nlc.hu
Mindennapok

Egy barátjuk meghalt a hegyen, de a siket pár feljutott az Everestre

Egy siket pár megmászta az Everestet, majd pár órával később a Lhoce csúcsára is feljutottak

Scott Lehmann és Shayna Unger május 22-én előbb feljutott a 8848 méter magas Mount Everestre, majd egy nappal később a Lhoce 8516 méteres csúcsára.
A siket pár, akik feljutottak az Everestre.

A siket párnak persze nem ez volt az első csúcstámadása, korábban megmászták a világ legmagasabb hegyei közül a Kilimandzsárót, az Aconcaguát, a Mont Blanc-t és a Matterhornt.

Nehéz volt a vége

Bár fizikailag nagyon felkészültek voltak, megküzdöttek a csúcsért: Scott Lehmannak elfogyott a levegője, szédült, elhomályosult a látása, de egy serpa a segítségére sietett, nyugodtan odaadta neki az oxigénmaszkját. Sokat segített az is, hogy a segítőket megtanították pár héttel az érkezésük előtt a jelnyelv néhány fontosabb kifejezésére.

Miután jobban lett, a házaspár továbbment és reggel 6 órakor egymás kezét fogva elérték a célt.

Nehéz elhinni, hogy ott vagyunk, ott állunk

– mondta mászásukról Unger, aki az első siket nő (Lehmann pedig az első siket amerikai férfi) lett, aki valaha is elérte a Mount Everest csúcsát.

Órákkal később a házaspár úgy döntött, hogy feljut a Lhocére, a világ negyedik legmagasabb csúcsára. Néhány óra alvás után másnap reggel ez is sikerült.

A pár azt is elmesélte, hogy lelkileg megrázta őket, hogy egy malajziai siket hegymászó, akivel összebarátkoztak az alaptáborban, az Everest meghódítása után két nappal később eltűnt a hegyen, és nem találták meg.

(24)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top