nlc.hu
Meghitt percek

Online karácsonyozás gyakorlatban

Gyakorlatias tanácsok, hogy flottul menjen az online karácsonyozás

Sütés-főzés Skype-on? Ajándékbontás videocseten? Az idei karácsony időseknek és fiataloknak egyaránt nehezített pálya lesz érzelmileg. Gyakorlati tanácsokkal segítünk, hogy amennyire lehetséges, meghitt legyen az ünnep – még ha távolról is!

Ott, ahol több generáció él együtt egy fedél alatt, talán, könnyebb kivitelezni az ünnepeket, hiszen már eddig is meg kellett oldani valahogy az egyszerű hétköznapokat is. De ha a nagyszülők más városban élnek, már nehezebb a helyzet.

A magány az idei karácsonyon még inkább felerősödhet

A kormány csak december 21-én dönt a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásról a karácsonyt illetően. Az biztos, hogy a fizikai közelség és az intimitás hiányzik mindannyiunk életéből, a hiány pedig az ünnepek, a karácsony közeledtével egyre csak erősödik. Ám, most az idősök védelmében, sokan választják az online karácsonyozást. Kéri Andrea, pszichológus szerint jó, ha időben elkezdjük megtervezni a karácsonyt, és felkészíteni a családot: „Az ünnepek közeledtével az idősebb generáció nehezebb helyzetben van, hiszen a fiataloknak ma természetes az, hogy online tartanak fent kapcsolatokat, de a nagyszülők, sokszor még a szülök sem tartják valódi kapcsolatnak a Messenger- vagy a Skype-beszélgetéseket.

A karácsony a lelassulás, a családdal való együttlét ideje. A kisgyerekes családok esetében ez egyszerűen megoldható, de ahol már igény van arra, hogy a nagyszülőket, testvéreket is bevonjuk a közös ünneplésbe, idén akadályoztatva lehetünk. Jó erre előre felkészülni, felkészíteni a környezetünket is.”

Gyakorlatias tanácsok online karácsonyozásra

Az idei karácsony időseknek és fiataloknak egyaránt nehezített pálya lesz érzelmileg (Fotó: Getty Images)

Hogyan enyhíthetjük karácsonykor a magányt távolról?

A pszichológus szerint, ha nem szívesen mennénk társaságba, és nem akarunk vendégeket sem fogadni, akkor ezt kommunikáljuk a környezetünk felé. Fontos, hogy a családtagjaink, barátaink tudják: nem ellenük hoztuk ezt a döntést, hanem éppen azért, mert vigyáznunk kell magunkra és egymásra is. A helyzet akkor nehéz igazán, ha már csak az egyik nagyszülő él, ráadásul egyedül, hiszen ebben az esetben a magány nagyobb erővel telepedhet rá az emberre. Fontos, hogy vigyázzunk, óvjuk idős családtagjainkat, de most arra is fokozottan kell figyelnünk, hogy segítsük könnyebbé tenni számukra az egyedüllétet.

Ha a te nagyszüleid, szüleid is külön/távol élnek, biztos, hogy nálatok is vannak már kialakult szokások, hogy például hányszor hívjátok fel egymást, mikor látogatjátok meg őket, és egyáltalán: hogyan, milyen módon tartjátok a kapcsolatot. Az ünnepek közeledtével kiemelten fontos, hogy sűrűbben emeljük fel a telefont, és figyeljünk az apróbb jelekre, amikből tudhatjuk, ha esetleg magányosnak érzik magukat az idős családtagjaink. „A szeretetet nemcsak fizikai közelséggel fejezhetjük ki. Érdeklődéssel, empátiával, odafordulással sokszor többet tehetünk szeretteink jóllétéért, mint gondolnánk.”

A beszélgetéseink alkalmával vonjuk be idős szeretteinket a mindennapjainkba, mondjuk el, mi történt velünk aznap, és kérdezzünk felőlük is. Tegyük őket napi szinten is az életünk részévé, mert még ha távolról is, ez sokat segíthet a magányosság érzésének enyhítésében.

Kérjünk tanácsot, segítséget tőlük: kérdezzük meg a bejgli receptjét, vagy érdeklődjünk, hogyan készíthetünk tökéletes kelt tésztát. Sőt, főzhetünk együtt is a szeretteinkkel online!

Ennek azért van óriási jelentősége, mert az idő előrehaladtával a „szükség van rám” érzésének fontossága felerősödhet. Éppen ezért fontos, hogy éreztessük a nagyszülőkkel, az idős családtagokkal: számítunk rájuk, és szükségünk van a tanácsaikra, tapasztalatukra. Megbeszélhetjük azt is, hogy este milyen filmet nézünk együtt – nem számít, mekkora a távolság, a tudat, hogy egy időben ugyanazt tesszük, sokat számíthat.

Nagyszülők online

Megkönnyíthetjük a kapcsolattartást azzal is, ha a nagyszülők tudnak videotelefonálni. Tény, sok idős embernek van már okos telefonja, de sokan a régi, az úgynevezett nagyimobilokat használják. Ha látunk arra esélyt és hajlandóságot, hogy a nagyszülőknek megtanítsuk az egyszerűbb okostelefon kezelését, az sokat segíthet az intimitás növelésében. Így sokkal közelebb érezhetjük magunkat a szeretteinkhez: a nagyszülőknek küldhetünk képeket, videókat, és persze, ők is megtehetik ugyanezt. Így a folyamatos kapcsolatban maradás érzése is meglehet.

