nlc.hu
Mindennapok

Mi a teendő a baráti ghosting esetén?

Mit tegyél, ha a legjobb barátod felszívódik az életedből?

A ghosting jelensége sajnos nem korlátozódik a randizás világára, egy barátod is eltűnhet minden magyarázat nélkül egyik pillanatról a másikra az életedből. És ez talán mindennél fájdalmasabb.

Nem kell ahhoz Halloweennek lennie, hogy szellemekkel találkozz: a ghosting jelensége erre a biztosíték. Egy statisztika szerint az amerikaiak 13-23 százalékát ghostolta már randipartnere – azaz szívódott fel minden magyarázat nélkül. Bár a módszer meglepően bevett gyakorlat a randizás világában, azért mégis fájdalmas tud lenni. Csakhogy a ghostingot nemcsak egy potenciális partner-jelölt követheti el, hanem akár egy barátod is… Ami talán még a szinte ismeretlen pasi szellemmé válásánál is durvábban beléd mar.

Mégis, a randizással kapcsolatos ghosting sokkal ismertebb, mint barátok között. Ezért most megvizsgáltuk, mit érdemes tenned, ha átélted, hogy egy hozzá közel álló személy felszívódott az életedből, és egyáltalán miért választja valaki barátként a ghostingolást.

Mit tegyél, ha ghostolt egy barátod?

Fotó: bojanstory/Getty Images

Ezért kapcsolt Casper-üzemmódba

Sajnos nagyon gyakran csupán annyi áll a ghosting hátterében, hogy a barátnődnek egyszerűen nem elég fejlett a kommunikációs készsége, azaz nem tudja rendesen kifejezni az érzéseit. Ez legalábbis Ashlee Hunt, terapeuta tapasztalata. „Lehet, hogy túlterheltté vált, esetleg úgy érzi, hogy nem becsülöd, tiszteled meg őt eléggé, netán úgy, hogy nem hallgatod meg rendesen – és barátként te sem tettél sokat ahhoz, hogy jó hallgatóság legyél” – magyarázza a lehetséges okait a szakértő. Hozzáteszi, hogy a ghosting általában egy kifejezetten extrém válasz valamilyen nagyobb érzelemre.

És az is előfordulhat, hogy a barátod eltűnésének semmi köze hozzád.

 

Csak sajnos hiába lehetséges, hogy te nem tettél semmi rosszat, attól még ugyanolyan gyötrelmes érzés, ismeri el Angela Dora Dobrzynski, gyászterapeuta. Elmondása szerint a munkája során sokszor előjön a ghosting témaköre, a kliensei pedig kifejezetten zavarban vannak attól, mennyire megviseli őket egy-egy barátjuk felszívódása. Ám a barátság alapjai a bizalom, lojalitás és megbízhatóság.

Amikor pedig valaki ghostol minket, azzal mind a három feltételt megsérti egyszerre. Mi meg ott maradunk megbántva, bizalmatlanul és azon tűnődve, hogy »Mi a baj velem?«, »Mi rosszat tettem?«.

Mi a teendő?

Ha úgy érzed, egyre kevesebbet hallasz a legjobb barátod felől, az első lépés mindenképpen legyen az, hogy tudatod vele, hogy hiányzik. Kérdezd meg, akar-e beszélgetni, és biztosítsd arról, hogy bármi nyomja is a szívét, te nyitottan meg fogod hallgatni – akkor is, ha rólad van szó. Mert lehetséges, hogy nem azt éled át épp, hogy leépítenek, hanem csak szimplán nem volt ideje/energiája olyan szorosan tartani veled a kapcsolatot, mint ahogy megszoktad. Te is tudod, hogy néha a mindennapi körülmények annyira megterhelőek tudnak lenni, hogy az ember visszahúzódik, esetleg csak túlságosan el van foglalva. Viszont, ha te megpróbáltál kapcsolatot teremteni, de nem nagyon kaptál rá választ (a hosszú bekezdésekre írt udvarias szmájli nem számít), akkor az a rossz hírünk van, hogy ghostoltak.

Mit tegyél, ha ghostolt egy barátod?

Fotó: Maria Korneeva/Getty Images

Dobrzynski figyelmeztet, hogy ne próbálj meg mindenáron ennek a személynek a barátja maradni, ahogy azt sem érdemes erőltetni, hogy megértsd a húzása mögötti okokat.

Amennyiben ez az illető nem képes közvetlenül kezelni az interperszonális problémáit veled, amikor barátok vagytok, valószínűleg azután sem fog neki menni, mikor úgy döntött, hogy többé nem vagytok barátok. Olyan lenne, mintha egy ésszerűtlen emberrel tárgyalnál: az erőfeszítéseid kimerítenének, de semmilyen eredményt nem hoznának.

Ezzel együtt a szakértő elismeri, hogy a lezáráshoz egyszerűen van, hogy szükséges elmondanod, amit szeretnél annak az egykori barátnődnek, aki megbántott, még akkor is, ha esélye sincs a megoldásnak.

Szelleműzés 2022-re hangolva

Ha nem reagál semmilyen megkeresésre, fontos, hogy tiszteletben tartsd az exbarátod által felállított határokat. „Azt a jelet közvetíti feléd, hogy jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy továbbra is jóban legyetek. Ha ezt erőlteted, az csak ront a dolgokon – magyarázza Hunt. – Egy barát elvesztése nagyon nehéz, de az is fontos, hogy előtérbe helyezd a saját igényeidet, és gondoskodj magadról, valamint az érzéseidről.” A terápia például az ilyen szitu feldolgozásában is tök sokat segíthet.

A baráti szakítás pont olyan, mint a romantikus kapcsolat felbomlása, ezért Dobrzynski azt javasolja, hogy vedd körül magad olyanokkal, akik szeretnek és megbecsülnek. Egy idő után pedig képes leszel felismerni a fejlődési lehetőséget, amit a baráti ghostolás kínál: vizsgáld meg a néhai barátságotok dinamikáját és benne a te szereped, majd tanulj belőle. Ezután pedig már csak a jövőre tekints. Dolgozz a meglévő kapcsolataidon és mélyítsd el azokat.

Sajnos nem tehetsz annál jobbat, mint hogy elfogadod: talán soha nem tudod meg a ghostingolás valódi okait, de ha még meg is ismernéd, talán még azok sem lennének elég kielégítő válaszok.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top