással is számolhatunk, ha a napi rutin részévé tesszük a naplóírást:

  • csökkenti a stresszt,
  • csökkenti a szorongást,
  • segít a problémák és félelmek megoldásában,
  • segít a pozitív gondolkodás kialakításában.

Tényleg a világ legegyszerűbb stresszoldó technikája a naplóírás, ami ráadásul szinte ingyen van, hiszen csupán egy füzetre és egy tollra lesz szükség ahhoz, hogy napi szinte elkezdjük leírni a gondolatainkat. Ha nem jön az ihlet, már az is segíthet, hogy reggel a napi teendőket összeszedjük, este pedig 10 percet szánunk arra, hogy a legfontosabb napi történéseket leírjuk. Napi pár perc naplózással rengeteget tehetünk így a saját mentális jóllétünkért.

Via

Lazíts!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top