nlc.hu
Meghitt percek

6 karácsonyi virág, amit imádni fogsz

Karácsonyi rózsa + 5 csodás ünnepi virág

A karácsonyi virágok az ünnepi dekoráció kihagyhatatlan szereplői. Nemcsak dekorációnak kitűnők, hanem ajándéknak is.

Sok növény, amelyeket az ünnepekhez kötünk, különleges szimbolikával rendelkezik, sőt, olyan karácsonyi virágok is vannak, amik évszázados múltra tekintenek vissza. Ha magadnak szeretnél ünnepi dekorációként egy csodaszép növényt vagy ajándékot keresel valakinek, akkor a következő karácsonyi virágokkal nem fogsz mellényúlni!

Mikulásvirág

Az ünnepi virágok toplistáját minden évben a mikulásvirág vezeti, amit egyébként így kell gondozni. Valószínűleg ő a legismertebb, de egyben a legkevésbé értett karácsonyi növény. Az élénkvörös „virágok” nem valódi virágok, hanem fellevelek, amelyek körülölelik a növény apró sárga virágait. A Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos mikulásvirág karácsonyi csillagként is ismert, és régóta az ünnephez kötik. Az azték hagyományban szent növényként tartják számon, a tisztaságot szimbolizálja.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

Amarillisz

Az amarillisz igazán robusztus, ami ajándékként is megállja a helyét, vágott virágként is tartós az ünnepi csokorban.  A piros és a fehér fajták a legnépszerűbbek a karácsonyi időszakban. A viktoriánus időkben az amarillisz a büszkeséget szimbolizálta hatalmas termetével és merész virágaival.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

Karácsonyi kaktusz

Kevés ünnepi növény virágzik olyan bőségesen a karácsonyi időszakban, mint a karácsonyi kaktusz. Bár a piros virágú fajták a legnépszerűbbek az ünnepekre, a karácsonyi kaktuszok rózsaszín, sárga, narancssárga, fehér és lila árnyalatokban is virágoznak. A karácsonyi kaktuszok hosszú életű növények, gyakran szülőről gyermekre szállnak, pont ezért a hosszú élet és a rugalmasság szimbólumának tekintik őket.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

Karácsonyi rózsa

A karácsonyi rózsa (Helleborus niger) örökzöld lombozattal és nagy, fehér és rózsaszín szirmokkal rendelkezik, amik aranyszínű porzógyűrűt vesznek körül. A melegebb vidékeken a növény karácsony környékén virágzik, de hidegebb tájakon a virágzás jelentősen későbbre eshet. A karácsonyi rózsa a nyugalmat és a békét jelképezi. A középkorban arra használták, hogy elűzzék vele a gonosz szellemeket.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

Azálea

Az ünnepek közeledtével a kertészetek megtelnek cserepes azáleával is. Ezeket az örökzöld azáleákat kifejezetten a karácsonyi szezonra termesztették, a bőséget szimbolizálják, amit a növény gazdag virágzása jelképez. Az ünnepeken kapható azáleák többsége piros.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

Fagyöngy

A fagyöngy körül rengeteg a mítosz, a skandináv mitológiában és az ókori görög történelemben, gyakorlatilag, mindenhol tesznek említést róla az írások. A kelták úgy gondolták, hogy a növény szerencsét hoz, és az ajtók fölé akasztották. A fagyöngy alatti csókolózás hagyománya az ókori görög esküvőkre nyúlik vissza, ahol a növény a termékenységet szimbolizálta.

Csodaszép karácsonyi virágok

Fotó: Getty Images

A viktoriánus korban a fagyöngy már a karácsonyi dekoráció részét képezte: az volt a szabály, ha egy fiatal nőt elkapnak egy fagyöngy alatt, akkor nem tagadhatja meg a csókot, különben a következő évben nem megy férjhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top