Magyarország kúl

Űzd el a lidérceket, hozz pénzt a házhoz! – Magyar szerencsehozó babonák

Számos hiedelem él a népi hagyományban, amelyek szerint így, vagy úgy szerencséhez juthatunk. Hogy ezeknek a babonáknak van-e tényleges valóságalapjuk, az kétséges, ettől függetlenül sokak életét befolyásolják. Jöjjön a hét legkülönösebb!

Ami csak minden tízezredik esetben sikerül

Az egyik legelterjedtebb szerencsehozó babona a négylevelű lóheréhez kapcsolódik, pedig valószínűleg lámpással kell keresni azt, akinek ezáltal lett szerencséje, a lóhere ugyanis általában háromlevelű. A négylevelű változat olyannyira ritka, hogy átlagosan tízezer ilyen növény között találhatunk egyet, amely négy levéllel rendelkezik. Nem véletlen hát, hogy a népi hagyomány úgy tartja, hogy aki rátalál egy ilyenre, az valóban szerencsés ember lehet. A négy levél egyébként a hitet, a reményt, a szeretetet és a szerencsét szimbolizálja.

A lidérceket is elűzi a lópatkó

A népi szokások szerint a lópatkó elengedhetetlen a boldogsághoz és a szerencséhez, nem véletlenül láthatunk a régi falusi házakban még ma is falra kifüggesztett vasakat. A babona szerint minden házban lennie kell egy lópatkónak, hiszen aki nem tesz ilyet a bejárati ajtó fölé, annak nem lesz szerencséje. A lópatkóról ugyanis úgy vélik, hogy távol tartja a bajokat, megvédi az egészséget, sőt, a hálószobában kitett lópatkó még a lidérceket is elűzi, és nyugodt álmot biztosít.

MTI / Kollányi Péter

Örülj, ha pókhálós az otthonod!

A pók kettős szerepet tölt be a babonás hiedelemvilágban, ugyanis állítólag képes szerencsét és szerencsétlenséget is hozni, attól függően, mely napszakban találkozunk vele. Úgy tartják, hogy este szerencsét, reggel viszont szerencsétlenséget jelent meglátni ezt az állatot. Arra azonban figyelni kell, hogy bármikor találkozol vele, soha ne öld meg, mert az mindenképpen balszerencsét hoz. A népi hagyomány szerint, akinek pók van a házában, az örüljön neki, és ne bántsa, mert szerencsét hozhat az életébe.

Nem mindegy, mit eszel az újév kezdetén

A legtöbb szerencsebabona az újévhez kötődik, ugyanis a népi hagyományok szerint az új év kezdetekor bármi megtörténhet, de persze csak akkor, ha betartasz egyes szokásokat. Így például komoly megkötések vannak arra vonatkozóan, mit ehetsz, ha szerencsés évet szeretnél.
A hiedelem szerint szilveszterkor lencsét kell enni ahhoz, hogy a szerencse ne kerüljön el bennünket, és a lencséből készült ételt pontban éjfélkor kell az asztalra tenni. Hasonlóan szerencsés étel a malacsült is, ugyanis ez a négylábú  kitúrja számunkra a szerencsét.

Mindig hagyd meg az utolsó falatot karácsonykor

A karácsony ünnepéhez is számos szerencsehozó babona kapcsolódik, melyek a szilveszterhez hasonlóan többnyire itt is az ételekhez kötődnek. Úgy tartják, hogy aki karácsonykor babot, borsót, mákot vagy tököt eszik, az sok pénzhez jut a közeljövőben.
A népi hagyományok szerint a karácsonyi asztal alá gabonát szórtak, hogy így biztosítsák a szerencsés termést a következő évre. A babona szerint azt a szokást is érdemes betartani, amely szerint asztalbontáskor egy kis kenyeret ott kell hagyni a tányérokon, ezzel biztosítva a bőséget az eljövendő évre.

Törj poharat a fontos kapcsolatokért

Bármennyire is logikátlannak tűnik, a törött pohár a párkapcsolatokban szerencsét hoz, legalábbis a babona szerint. Ha a poharat valaki leejti és az össze is törik, akkor az illető tartós érzelmekre és boldog házasságra számíthat. Általánosságban is jó eseményekre számíthat az, aki valamilyen színezetlen üveget összetör, ez ugyanis állítólag a szerencse előjele lehet – kivétel ezalól a tükör és az üvegtányér, mivel azok eltörése által inkább balszerencsés fordulatot vehet az életünk.

MTI / Komka Péter

Dorombolós, fekete négylábúak

A fekete macskákhoz kötődő, a köztudatban élő negatív babonák, és teljesen alaptalan gondolatok miatt rengeteg kis fekete négylábú válik áldozattá, hiszen egyesek úgy vélik, hogy a fekete macskákat jobb elkerülni, elkergetni, vagy éppen bántalmazni, nehogy szerencsétlenséget hozzanak az emberre. Pedig a népi hagyományok szerint a fekete macska éppen, hogy szerencsét hoz a házhoz, ha jobbról balra átfut előttünk az úton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top