nlc.hu
Dekor

Sokáig elálló karácsonyi virágcsokrok

Meseszép karácsonyi virágcsokrok, amik sokáig elállnak

Hogyan díszítsd az otthonodat pazar, karácsonyi dekorációnak is beillő virágcsokrokkal? Mutatjuk, milyen virágokat válassz, és mire figyelj, hogy az ünnepek alatt végig szép legyen a virágcsokrod!

Ahány ház, annyiféle karácsonyi dekoráció létezik, de talán karácsonykor a vágott virágcsokrokra sokan nem is gondolunk, mint dekorációs eszköz. Pedig van élet a mikulásvirágon, a fagyöngyön és a magyalon túl is!

Rózsák csizma alakú vázában

Nagyon sok múlik azon is, mibe teszed a virágaidat
(Fotó: Getty Images)

Milyen virágokból készítsünk karácsonyra virágcsokrokat?

Ahhoz talán nem fér kétség, hogy ha sokáig elálló virágra gondolunk, a legtöbbünknek laikusként a rózsa jut az eszébe, ami valóban nem 1-2 nap alatt veszít a szépségéből. De a rózsa mellett még sok olyan virág van, ami pazar dísze lehet az otthonunknak karácsonykor.

Az egyik legtartósabb vágott virág a liliom. Ennek a virágnak több bimbója van, és nyílás után még sokáig szép marad, de amint elvirágzik az egyik fej, már bontja a szirmait a másik. Ha a liliom mellett döntesz, akkor azt vedd figyelembe, hogy a virágpora könnyen hullik, ami könnyen nyomot hagyhat az asztalterítőn, ezért inkább kint, az udvaron vagy az erkélyen, esetleg a fürdőben vágd vissza a virág szárát, ne az abrosz fölött.

Rózsa és liliom virágcsokor

A liliom és a rózsa gyönyörű asztaldísz is lehet
(Fotó: Getty Images)

A krizantém is olyan virág, ami kifejezetten sokáig virít – ha gondos vagy, akár 3-4 hétig is. Hatalmas, dús feje akkor tud igazán jól érvényesülni, ha több szálat teszel egy csokorba – akár az egyszínű, akár a többszínű virágcsokorra voksolsz, biztos, hogy pompás dísze lesz az otthonodnak.

A kedves szegfű és a különleges hagymavirág is azok közé a virágok közé tartoznak, amik nem kifejezetten kényesek, és sokáig, hosszú hetekig is szépek maradnak.

Az egzotikus virágok közül a kifinomult inkaliliom, a lenyűgöző papagájvirág és a különleges rákollóvirág (heloconia) azok, amikre a legjobb szó az, hogy kitartók. Persze, ahhoz, hogy sokáig szép maradjon a karácsonyi virágcsokrod, be kell tartanod néhány szabályt.

A sokáig elálló karácsonyi virágcsokrok titka

Tény, hogy ideális esetben télen a lakásban meleg van, de ha van rá lehetőséged, tedd a virágcsokrot hűvösebb helyre, mert úgy tovább eláll. A napfényes előszoba például tökéletes hely lehet a karácsonyi virágcsokornak: a lakásba belépőket gyönyörű látvány fogadja, és az alacsonyabb hőmérséklet miatt tovább szépek maradnak a virágok. Az ideális hőmérséklet rendszerint 18-20 fok körül van.

Gerbera virágcsokor

A gerbera kifejezetten sokáig eláll, ha hűvösebb helyiségbe teszed
(Fotó: Getty Images)

Ha a virágcsokor a konyhába vagy az étkezőasztalra kerül, akkor a gyümölcstálat mindenképp helyezed messzebb, mert a gyümölcsök erjedése során felszabaduló gázok felgyorsíthatják a növények hervadását.

De nemcsak a levegő, hanem a víz hőmérséklete sem mindegy. Felejtsd el a jéghideg vizet, helyette használj langyosat, ugyanis azt könnyebben fel tudják szívni a virágok. Fontos még az is, hogy ha túl meszes a csapvíz, akkor forrald fel, és langyosra visszahűtve tedd bele a virágcsokrot.

A virágok szárát 2-3 naponta vágd vissza egy ollóval, lehetőleg olyannal, ami éles, ugyanis a szétroncsolódott szárvégek hamarabb elrothadhatnak.. Ez alól kivételt képeznek a fás szárú virágok, amiknél kifejezetten jót tesz, sőt, kell is, hogy kicsit megroncsold a szár végeit, pont azért, hogy könnyebben felszívják a vizet. A visszavágáskor nem kell sokat lecsippentened a szárból, elég 2-3 centit.

