nlc.hu
Meghitt percek

Ajándékok karácsonyi lakásavatóra

Karácsonyi ajándékötletek friss lakástulajdonosoknak – ezeknek tuti örülni fognak

Ki szeretne olyan ajándékot venni, aminek aztán nem veszik hasznát, eldugják egy fiókba, vagy túladnak rajta? Mutatjuk, mire figyelj, ha friss lakástulajdonosnak vásárolsz karácsonyi ajándékot!

Ahhoz, hogy tényleg örömöt tudjunk okozni, fontos, hogy ne a saját vágyainkat vetítsük az ajándékvásárlásunkba, különösen igaz ez, ha meglepetésre készülünk, nagyobb, látványosabb, vagy drágább ajándék megvásárlásán törjük a fejünket. Inkább puhatoljuk ki, minek örülne az ajándékozott, legyünk óvatosak, ha nem ismerjük annyira az illető ízlését, vagy az új lakás enteriőrjét. Ez esetben óvatosan a karakteres díszekkel, bútorokkal, fali képekkel és plakátokkal. 

Érdemes ilyenkor a semlegesebb, praktikus irányba elindulni:

A kevesebb néha több: kiváló ajándék lehet egy különleges ital, egy minőségi illatgyertya, vagy bornyitó – utóbbi nem vicc, a legtöbb lakásavató hiánycikke. Amennyiben az új lakástulajdonos nem egy növénygyilkos hírében áll, egy szebb cserepes növénnyel sem nyúlhatunk mellé, főleg, hogy manapság reneszánszát éli a növénytartás. Érthető a népszerűsége, hiszen élettel töltik meg a tereket, ráadásul díszítik a lakást, így ajándéknak sem utolsók. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ne túl kényes, nehezen életben tartható cserepes növényt vásároljunk, a választáshoz pedig azt is érdemes tudni, hogy az új lakás/ház mekkora és milyenek a fényviszonyai.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor jó döntés lehet egy anyósnyelv (hivatalos nevén Sansevieria, a szerk.). A növény felfelé növekszik, így széltében nem foglal nagy helyet, mindemellett nem igényel túl sok törődést, ellenben hasznos, ugyanis sok szobanövénnyel ellentétben éjszaka is termeli az oxigént. Remek, impozáns ajándék, ha még egy szép kaspót is vásárolsz hozzá, hidd el, szeretni fognak az ajándékodért. A kaspóból válassz természetes vonalú és semleges árnyalatú darabot, ezek könnyedén beilleszthetők bármely szoba dekorációjába, a fonott virágkosár pedig nagyon divatos, egy nomád, natúrabb stílusú lakásban remekül fog mutatni.

ajándékok lakásba

A praktikus, de hangulatos ajándékoknál maradva szóba jöhet egy diffúzer is, amivel igazi zen atmoszférát lehet varázsolni az új lakásban. Hasznos lehet egy jobb minőségű ágynemű, puha törölköző, vagy kilépőszett a fürdőszobába. A főzni szeretők pedig mindig örülnek fűszerkülönlegességeknek, különleges receptes könyveknek, vagy akár fűszer-, olaj- és ecettároló üvegcséknek, és praktikus ajándék lehet az edényfogó vagy egy konyharuhaszett is. Utóbbi esetében válassz természetes anyagokat, lehetőleg pamutot, és legjobb, ha az egyszerű árnyalatoknál, színeknél maradsz. Ha már a konyhánál tartunk, egy jó minőségű késkészlettel sem tudsz mellélőni, hiszen egy éles késre mindig, minden háztartásban szükség van, és sok helyen pont az ilyen hétköznapi eszközökre nem marad már a költségvetésből. 

Szuper találat lehet egy fényfüzér is, legyen szó beltériről vagy kültériről, barátságos dekorációs eleme lehet a lakásnak, a kertnek, a terasznak, ráadásul rengeteg fajtából válogathatunk. Mi környezettudatosság szempontjából kültériből a napelemest ajánljuk, bár kétségtelen, hogy télen akadnak olyan napok, amikor nem biztos, hogy elég fényforráshoz jut az adapter, és ilyenkor bizony hangulatvilágítás nélkül maradhatunk. Ha ezt el szeretnénk kerülni, válasszuk az elemes vagy vezetékes verzióját.

Ha ismered az illetőt, jöhetnek a személyesebb ajándékok!

Amennyiben egy közeli barát, szeretett személy az ajándékozott, jóval nagyobb a játékterünk: választhatunk  személyre szóló, vagy akár viccesebb tárgyat, lakberendezési kiegészítőt és olyan praktikus holmikat, amikről tudjuk, hogy örülni fog neki. Ez lehet egy minőségi ágynemű, egy szép étkészlet, egy különleges teáskanna, váza, vagy akár egy kisebb szobor is. Ha a barátod, családtagod szereti a régiségeket, érdemes szétnézni a vintage üzletekben, ahol csodálatos és ritka lakáskiegészítőket tudsz beújítani. Ha ismered az illetőt, és vannak növényei, akkor nyugodtan légy bátor, és szerezz be egy extrább növénytartót.

Ajándékok, aminek tuti örülnek a friss költözők

Fotó: Getty Images

Ha pedig annyira nem akarod komolyan venni az ajándékozást, és az ismerősöd, családtagod is érti a viccet, érdemes szétnézi a humoros feliratú lábtörlők terén, sőt, saját üzenetet is írathatsz rá, egyes cégek már ezt is meg tudják simán oldani. Vihetünk gravírozott vágódeszkát is, praktikus ajándék és a saját üzenetünkkel ellátva mégis személyes darabbá tehetjük. Szóba jöhetnek képek, plakátok is, de ilyeneket tényleg csak akkor érdemes vinni, ha valóban tudjuk, hogy az ajándékozott milyen darabot nézegetne a lakásában.  Amennyiben az ismerősünk stílusába vág, érdemes szétnézni a makramék világában is, ezek ugyan nem a legolcsóbb ajándékok, de csodálatos és hangulatos kiegészítői lehetnek a lakásnak. A repertoár ráadásul óriási, válogathatunk a falvédőktől kezdve a plafonról lelógatható függőszéken át, egészen az ágytakarókig.

Ha pedig tényleg személyes ajándékot szeretnénk, akkor saját magunk is nekiállhatunk egy egyszerűbb darabnak, készíthetünk pl. egy lelógatható virágtartót, olyat, mint ez, fentebb. Hidd el, egy saját készítésű ajándék mindig nagyon szívmelengető tud lenni.

Így díszítsd fel karácsonyra a lakásodat:

Fotó: Instagram

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top