De az is jó megoldás, ha egyszerűen telepítjük a nagyszülők telefonjára a Skype-ot vagy a Messengert, és megmutatjuk, hogyan kell felvenni a netes hívást. Ez valóban csak egy mozdulat, mégis, sokkal személyesebbé teheti a beszélgetéseket.

Mindezek mellett nagy örömet okozhatunk azzal is, ha futárszolgálattal küldünk a nagyszülőknek ajándékot. A karácsonyi ajándékokat ma már egyre többen az internetről rendeljük – a mostani vírusos időszakban ez a megoldás szerencsésebb is –, és nem a plázákban tolongunk. Gondoljunk az idős szeretteinkre is, és lepjük meg őket is! Akár rendelheted egyből hozzájuk is az ajándékot, de még jobb, ha először szépen becsomagolod, majd úgy küldöd el nekik futárszolgálattal. Karácsony napján aztán, a karácsonyi ajándékbontást élőben, chaten együtt is átélhetjük.

Gyakorlatias tanácsok online karácsonyozásra

Gondoljunk az idős szeretteinkre is, és lepjük meg őket is! (Fotó: Getty Images)

Ha van rá lehetőségünk, mi is elmehetünk a nagyszülőkhöz, és vihetünk a karácsonyi menüből, akár az ajtó elé vagy a párkányra letéve is kedves gesztus lehet. Fontos, hogy ugyanezt visszafele is biztosítsuk: a nagyszülőktől is vehetünk át süteményt, amivel a nagyinak is örömet okozhatunk, hiszen ezzel lelkesíthetjük és értelmet adhatunk a karácsonyi készülődésnek. Persze, feltétlen egyeztessünk a nagyival, hogy van-e kedve, ereje sütni egy kis sütit, hiszen a cél nem az, hogy plusz munkát varrjunk a nyakába, hanem hogy segítsük enyhíteni az elszigetelődés érzését.

Mit tegyünk, ha mi magunk vagyunk egyedül karácsonykor?

A pszichológus szerint az utóbbi években a társadalmi elmagányosodás egyre nagyobb teret hódit magának. A magányt életünk során mindannyian megtapasztaljuk, ami azonban nem mindegy, az az időtartam. Hosszú távon a magány depresszióhoz, pszichológiai problémákhoz vezethet. Fontos, hogy figyeljünk a környezetünkre, de eközben magunkról se felejtkezzünk meg.

„A megoldáshoz elengedhetetlen a változtatni akarás. Könnyű belesüllyedni az önsajnálatba, depresszióba, de helyette merjük felvállalni a problémáinkat, érzéseinket. Keressünk hasonló helyzetben lévőket, online önsegítő csoportokat, kérjük szakember segítségét, mert mindez sokat segíthet az életminőség javításában.”

Lessük el a külföldön élő barátaink ismerőseink táv-karácsonyozási szokásait

Ha még több ötletet szeretnénk meríteni arra, hogyan is tudjuk lélekben csökkenteni a fizikai távolságot, kérdezzünk a külföldön élő barátainktól, ismerőseinktől. Náluk jobban senki sem tudja, milyen távol lenni a szeretteinktől. Előfordulhat, hogy olyan tippeket, trükköket is kaphatunk tőlük, amikre mi nem is gondoltunk.

Ha előre megszervezzük ezt a rendhagyó ünnepi időszakot, nemcsak a nagyinak, hanem az egész családnak könnyebb lehet: az unokától a nagyszülőkig. Andrea Nagy-Britanniában él férjével és 3 kislányával együtt, és mivel előfordult már, hogy a karácsonyt külön töltötték a nagyszülőktől, van tapasztalata abban, miként lehet akár távolról is meghitté tenni az ünnepeket:

„Mi már november közepén elkezdünk készülődni, és végiggondoljuk, hogyan is szerezzünk örömöt gyerekeink otthon élő nagyszüleinek, nagynéniknek, keresztszülőknek. Megbeszéljük a lányaimmal, hogy milyen kézzel készített ajándékot küldjünk majd haza, majd vágunk, színezünk, rajzolunk, ragasztunk, gyöngyöt fűzünk. Nagyon szeretjük ezt, és közben beszélünk azokról, akiknek készül a kedvesség. Arról, hogy például milyen finomat főzött a nagyi, vagy amikor a nagypapa úgy meghintáztatta őket, hogy majdnem átfordultak.

Igyekszünk közel hozni az emlékeket, sokat nevetünk és tervezzük, hogy ha megint haza lehet majd menni, mit lenne jó csinálni. Az emlékek felidézése közben fényképeket is szoktunk válogatni, és eldöntjük melyikeket hívassuk elő, és küldjünk haza a képeslapokkal együtt. Mindeközben karácsonyi zenét hallgatunk, mesélünk a gyerekeknek arról, hogy milyenek voltak a karácsonyok, mikor még mi voltunk gyerekek.

Amikor mindennel készen vagyunk, a lányom, Zoé megírja az üdvözlő szöveget, borítékoljuk, és együtt adjuk fel a postán a képeslapokat. A lányok nagyon izgulnak, és amikor megérkeznek a meglepetések az otthoniakhoz, boldogok, ha felhívnak minket Skype-on és megköszönik. Az ilyen pillanatok aztán közös sírással, nevetéssel telnek.”

Ünnepi készülődés!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top