Életmód

Túlélőtippek az ünnepekhez – magányosoknak

Vannak, akik félve várják az ünnepeket, mert számukra inkább szorongással és szomorúsággal jár. Egy pszichológus túlélőtippjeit osztjuk meg veletek.

Ha valaki nemrég vesztette el egy szerettét, akinek hiánya még mindig mélyen benne él, vagy aki az ünneppel járó sok kötelezettség miatt úgy érzi, összecsapnak a feje fölött a hullámok, nem feltétlenül bír megbirkózni az előtte álló feladatokkal. Jennifer Powell-Lunder pszichológus az utóbbi kategóriába tartozókra is gondolt, amikor az alábbi jó tanácsokat állította össze, melyek segítségével mindenki könnyebben átlendülhet az ünnepek esetleges mélypontjain.

  • Érdemes a készülődés közepette mindenkinek lopni néhány órát saját maga számára is, amely alatt megnézhet egy jó filmet, vagy akár beugorhat a kozmetikushoz.
  • Ha valaki letörtnek és magányosnak érzi magát, keresse fel egy régi barátját vagy távoli rokonát, akivel csak ritkán tud összefutni.
  • Ha azért fájdalmas valaki számára a karácsony, mert nemrég vesztette el egy szerettét, akkor hagyjon időt magának emlékezni.
  • Semmiképp se zárkózzunk az otthonunkba, bármennyire is úgy érezzük, ez minden vágyunk. Induljunk sétálni vagy autókázzunk egyet, és közben gyönyörködjünk a kidíszített otthonokban.
  • Ahelyett, hogy bánatunkban a pohár fenekére néznénk, inkább kocogjunk egyet, hiszen ezáltal endorfint szabadít fel a szervezetünk, ami boldogabbá tesz minket.

 
Ha azonban – a fenti tanácsok ellenére – végképp úgy érezzük, hogy még az ágyból sincs kedvünk kikelni az ünnepek alatt, akkor ne halogassuk tovább, és keressünk fel egy szakembert a problémánkkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top