Azoknál a virágoknál, amik nem fás szárúak nem mindegy , hogy milyen irányban vágod vissza a szárvégeket: a legjobb, ha haránt irányban, és nem egyenesen, tekintve így több edénynyaláb tud érintkezni a vízzel, és több víz juthat a növény szárába. Fontos: a külső héját ne fejtsd le, mert ebben az esetben is könnyen rothadásnak indulhat a szár.

Fehér karácsonyi virágcsokor

Hófehér karácsonyi virágcsokor
(Fotó: Getty Images)

A vázán is múlik, meddig lesz szép a virágcsokor

Alapvető fontosságú a víz mennyisége. Alapszabály, hogy minél keményebb, vagyis fásabb egy virág szára, annál több vizet igényel. Ügyelj arra, hogy ha erősen fás, akkor minimum a feléig engedd tele vízzel a vázát, de az sem baj, ha majdnem tele engeded.

Szedd le a szár feléig a leveleit, hiszen, ha azok is a vízbe érnek, akkor azok is könnyen beindíthatják a rothadási folyamatokat, ami magával vonja azt is, hogy a virágod is hamar lelankad, és 1-2 nap múlva már dobhatod is ki.

Talán, nem is gondolnád, de az is számít, hogy a váza átlátszó, vagy sem.  Amelyik átlátszó, az könnyebben algásodhat, könnyebben elszaporodhatnak benne a baktériumok is, és a vízkő is hamarabb megjelenik. Persze, a nem átlátszó is algásodhat, ha nem öblíted el minden nap alaposan a vázát, így ezt a lépést ne spórold ki!

A váza kiválasztásánál arra is figyelj, hogy a virágcsokor ne érjen le a váza aljára, hanem egy kicsit felette végződjön a virágcsokor szára.

Asztalidísz rózsából

A piros rózsából pillanatok alatt varázslatos karácsonyi dekorációt készíthetsz
(Fotó: Getty Images)

Házi praktikák a virágcsokor tartósságához

A különböző házipraktikák sem elhanyagolhatók, ha azt szeretnénk, hogy sokáig szép maradjon a virágcsokrunk. A szinte univerzálisnak számító szódabikarbóna – talán nem meglepő módon – itt is képben van: szórjunk fél mokkáskanál szódabikarbónát a virág vizébe, keverjük el, és biztosak lehetünk benne, hogy tovább eláll, sőt, új életet lehelhet a hervadozókba is.

Ha puha szárú virágokból áll a csokrod, mint amilyen a tulipán vagy a gerbera, akkor különösen hamar lekókadhat még a friss virágcsokor is. Ilyenkor érdemes a szódabikarbónánál is hathatósabb támogatást adnod a virágaidnak: egy kevés keményítőt szórj a vízbe, aminek hatására újra kiegyenesedhetnek a hervadt példányok

A házi praktikák természetesen, az ecet sem maradhat ki, ami nemcsak a fürdő és a konyha tisztításában lehet a segítségedre. Az ecet segít a virágok vizében megakadályozni a különböző baktériumok elszaporodását: keverj el 2 evőkanál ecetet 2 evőkanál cukorral, aztán mehet a virág vízébe az elegy!

Színes virégcsokor

Pink karácsonyhoz ez a virágcsokor tökéletesen passzol
(Fotó: Getty Images)

Az ecet helyett egyébként ugyanolyan jó a citromlé is egy kis cukorral vegyítve, vagyis mondhatjuk, hogy a virágok is szeretik a limonádét, nem csak mi, emberek.

Egy másik bevált trükk a szódavíz: fele-fele arányban használj csapvizet és szódavizet. Még jobbat tehet a szénsavas üdítő: negyed csészével önts a vízhez, mert segít a virágcsokor tartósításában. De ne a diétás verziót használd, hanem a cukrosat, ugyanis a cukor jót tesz a virágoknak.

Másik bevált praktika, ha rezet teszel a vízbe, ugyanis a réz oxidációja révén a virágcsokor hosszabb ideig szép marad.

Szintén abszolút használható praktika a hajlakk. Körülbelül 40-50 centis távolságból fújd a virágcsokorra a hajlakkot, ami konzerválja a virágot. Ezt a trükköt egyébként szárításnál is bevetheted.

Hangolódj velünk az ünnepekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top