nlc.hu
Mindennapok

Kik azok a próbabarátnők?

Próbabarátnők: a szerelmet tanulni kell, de egy nő nem lehet oktatási segédeszköz

A tapasztalatok fontosak ahhoz, hogy jól szeressünk, de ez nem jelenti azt, hogy ki kell használni másokat ahhoz, hogy bölcsebbé váljunk, pedig egy új trend pont ezt szorgalmazza.

A Dazed szerint a tinédzserfiúk és a fiatal férfiak körében egy újabb trend van terjedőben, egyre többen vannak olyanok, akik nem egy komoly kapcsolat reményében jönnek össze lányokkal, nőkkel, hanem egyfajta próbabarátnőként tekintenek rájuk, akiket gond nélkül dobnak, amikor úgy érzik, sikerült kellő tapasztalatot, önbizalmat szerezniük ahhoz, hogy olyasvalakinél is próbálkozzanak, akivel hosszabb távra terveznek. 

Mint cikkükben írják, itt nem arról van szó, hogy két fiatal összejön, majd gyorsan szembesülnek azzal, hogy nem illenek egymáshoz, és remélhetőleg bölcsebben választanak majd partnert, felhasználva korábbi tapasztalataikat igyekeznek jobb partnerként viselkedni majd, ez nem egy természetes, organikus folyamat, hanem egy trükk, egy tipp, egy hack, ami egyre jobban terjed, és ami dehumanizálja, tárgyiasítja a másik felet, a próbabarátnők tulajdonképpen csak eszközök.

@unlockit.mp3 don’t let someone who’s best described as “just some guy” tell you you’re mid!! #startergf #startergirlfriend #feminism #relationships ♬ Spider-Man 2099 (Miguel O'Hara) - Daniel Pemberton

Ammanda Major párkapcsolati tanácsadó szerint manapság mindenki az azonnali kielégülést, visszajelzést keresi és már nemcsak a tárgyak lehetnek egyszer használatosak, hanem az emberek is, ez pedig rányomja a bélyegét a párkeresésre. „A társkereső alkalmazások, mint például a Tinder és a Bumble, elhitetik velünk, hogy végtelen választási lehetőségünk van, ezért vannak, akik úgy gondolják, az emberek csereszabatosak, könnyen le lehet őket cserélni” – jegyezte meg hozzátéve, hogy ugyan már Y-generáció is előszeretettel használta ezeket az appokat, de a Z-generáció szinte már nem is ismer mást, számukra ez a normális.

Mind ebbe pedig nagyon jól beleillik a próbabarátnő koncepciója, ami több mint problémás. A 17 éves Harper emlékszik, amikor először találkozott a kifejezéssel, miközben előző kapcsolatát gyászolva pörgette a TikTokot, és rájött, valószínűleg ő is csak egy beugró barátnő volt az exe számára. Érthető módon ez nem tett túl jót az önbizalmának. „Úgy éreztem, a volt barátom tartozéka vagyok, amit csak úgy el lehet dobni. Nem szívesen vágnék bele párkeresésbe ezek után, nem akarom, hogy újra megbántsanak, hogy újra megalázzanak.”

Sarah Louise Ryan párkapcsolati szakértő szerint a világjárványra vezethető vissza ez is, pontosabban arra, hogy mennyire elszigeteltnek, magányosnak érezték magukat az emberek, és hogy a helyzet azóta sem sokat javult, hiszen még mindig nagyon sok időt töltünk az online térben, hiszen a távoktatás és a távmunka még mindig igen elterjedt. Persze az, hogy szeretnénk kitölteni a lelkünkben tátongó űrt, hogy szeretnénk kapcsolódni egymáshoz, az nem jelenti azt, hogy ne hibáznánk, mert mintha kijöttünk volna a gyakorlatból, és ugyan félünk az elutasítástól, szeretnénk valakihez tartozni, még ha az csak egy kis időre is szól. 

Ammanda Major úgy véli, a tinédzsereknél különösen tetten érhető az, hogy minél gyorsabban szeretnék bepótolni azt, amiből a világjárvány miatt kimaradtak. Mivel nem nagyon volt alkalmuk arra sem, hogy randizgassanak, ezért a lehető legrövidebb idő alatt szeretnék behozni a lemaradásukat, vagy amit ők annak gondolnak.

Fiatal pár virágok között

Fotó: Pexels

Hozzátette, tévedés azt gondolni, hogy egy próbabarátnő majd segít abban, hogy tapasztalatokat szerezzünk, hogy ezek ellensúlyozzák majd a problémákat, amelyek egy ilyen kapcsolattal járnak. Úgy véli, fontos, hogy tisztelettel bánjunk másokkal, hogy az őszinteségre törekedjünk, hogy a partnerünkre ne csak  egy életleckeként tekintsünk. „Bármennyire is rövid vagy hosszú egy kapcsolat, fontos szerepet játszanak benne az érzelmek. Ha mindkét fél tisztában van azzal, mit is jelent számukra a kapcsolat, akkor valószínűleg mindkettejük számára kellemes lesz az együtt töltött idő, jó emlékeket őriznek majd meg róla” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top